Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
nov. 07, 2013 Andrei Şandor Sănătate 0 2057 vizualizari
Alertă medicală în țară. Deocamdată cel puțin, nu și în Bihor, unde autoritățile locale competente (încă) nu au emis nicio informare oficială despre situație. Este vorba despre medicamentul Pegasys, necesar celor care suferă de hepatită B și C, conținând doza necesară de Interferon pentru ei.
Pe piața românească, în mod aproape inexplicabil, au ajuns cantități semnificative de seringi contrafăcute. De fapt, soluția vândută în cutia cu seringa cu pricina nu conține substanța medicală de care oamenii au nevoie, ci apă distilată și glucoză. Adică degeaba își administrează bolnavii doza din cutia falsă, că acea substanță nu-și face efectul așteptat. În schimb, subcutanat, spun specialiști contactați de bihorstiri.ro, poate duce la necrozarea (moartea) țesutului. Culmea este că, deși Agenția Națională a Medicamentului a semnalat de ceva timp existența pe piață a Pegasys-ului contrafăcut, nu organele competente, ci pacienții au descoperit marfa de rigoare în mai multe județe ale României. De știut că medicamentul original are în cutie o seringă din sticlă, iar falsul e prevăzut cu seringă din plastic. Dar asta nu se poate vedea decât după deschiderea cutiei. Deci după cumpărare. Și nu e o „distracție” ieftină, căci o fiolă costă în jur de 1.000 lei. Banii sunt decontați de Casa de Asigurări de Sănătate.
Ce zice Miniterul Sănătății?
Joi, 7 noiembrie, Ministerul Sănătăţii a comunicat că a solicitat Agenției Naționale a Medicamentului „să întreprindă toate demersurile legale care se impun pentru gestionarea situaţiei, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit”. A fost hotărâtă retragerea tuturor loturilor suspecte de pe piaţa farmaceutică și s-a solicitat companiei producătoare (Roche) înlocuirea de urgenţă a produsului. „În scopul prevenirii oricărei complicaţii medicale, Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă pacienţilor care folosesc produsul Pegasys 180 μg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută (peginterferon alfa-2a) în tratamentul curent, în cazul achiziţionării acestuia în ultimele două săptămâni, să se adreseze imediat medicului curant în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate”, se arată într-un comunicat al MS.
nov. 17, 2024 0
mart. 29, 2024 0
mart. 21, 2024 0
feb. 05, 2024 0
apr. 01, 2025 0
mart. 27, 2025 0
mart. 14, 2025 0
feb. 21, 2025 0