Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mart. 24, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 2207 vizualizari
Comisia Municipală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului lucrează la problema cromatică legată de blocurile de locuințe care vor fi reabilitate termic prin bani de la Uniunea Europeană (și nu numai). Viceprimarul Mircea Mălan a precizat marți, 24 martie, că dincolo de eficientizarea acestor imobile de locuințe din punct de vedere termic, Primăria intenționează să facă în așa fel încât clădirile cu pricina să poată avea și un aspect plăcut. În acest sens, au fost cerute studii, urmând ca specialiștii să se pronunțe legat de cele mai potrivite culori pentru fațadele blocurilor.
Subiectul acesta a fost abordat pe teren, în timpul prezentării unui șantier în derulare, pe str. Mareșal Averescu din Oradea. Acolo, la Asociația de Proprietari nr. 10, un număr de 4 blocuri sunt în lucru. Firma bucureșteană Romco System a început reabilitarea termică în cursul lunii februarie, viteza de lucru fiind lăudabilă. În mare parte au fost deja schimbate ferestrele la apartamente și ușile de acces în bloc, iar proiectele aferente blocurilor prevăd inclusiv izolarea subsolurilor, a țevilor de încălzire, respectiv montarea de robinete cu termostat (la cerere) pe caloriferele cetățenilor. De asemenea, potrivit cerințelor finanțatorului, este nevoie de închiderea tuturor balcoanelor.
Lucrarea de pe str. Averescu va însemna 171 de locatari care vor putea să trăiască în condiții termice mai bune. Eficientizarea sub această formă a clădirilor trebuie să aducă un plus de cel puțin 40% în materie de izolație. Adică iarna nu va fi pierdere de energie termică, iar vara oamenii nu vor mai muri de cald în apartamente. Contractul pentru acest lot de blocuri orădene a fost câștigat cu suma de 1,18 milioane de euro. Valoarea finanțării nerambursabile este de peste 880.000 de lei, Guvernul României contribuie cu ceva peste 194.00 de lei, iar Primăria Oradea și locatarii vizați plătesc aproximativ 719.000 de lei. Locatarii plătesc sume diverse în funcție de necesarul de lucrări de la fiecare apartament, de suprafața apartamentului și de situația spațiilor comune. De asemenea, blocurile diferă între ele și prin contribuția bănească pe care trebuie să o aibă la acest proiect. În imobilele în care veniturile majorității locatarilor este mai mare, partea Municipalității e de doar 10%. Acolo unde cetățenii proprietari au venituri mai mici, Primăria vine cu 30%, doar 10% fiind împărțit pe apartamente. În majoritatea cazurilor, situația e de așa natură încât locatarii vin cu 20%, iar administrația locală suportă și ea 20%.
[nggallery id=2869]
Viceprimarul Mălan se arată mulțumit de calitatea lucrărilor efectuate de firma din București și spune că e vizibilă o diferență între acest tip de lucrări (prin proiecte finanțate de Uniunea Europeană) și cele făcute de locatari de capul lor sau prin Prgramul guvernamental. Oradea are pregătită documentație pentru un total de aproape 70 de blocuri care să fie eficientizate energetic cu sprijin financiar nerambursabil.
ian. 03, 2025 0
aug. 06, 2024 0
apr. 26, 2024 0
apr. 09, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0