Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mart. 16, 2017 Andrei Şandor Actualitate, business 0 2063 vizualizari
Se pare că, pentru atragerea celor peste 36 de milioane de euro pe care Oradea îi are la dospoziţie pe Axa 4 din cadrul Programului Operaţional Regional (2014 – 2020) – Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile -, autoritatea Consiliului Local nu este suficientă. Pentru a face pe placul Autorităţii de Management, Executivul orădean a convocat o şedinţă extraordinară în care aleşilor li s-a cerut să aprobe înfiinţarea unei noi entităţi: Autoritatea Urbană (AU). Joi, 16 martie, acest „copil” s-a născut prin votul unanim al legislativului, şi Opoziţia înţelegând într-un final că nu este vorba despre un moft al conducerii oraşului, ci o condiţie sine qua non pentru a lua banii pe proiectele noastre de dezvoltare urbană. Cele pe care Primăria le-a grupat în SIDU şi care vor fi trecute în documentul final, despre care primarul Ilie Bolojan spune că va fi terminat în aprilie – mai. După care, cel târziu în primăvara lui 2018 vor putea fi semnate contractele de execuţie pentru investiţiile de rigoare (ex.: extinderea căilor de rulare a tramvaielor în zona Peţa – Universitatea din Oradea, un nou pod peste Crișul Repede în zona Clubului Constructorul, Muzeul Francmasoneriei, extinderea UPU de la Spitalul Județean, zona verde de pe str. Barcăului etc.).
Nedumerirea justificată a tuturor celor interesaţi a fost dată de ceea ce pare că nu e altceva decât înfiinţarea unui filtru pentru un filtru în cazul proiectelor. Şeful Direcţiei de Dezvoltare, Marius Moş, le-a explicat consilierilor (şi apoi jurnaliştilor) că nu se poate ocoli această AU, entitatea fiind cea care va prioritiza proiectele de dezvoltare urbană din cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU). Practic, va fio o comisie formată din 3 membri (+ 2 secretari), desemnaţi de primarul oraşului, iar activitatea AU se va încheia automat după efectuarea acelei prioritizări. Cum grupul PSD a cerut ca Municipalitatea să elaboreze şi un Regulament pentru această nou comisie, primarul Bolojan a declarat în faţa consilierilor locali că administraţia orădeană (şi nici celelalte în care se votează asemenea entităţi) nu are niciun fel de rol în modul în care AU va funcţiona. Autoritatea de Management va fi cea care va trimite în teritoriu toate normele şi regulamentele de funcţionare. Singura competenţă a Consiliului Local este de a aproba înfiinţarea AU. Citiţi mai multe AICI.
În scurta şedinţă extraordinară de joi, 16 martie, aleşii orădenilor au mai aprobat – fără comentarii – alocarea sumei de 2.000 de lei către Asociaţia Down în vederea achiziţionării de medalii, diplome, premii şi alte lucruri necesare pentru organizarea ediţiei din acest an (a XII-a) a Zilei Mondiale a Sindromului Down. Click aici pentru mai multe informaţii.
mart. 14, 2025 0
feb. 04, 2025 0
ian. 22, 2025 0
ian. 13, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0