Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
iun. 24, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 1977 vizualizari
Ca președinte al Comisiei pentru Drepturile Omului Culte și Minorități, senatorul Biro Rozalia s-a sesizat din Raportul întocmit de Avocatul Poporului (AP) cu privire la condițiile de detenție din penitenciarele românești și din centrele de reținere și arest preventiv. Parlamentarul bihorean subliniază că principalele baiuri evidențiate de AP se referă la supraaglomerarea penitenciarelor, la condițiile de trai zilnic, la cele legate de serviciile medicale și la cele privind amenzile pe care CEDO le dă pe bandă rulantă în favoarea deținuților care se plâng (foto – gazetadenavodari.ro).
„Condamnarea e de privare de libertate, nu de tortură”, a spus Biro într-o conferință de presă susținută vineri, 24 iunie, în care și-a manifestat îngrijorarea că, în timp ce autorotățile noastre par să s preocupe doar de eventuale construcții de noi penitenciare și/sau de reabilitarea celor existente, ele ignoră variantele alternative prin care s-ar putea ajunge la evitarea pedepselor bănești pe care CEDO nu se va sfii să le dea României. Astfel, pornind tot de la Raportul înaintat de AP (care se bazează pe situația din 2015), senatorul UDMR spune că România ar trebui să ia în calcul la modul cel mai serios reducerea numărului de deținuți. Și asta nu doar prin amnistie, ci și prin alte măsuri care pot înlocui (în anumite situații bine definite) privarea de libertate. De asemenea, Biro consideră că ar trebui să avem cazuri mult mai puține de arest preventiv, dar și că durata acestui tip de arest să fie scurtată. Demnitarul bihorean crede că soluții mai potrivite (în cazuri în care ele pot fi aplicate) ar fi arestul la domiciliu, punerea în aplicare a brățărilor speciale (pentru controlul mișcării celor „condamnați”), eliberarea pe cauțiune sau controlul judiciar mult mai răspândit.
În anul 2013, România a primit amenzi totale de 220.000 de euro, iar în 2015 cuantumul a urcat la 460.000 de euro. Însă, actualmente, spune Biro Rozalia, pe rolul CEDO se află aproape 4.000 de cazuri de deținuți care se plâng de condițiile din pușcărie, adică sunt posibile amenzi de aproximativ 4 milioane de euro. Dar dacă va fi pusă în aplicare decizia pilot a Curții Europene, prin care se amenda este de 8 euro / zi / deținut reclamant, atunci, anual, țara noastră ar putea ajunge să plătească 80 de milioane de euro. Asta numai pentru că România nu are, aparent, capacitatea de a face în așa fel încât condamnații la închisoare să aibă parte de condiții decente de trai în spatele gratiilor.
Biro Rozalia, care a adresat și o interpelare în direcția Ministerului Justiției și care a organizat o dezbatere în capitală pe această temă la începutul săptămânii, a declarat azi că ar trebui ca Guvernul să facă repede cele necesare în vederea conformării la cele cerute de CEDO. Potrivit senatorului de la UDMR, Executivul tehnocrat actual ar trebui să știe cel mai bine cum e cu deciziile venite din centrul Uniunii Europene. În sensul demarării rezolvării acestei probleme stringente a țării, Biro spune că planul de măsuri propus încă de pe vremea Guvernului Ponta ar trebui pus în aplicare; este vorba despre un plan care prevede îmbunătățirea până în anul 2020 a condițiilor de detenție. Politicianul udemerist precizează că România ar putea avea parte de cel mult încă o lună de clemență din partea CEDO, iar dacă planul nostru nu va fi convingător, se va ajunge la amenzile usturătoare de mai sus.
La finalul anului trecut, în penitenciarele României se aflau peste 28.000 de deținuți. Majoritatea, 14.363, au primit pedepse privative de libertate între 1 și 5 ani. Un număr de 450 au fost condamnați la până la 1 an, restul ajungând după gratii pentru perioade de peste 5 ani. La data publicării Raportului invocat de Biro Rozalia, indicele de ocupare a locurilor din penitenciarele din România era de 151,31%.
NOUL COVER JESSIE BANES !!!
PENTRU MAI MULTE CLIPURI ABONATI-VA LA CANALUL DE YOUTUBE!
apr. 04, 2024 0
mart. 14, 2024 0
apr. 12, 2022 0
oct. 10, 2018 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0