Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
apr. 25, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 2037 vizualizari
Flancat de viceprimărițele Biro Rozalia și Florica Cherecheș, de fostul viceprimar Gheorghe Carp și de un grup de directori din cadrul Primăriei Oradea, Ilie Bolojan s-a prezentat azi (25 aprilie) în fața presei pentru ultima oară în acest mandat de șef al administrației locale. Edilul spune că a găsit de cuviință să își prezinte bilanțul înainte de demararea campaniei electorale tocmai pentru ca activitățile din acea perioadă agitată de dinainte de scrutinul din 10 iunie să fie amestecate cu ceea ce echipa de conducere a Municipalității a făcut între iunie 2008 și mai 2012. De asemenea, Bolojan a promis că, până la alegeri, Primăria nu va mai lansa niciun fel de nou proiect.
Mandat sub semnul crizei
Ilie Bolojan a descris ultimii 4 ani ca făcând parte dintr-o perioadă nu foarte favorabilă, adică într-un context economic potrivnic în care criza a cauzat reducerea investițiilor și a frânat dezvoltarea în general. De asemenea, primarul Oradiei spune că nici deciziile guvernamentale care au micșorat veniturile la bugetele locale nu au ajutat foarte mult Municipalitatea și pe cetățenii urbei. Bolojan amintește și de scoaterea subvențiilor la căldură, ceea ce a generat scumpirea cu 40 lei a prețului gigacaloriei de la Oradea, de reducerea în două rânduri a cotelor de impozit pe venitul global (o componentă importantă a veniturilor orașului) și de lipsa de sprijin a Guvernului României, exceptând două ministere: cel al Sănătății și cel al Mediului și Pădurilor. Ambele au pompat sume uriașe în Municipiul Oradea în ultimii 3 ani.
Alt mod de guvernare locală
În opinia șefului Primăriei Oradea, mandatul 2008 – 2012 a fost unul „diferit față de altele” și unul în care „am guvernat într-un alt mod; nu totul a reușit, dar aceasta a fost o caracteristică importantă”. Ilie Bolojan a reamintit de eficientizarea activității din administrația locală, mai ales prin „curățenia” pe care s-a văzut nevoit să o facă. Edilul precizează, spre exemplu, că la venirea lui în Primărie existau câte doi directori la majoritatea compartimentelor. De asemenea, erau „oameni cu competențe suprapuse și multe proceduri birocratice. Orice s-ar spune, aceste lucruri au fost eliminate!”, a declarat azi Bolojan și a reluat ideea că, acum, Primăria este una eficientă „cu toate măsurile nepopulare de concedieri care au avut loc și cu toate celelalte măsuri”.
N-ați mai avut subiecte de presă din taximetrie
O altă zonă considerată „salubrizată” în mandatul 2008 – 2012 este taximetria. „În acești ani n-ați avut subiect de presă din taximetrie”, le-a spus primarul ziariștilor prezenți în sala mare, reamintindu-le despre cazurile în care unii foști funcționari din Primăria Oradea se ocupau de autorizațiile taxi în timp ce ei înșiși avea firme cu acest obiect de activitate. Primarul este mulțumit și de modul în care a fost rezolvată problema repartizării spațiilor deținute de Municipalitate și de felul în care se derulează acum licitațiile publice. „În acest ciclu, toate repartițiile (de spații) au fost postate pe portal (site-ul Primăriei) și prin intermediul Comisiei care este la nivelul Primăriei au fost repartizate spații doar pentru oameni amărâți sau pentru cei care au fost evacuați cu sentințe definitive și irevocabile din casele naționalizate”, spune Ilie Bolojan. Legat de licitații, edilul a reluat povestea scăderii cu 40% a prețurilor la care se fac acum lucrări de asfaltare, acest aspect fiind consecința organizării de licitații cu adevărat transparente (în ciuda unora care acuză că sunt licitații „făcute” – link). De asemenea, primarul spune că sunt puține contestații, iar Municipalitatea le-a câștigat pe toate.
Ceea ce trebuia făcut
„Nu am făcut ceea ce dă bine, ci ceea ce trebuie”, afirmă edilul liberal, oprindu-se și la controversele privind diversele lucrări de utilitate publică contestate de grupuri de cetățeni (ex.: demolarea recentă cu scandal a garajelor din zona Sovata – link) sau de unii politicieni locali. „A trebuit să trecem peste opoziția la anumite proiecte ale Municipalității, de interes public, proiecte care în mod legitim deranjau riveranii sau pe cei care sunt activi la proteste”, a relatat primarul Bolojan. Nu fără a trage niște săgeți în direcția ex-edilul PD al orașului, Petru Filip. „E adevărat: și podul Sovata a fost încercat să fie construit și în alte mandate. Dar la prima opoziție administrația a dat înapoi. Nu dădea bine să te lupți cu peștișorul auriu, cu brotăcelul care nu va mai putea orăcăi…”, a spus Ilie Bolojan și cu referire la ecologiștii care, la un moment dat, au ieșit în presă cu critici vehemente la adresa intenției de construire a podului. Acel pod despre care primarul în funcție spune că a rezolvat o parte importantă a fluidizării traficului prin acea parte a municipiului.
Scopul scuză mijloacele
Referitor la criticile primite pe tema exproprierilor, liberalul spune că fără asemenea măsuri, spre exemplu, „drumul pe malul stâng al Crișului Repede, pe sub Podul Decebal (n.b.: artera care pleacă de lângă podul pietonal de la fostul Centru de Calcul), nu-l mai aveam pentru că unii s-au înstăpânit pe niște terenuri până în buza Crișului”. La fel și în cazul șoselei care merge din zona Universității spre cartierul Nufărul (prelungirea străzii Toamnei). „Și teatrul din Oradea s-a făcut pe vremuri tot în urma unei exproprieri”, a declarat Bolojan, convins că multe decizii ale conducerii orașului nu au fost comode, dar că acestea au fost luate spre binele general.
Parcurile – cele industriale și cele verzi
Alt motiv de satisfacție pentru primarul care se pregătește să mai ceară o dată votul orădenilor este extinderea zonelor verzi. Iar vedetele, în acest caz, sunt parcurile create pe fostele cimitire Olosig și Salca. „Sunt 6,5 ha care astăzi au o cu totul altă înfățișare”, spune Ilie Bolojan, reamintind că suprafețele respective au fost adevărate gropi clandestine de gunoi și tărâm al boschetarilor. Edilul nu uită nici de celelalte spații verzi reabilitate sau nou realizate, fie cu bani de la Fondul pentru Mediu, fie prin colaborarea bună cu Administrația Bazinală de Apă „Crișuri” (promenadele de pe malurile Crișului Repede). Potrivit celor spuse de primar, acum, toate aceste zone beneficiază de un standard ridicat, iar orădenii se pot folosi de ele.
Oradea nu dă bani la bugetul UE, ci ia de acolo
Părțile care par să fie cele mai forte din mandatul administrației Bolojan sunt politica de atragere a investițiilor și accesarea de fonduri europene . Adică, în primul rând, parcurile industriale și impozitarea/taxarea companiilor. „Și înainte au venit investiții, dar au venit doar pe proiecte private…De multe ori, prețurile în vremea respectivă erau foarte mari, ceea ce a făcut ca în anii anteriori Oradea să nu beneficieze de creștere economică națională. Am pierdut un ciclu”, spune primarul. Bolojan consideră că Parcul Industrial Eurobusiness este un exemplu clar că printr-un sistem transparent și realistic de atragere de investiții, o asemenea locație poate fi de succes, iar trendul va trebui continuat. „Jumătate din parc este deja ocupat și sunt peste 1.200 de locuri de muncă create acolo”, a precizat edilul, fără să bage capul în nisip și recunoscând că, într-adevăr, mai este de lucrat la nivelul salariilor. Cu cele 187 milioane euro (+ TVA), contracte semnate, Municipiul Oradea este printre puținele localități românești care practic nu plătesc nimic la bugetul Uniunii Europene. Aceasta este una dintre concluziile șefului Primăriei. Ilie Bolojan punctează că perioada 2008 – 2012 a fost cea a scrierii proiectelor, iar de acum urmează ciclul de implementare a acestora. Un ciclu important, consideră primarul în funcție și asta mai ales pentru că, spune el, prin implementarea proiectelor, orașul va avea o nouă față.
Respect pentru administrația locală
La finalul expunerii de azi, Ilie Bolojan a declarat că Primăria Oradea trebuie „să fie respectată, nu conjunctural, ci ca un aparat de profesioniști în serviciul orădenilor”. Deși solicitat să (își) dea notă pentru întregul mandat, edilul liberal a refuzat să facă acest lucru: „Această notă o vor da orădenii (la vot). Eu oricum aș fi subiectiv!”.
nov. 20, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 15, 2024 0
nov. 12, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0