Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 30, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2941 vizualizari
Având un buget total de aproape 300.000 de franci elvețieni (din care 44.000 de franci reprezintă contribuția locală a Consiliului Județean Bihor), proiectul pentru înființarea Centrului de pregătire pentru salvatori montani beneficiind de experiența elvețiană din St. Gallen e pe ultima sută de metri. Demarat în toamna lui 2015, proiectul se află acum la faza în care cele 12 containere special construite pentru acest Centru sunt pe calea de a fi montate pe amplasamentul de la Vârtop. Acolo se vor desfășura cursurile de instruire a salvatorilor montani profesioniști și voluntari care vor activa sub sigla Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo (SJSS) Bihor.
Vineri, 30 septembrie, în cadrul unei conferințe de etapă, oaspeți din Elveția și reprezentanții CJ Bihor au prezentat situația actuală, subliniind importanța proiectului și în contextul dezvoltării turismului în zona montană a județului nostru. Vicepreședintele Ioan Mang a punctat că buna derulare a proiectului bihoreano-elvețian este rezultatul echipei coordonate de Horia Carțiș și Lucia Pantea, respectiv că Centrul va fi primul de acest tip din România. „Salvamontiștii bihoreni au avut multe de învățat de la colegii lor elvețieni, dar am fost foarte bucuros să aflu că și salvatorii montani din Elveția au avut câteva ceva de învățat de la ai noștri”, a spus Mang precizând că deschiderea totală a celor din St. Gallen față de Bihor înseamnă și că mai pot urma colaborări între cele două părți. Vicele de la județ a mulțumit public primarului Mircea Tuduce și Consiliului Local Nucet pentru punerea la dispoziția CJ a terenului de aproximativ 200 mp pentru acest Centru.
Ministrul Sănătății din cantonul St. Gallen, Heidi Hanselmann a afirmat că Centrul de la Vârtop va fi o premieră pentru Bihor și pentru România, ducerea la îndeplinire a proiectului arătând că se poate face în așa fel încât cele scrise frumos pe hârtie să se și materializeze. De altfel, Hanselmann a mărturisit că e legată de acest proiect și datorită faptului că are o „relație specială cu munții”, fiind și salvamontist voluntar. Totodată, grație bunei colaborări în cadrul acestui proiect, între bihoreni și elvețienii din St. Gallen s-au întemeiat chiar și prietenii ce pot sta la baza unor viitoare colaborări, consideră ministrul din țara cantoanelor.
Șeful SJSS Bihor, Pinter Istvan, a menționat că cele 12 containere care vor forma Centrul de pregătire vor avea racorduri la utilități și că este deja în curs procedura de achiziție pentru dotări: manechine speciale, defibrilatoare calibrate pentru instruire, tărgi și dverse echipamente tehnice de intervenție pe pârtie și în zone cu telescaun. O altă parte importantă a colaborării cu elvețienii ține de elaborarea unui Manual al salvatorilor montani, „carte” bazată și pe know how-ul partenerilor străini, dar totul adaptat la România, la legile de aici. Obiective principale: siguranța pe pistă și intervenții salvatoare rapide în caz de nevoie.
Coordonatorul proiectului, Horia Carțiș, spune că în ultimele zile a avut loc inspecția containerelor, dar au fost făcute și activtiăți practice la Vârtop. Apoi, după finalizarea efectivă a Centrulu de pregătire și diseminarea informațiilor de rigoare, proiectul în sine va fi finalizat în martie 2017. Pentru a sublinia importanța și profesionismul proiectului, Carțiș a precizat că, în noiembrie 2015, CJ Bihor a fost premiat de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici la capitolul legat de cooperările instituționale internaționale. „Suntem conectați la realități și la viitor”, a spus coordonatorul proiectului cu precizarea că siguranța turiștilor este o preocupare permanentă a Salvamont și a CJ Bihor, care dorește dezvoltarea cât mai bună a acestui domeniu de activitate.
De știut că asemenea centre de pregătire vor trebui înființate în toate județele montane ale țării. Desigur, potrivit lui Pinter Istvan, la un moment dat, va fi posibil ca la Vârtop să fie instruiți și salvatori din alte județe, însă e puțin probabil ca asemenea deplasări și șederi de mai lungă durată să poată fi acoperite din bugetele Serviciilor Județene. Deci, așezământul special din Bihor va deservi mai ales angajații și voluntarii de la noi. O serie de cursanți va putea fi formată din cel mult 16 persoane. În acest moment, în Bihor există 10 salvatori montani angajați ai SJSS, la care se adaugă un număr de 17 voluntari și alți salvatori specializați în speologie, respectiv medici voluntari.
Din delegația venită din St. Gallen, pe lângă ministrul Hanselmann, au mai făcut parte Donat Ledergerber – secretar general al Direcției de Sănătate din cantonul elvețian, Roger Schlegel – responsabil teleschi / telescaun Flumserberg, Jochen Steinbrenner – director al Spitalului Grabs, Hans Peter Gredig – salvamont alpin (Alpine Rettung Ostschweiz) și Fabian Eng de la Biroul de Relații Internaționale al cantonului St. Gallen.
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
mai 16, 2024 0
apr. 30, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0