Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
apr. 03, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 2903 vizualizari
Preluând şi dezvoltând o idee pe care şi primarul Ilie Bolojan o lansa la anumite discuţii informale sau în conferinţe de presă în care ciupea de fund Consiliul Judeţean (CJ) Bihor, vicepreşedintele Traian Bodea anunţă vremuri dificile pentru artiştii aflaţi în solda instituţiilor de cultură din Municipiul Oradea. Toate sunt, reamintim, în subordinea CJ şi, din câte se pare, actuala conducere intenţionează să deranjeze muşuroiul comod în care îşi duc zilele artiştii. Primii vizaţi de „revoluţie” sunt cei de la Filarmonica de Stat. În cadrul unei conferinţe de presă în care s-a ferit până în ultima clipă să spună că, de fapt, e nemulţumit de managementul asigurat de Todor Albert, vicepreşedintele Bodea s-a referit la o „lipsă de evenimente” în spaţiul public şi a precizat că Oradea (şi celelalte oraşe / municipii) din Bihor ar putea beneficia de evenimente muzicale decente / plăcute prin ieşirea din zona de confort a muzicienilor şi a membrilor corului Filarmonicii. Adică să nu fie concerte doar în sala „Enescu/Bartok”.
Invocând informaţii din interior – semn că cineva i-a relatat despre situaţie – Traian Bodea suţine că ar exista şi o indisciplină în cadrul instituţiei de cultură; cică unii angajaţi nu apar aşa cum ar trebui la repetiţii. Şi asta în ciuda salariilor deloc rele pe care artiştii le încasează. Vicepreşedintele CJ a declarat că există printre muzicieni şi oameni care iau lunar peste 4.000 de lei, respectiv peste 6.000 de lei (brut). Bineînţeles că nu toţi instrumentiştii şi coriştii sunt atât de bine plătiţi, dar e clar că finanţatorul se aşteaptă ca Filarmonica să presteze ceva mai mult decât face acum. Bodea a menţionat că îi va cere managerului Todor să vină cu un plan de evenimente pe câteva luni de zile. Desigur altele decât cele incluse în stagiunea clasică. „Vrem să se simtă în oraş şi în judeţ că avem peste 70 de instrumentişti, că avem un cor”, a declarat viceliderul CJ Bihor, cel care se ocupă de Direcţia Economică.
Cât despre faptul că ar putea întâmpina rezistenţă din partea conducerii Filarmonicii şi a artiştilor vizaţi, Traian Bodea nu pare înfricoşat: „Nu am venit la CJ ca să ne adaptăm noi (n.b.: conducerea) la ei. Ei trebuie să se adapteze la ce le cerem noi, la criteriile noastre de eficientizare!”, a spus vicepreşedintele. Merită spus că, potrivit cuvintelor lui Bodea, angajaţii artişti de la Filarmonică şi conducerea acesteia vor afla din presă de această nouă abordare. Altfel spus, chipurile, s-a optat direct pentru anunţarea publică a intenţiilor de revoluţionare a activităţii Filarmonicii de Stat. Însă, nici celelalte instituţii de cultură subordonate CJ Bihor nu ar trebui să se simtă ferite de „ingerinţe”. Urmează asemenea schimbări şi la ele.
Solicitat să reacţioneze după cele anunţate de vicepreşedintele Traian Bodea, managerul Todor Albert (foto) le-a spus ziariştilor că nu refuză să discute despre diversificarea activităţii Filarmonicii de Stat. Totuşi, directorul a precizat că până acum nu i s-a cerut aşa ceva, nici de către conducerea precedentă şi nici de către cea actuală a CJ Bihor. Pe de altă parte, Todor respinge, oarecum, acuzaţiile privind nemunca din instituţie, menţionând că muzicienii fac zilnic repetiţii pentru concertele săptămânale. De asemenea, managerul a reamintit că, spre exemplu, artiştii Filarmonicii evoluează şi în cadrul mai multor evenimente externe precum European Music Open. În ceea ce priveşte salariile prezentate azi de Bodea, Todor Albert a declarat că sumele sunt cele de după majorarea cu 50% decisă de Guvern (deci e ceva recent), dar şi că nu toţi muzicienii sunt retribuiţi la acest nivel.
nov. 12, 2024 0
nov. 01, 2024 0
oct. 24, 2024 0
oct. 17, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0