Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
feb. 18, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 2 3278 vizualizari
Ministrul Ritli Ladislau, subprefectul Adelina Coste, secretarul de stat Cristian Irimia, șeful de cabinet al ministrului (dr. Florin Bodog), ex-ministrul de resort (senatorul Cseke Attila) și președintele executiv al UDMR Bihor (Szabo Odon) sunt câteva dintre personalitățile care au onorat azi (18 frebruarie) invitația managerului Ramona Suciu de la Spitalul Clinic de Recuperare din Băile Felix. Unitatea sanitară specială s-a bucurat de atenția Ministerului Sănătății și de cea a Consiliului Județean Bihor, a primit bani și a putut să arate în acest weekend ce s-a întâmplat cu finanțările cu pricina. Pe de o parte, spitalul din comuna Sânmartin se bucură acum de o bază de hidrokinetoterapie nou nouță, cu bazine refăcute. Totodată, în urma implementării unui proiect transfrontalier cu finanțare prin Programul HU – RO, Spitalul de Recuperare a devenit primul din sistemul public românesc în care funcționează un aparat performant prin care persoanele cu probleme neuro-motrice pot învăța să își folosească din nou picioarele. Adică să învețe din nou să meargă, după ce au suferit accidente sau au fost afectați de alte probleme care fac imposibilă folosirea parțială sau totală a membrelor inferioare. Sâmbătă, în prezența unei părți a angajaților, a unui grup de pacienți, a decanului Facultății de Medicină și Farmacie (dr. Gheorghe Bumbu), a primarului de Sânmartin (Lucian Popuș) și a directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor (dr. Marius Pîrcioagă), managerul Suciu a avut ocazia să-și laude spitalul, dar și să adreseze cuvinte de mulțumire pentru ajutorul bănesc și moral primit în ultima perioadă. Evenimentul festiv a fost cu atât mai sentimental pentru ministrul Ritli Ladislau, cu cât, după cum se știe, procedura de reabilitare/modernizare a Spitalului de Recuperare a început pe vremea când director general al unității era fiul său. Acest aspect a fost reliefat de către senatorul Cseke Attila, care nu a omis să menționeze aces lucru în fața celor prezenți.
De la Ministerul Sănătății
În ceea ce privește partea de bazine de hidrokinetoterapie (decorate cu baloane cu ocazia inaugurării oficiale), managerul Ramona Suciu a explicat că lucrările au început în iunie 2011 şi au fost finalizate în luna decembrie. „Prelungirea duratei de execuţie a fost influenţată de gradul ridicat de umiditate existent în pereţii sălii și ai bazinelor”, a declarat medicul-director al Spitalului de Recuperarea, precizând că au fost executate următoarele lucrări: reparaţii generale şi de renovare la bazine, schimbarea instalaţiilor electrice și a celor de apă / canalizare, montare de echipament de ventilaţie/climatizare, instalare de echipamente sanitare și de încălzire. Aceste lucrări au fost finanțate integral de Ministerul Sănătății, totalul bănesc ridicându-se la 838.773 lei (+ TVA). Dar nu aceasta a fost singura finanțare alocată în 2011 Spitalului de Recuperare: 1.263.350,03 lei au fost destinați achiziţiei de dispozitive medicale. Dr. Suciu spune că, pentru pacienții adulți, au fost achiziționate 23 tipuri de dispozitive (45 de aparate), iar pentru Secția de copii au fost cumpărate 25 de tipuri de dispozitive (28 dispozitive medicale). În opinia conducerii, dar și a celor doi demnitari prezenți la inaugurarea de sâmbătă, în acest moment, Spitalul de Recuperare beneficiază de dotări la standarde europene, iar serviciile medicale oferite sunt de cea mai bună calitate.
Prin finanțare transfrontalieră
Pe lângă dotările standard de care un asemenea obiectiv e bine să aibă parte, Spitalul din Sânmartin se poată lăuda că este singurul (din rețeaua publică) în care funcționează cel mai sofisticat și mai eficient lokomat. Este vorba despre aparatul-minune cu ajutorul căruia persoanelor care din diverse motive nu își pot folosi picioarele li se dă șansa de a umbla din nou. Lokomat-ul a fost achiziționat cu concursul Consiliului Județean Bihor, prin proiectul „Bihar Counties’ Health Care Contribution”, finanțat prin programul de cooperare transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. Suma nerambursabilă de la Uniunea Europeană a fost de 212.500 euro, de la bugetul de stat a contribuit cu 32.500 euro, iar Spitalul de Recuperare a plătit 5.000 euro. De menționat că în proiect mai sunt implicate Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Spitalul Kenezy din Debrecen și Centrul Medical de Servicii Ambulatoriu Ungaria. Liderul de proiect este CJ Bihor. Pentru ca cei internați în Spitalul de Recuperare să ajungă la Lokomat, o Comisie de evaluare și selectare se ocupă de programarea bolnavilor.
[nggallery id=690]
mai 26, 2023 0
mai 13, 2023 0
mai 09, 2023 0
mai 08, 2023 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0