Actualizat noiembrie 22nd, 2024 1:19 PM
iun. 11, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1519 vizualizari
Cu bicicleta de teren pe trasee prestabilite/amenajate, hărți utile pentru turiști, site cu informații pentru cei ce vor să știe ce se poate face în zonă, acțiuni de mediatizare a specificităților regiunii și, într-un final generalizat, un turism 100% eco recunoscut la nivel național și internațional. Acestea sunt, în linii mari, scopurile pe care Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor le are în față în implementarea noului și ambițiosului său proiect. Acesta este finanțat din Norvegia printr-un portal de călătorii, iar derularea se face în parteneriat cu Primăria Roșia.
Miercuri, la sediul Centrului de Informare Turistică a Consiliului Județean Bihor, Paul Iacobaș (foto) de la CAPDD a prezentat pașii care vor fi urmați în vederea realizării tuturor celor propuse. Prima parte și cea mai palpabilă a proiectului care se va întinde pe durata a 20 de luni este cea privind posibilitatea ca turiștii din zona Natura 2000 – Defileul Crișului Repede/Pădurea Craiului să se plimbe cu mountain bike-ul prin munții noștri. Aceste mijloace de locomoție urmează să fie achiziționate în această lună, iar CAPDD le va putea pune la dispoziție, la cerere, inclusiv pensiunilor/motelurilor/hotelurilor din zonele turistice bihorene. Turiștii vor putea să le închirieze contra cost, Centrul asigurând transportul bicicletelor în locurile cerute. Dar proiectul nu începe cu cele două roți și nici nu se oprește cu cumpărarea acestor mountain bike-urilor.
Proiectul de aproape 140.000 euro va presupune și dezvoltarea unui document strategic care își propune să ofere o viziune clară asupra stadiului în care se găsește ecoturismul în zona munților Pădurea Craiului și care sunt pașii de trebuie făcuți în viitor pentru dezvoltarea acestui domeniu. Legat de acest subiect trebuie precizat că Ministerul Turismului va trimite în zonă o comisie care va analiza în teren dosarul de autoevaluare depus la București de către CAPDD. Sunt aproximativ 100 de criterii de respectat pentru primirea etichetei de ecoturism. Se mai are în vedere un studiu care să ofere o viziune clară asupra patrimoniului natural și cultural al zonei, definind un pachet unitar și coerent de prezentare, prin grafică și text, a regiunii.
Banii primiți de la norvegieni vor folosi și pentru dezvoltarea unui portal (.padureacraiului.ro), adaptat nevoilor de informare a turiștilor și realizat în trei limbi: română, maghiară și engleză. Pagina web va cuprinde date utile cu privire la zona Pădurii Craiului, contribuind la promovarea, în mediul online, a destinației ecoturistice. CAPDD Bihor va mai lucra la un document care să cuprindă imaginea de ansamblu pe care ar trebui să o prezinte vizitatorilor orice eveniment care se dorește a fi reprezentativ pentru regiune. Rezultatul acestei activități va fi la dispoziție oricărei entități dornice să se implice în dezvoltarea (eco)turismului din situl Natura 2000 la care facem referire. Prin proiectul câștigat de CAPDD Bihor urmează ca în județ să poată fi organizate Zilele Pădurii Craiului, totul după un anumit standard. „Manifestările se vor derula pe parcursul a două zile și își propun să adune circa 5.000 de participanți, localnici și vizitatori”, spune Iacobaș.
Referitor la partea de cicloturismul deja invocat mai sus, reprezentantul Centrului vorbește despre 5 trasee care să facă legătura între principalele obiective și structurile de cazare din regiune. „Fiecare traseu va avea propria fișă de prezentare cuprinzând: fotografii, descrieri, hărți și date GPS. Realizarea acestei rețele de trasee își propune să poziționeze Pădurea Craiului printre cele mai atractive zone destinate practicării acestui gen de activități ecoturistice”, a declarat ecologistul implicat în acest proiect. În același timp, finanțarea norvegiană va contribui și la înființarea a două centre unde iubitorii sporturilor în natură vor putea să închirieze biciclete. Tot acolo, doritorii vor putea profita de asistență tehnică, dar și de „servicii” de dispecerat. Urmează, de asemenea, realizarea și editarea unei hărți (2.000 de exemplare într-o primă fază) cu toate informațiile necesare pentru vizitarea zonei.
CAPDD Bihor se gândește și la promovarea pe viitor a zonei ecoturistice Pădurea Craiului, urmând ca Centrul să-și trimită reprezentanții la târguri de turism de anvergură regională și națională.
Implicarea efectivă a Primăriei Roșia va însemna (în cadrul acestui proiect) finalizarea lucrărilor de amenajare și utilare a centrului de vizitare deja existent. „Aici vor funcționa, pe tot timpul anului, un magazin de suveniruri, un spațiu de prezentare a zonei și un punct de informare turistică”, a mai precizat Paul Iacobaș.
iul. 12, 2017 0
iul. 11, 2017 0
iun. 22, 2017 0
mai 29, 2017 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 21, 2024 0