Actualizat aprilie 4th, 2025 1:20 PM
sept. 27, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 3309 vizualizari
Unii au intrat în sală bruneți și au ieșit încărunțiți. Alții erau proapăt rași și le-a crescut barba. Altora li s-a făcut doar foame, iar multora lehamite. Toate astea după un nou spectacol politic al liberalilor bihoreni din Consiliul Județean (CJ). A fost nevoie de 3 ore și jumătate pentru epuizarea ordinii de zi, motivul maratonului nefiind dezbaterile ample și pe subiecte arzătoare care țin de mai binele Bihorului, abordarea politică a PNL, care încă nu a digerat faptul că a pierdut fotoliul de președinte al CJ.
Așa cum ne-au obișnuit din acest mandat, liberalii conduși în CJ de Ionel Avrigeanu au pus pe moațe părul majorității formate din PSD, UDMR și ALDE prin pelerinajul la cabina de vot. Opoziția a profitat din plin de cele peste 10 puncte de pe ordinea de zi care necesitau nominalizări de persoane ca reprezentanți ai CJ în forurile de conducere de la diverse entități (instituții școlare aflate în subordinea județului, Colegiul Director al Direcției de Evidență a Persoanelor Bihor sau în Colegiul Director al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte). Invocând necesitatea exprimării unui vot secret, cei 17 liberali din legislativ au mers de fiecare dată la cabina de vot. Lucru pe care nu l-au făcut în mandatele trecute.
Durata ședinței de plen de marți, 27 septembrie, a fost prelungită și de restul procedurii, la fiecare astfel de subiect fiind necesară și pregătirea separată a buletinelor de vot. Membrii Executivului au recunoscut la solicitarea bihorstiri.ro că buletinele respective fuseseră tipărite de dinainte, însă reprezentantul PNL în Comisia de specialitate, Dacian Foncea, a ținut să vadă cu ochii lui ștampilarea regulamentară a fiecărei coli de hârtie. Înmulțiți procedura cu vreo 13 puncte de pe ordinea de zi și cu 35 (numărul votanților). În plus, la toate acestea s-a adăugat și procedura de colectare a voturilor, cea de numărare a acestora și de citire la microfon a rezultatului. Așa se face că ședința de azi, demarată la ora 11, s-a încheiat în jurul orei 14:30.
Ședința a inclus, culmea, și o pauză cerută tot de liberali. Eu au descoperit că, la vreo două puncte, aprobarea persoanei/persoanelor propuse s-a făcut și cu aportul PNL. Motivul: cineva a uitat (?) să tragă peste numele propuse de PSD/ALDE, respectiv de UDMR. De aici solicitarea de pauză „de pix”, după cum au denumit-o aleșii bihorenilor. „Doriți pauză? Oricum, suntem în pauză totală!”, a reacționat președintele Pasztor Sandor, vizibil iritat de modul în care lucrează cei de la PNL. Liderul de grup Avrigeanu a ținut să precizeze că sunt necesare „mici reglaje la vot”, iar după revenirea din pauză a dat detalii: „Le-am explicat colegilor că trebuie să fie mai atenți…”.
Trebuie, totuși, remarcat faptul că după trecerea cu bine peste punctele cu nominalizări de persoane (n.b.: toate fiind aprobate, în ciuda show-ului politic al liberalilor), ritmul ședinței s-a mărit (foto – arhivă). Consilierii județeni au fost de acord, uneori chiar în unanimitate, cu proiectele propuse de Executiv. Desigur, și liberalii au aprobat proiectul prin care Municipiului Oradea (condus de liderul de filială Ilie Bolojan) i-a fost menținut dreptul de administrare asupra unui teren de aproape 4.500 mp pe str. Armatei Române. În schimb, prelungirea cu încă o lună a contractului de închiriere a unor spații ale Episcopiei Romano-Catolice în beneficiul Muzeului Țării Crișurilor s-a lovit de abținere din partea grupului PNL. Dar proiectul a fost aprobat cu cele 18 voturi PSD-UDMR-ALDE.
La fel, grupul PNL nu s-a (mai) opus vânzării prin licitație publică a unui număr de 30 de nuci de pe DJ 797, dar a trântit planurile privind revocarea dreptului de administrare a unui sector de drum din intravilanul Municipiului Salonta în vederea efecturării unor lucrări de reabilitare. Fiind vorba despre un punct care necesita tot două treimi (precum cel cu nucii), cu cele 17 abțineri peneliste, proiectul nu a trecut. Vicepreședintele Ioan Mang (PSD) le-a arătat obrazul colegilor de legislativ care s-au abținut spunând că este vorba despre reabilitarea unui drum care leagă Salonta de Tinca, această comună având primar liberal. „Dl. primar vă va mulțumi”, a adăugat liderul social-democrat.
Președintele CJ, Pasztor Sandor (foto), s-a arătat și el dezamăgit de atitudinea PNL, care recidivează referitor la acest subiect, menționând că ieri, la Oradea, în fața ministrului Cristian Ghinea, el a susținut cauza comunei Tinca în legătură cu proiectul Aparegie. Liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a reacționat spunând că Executivul trebuia să consulte liberalii înainte de aducerea în discuție a proiectului. Iar președintele Pasztor i-a reamintit liberalului că și partidul său are om în Comisia de specialitate care a dezbătut subiectul înainte de ședința de plen. Deci avea de unde să știe ce urmează.
Liderul CJ a promis, de altfel, că va insista în continuare cu proiectul privind reabilitarea drumului Salonta – Tinca. așa că, probabil, urmează ca tema cu pricina să apară și în ședința următoare a deliberativului bihorean.
mart. 07, 2025 0
ian. 03, 2025 0
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0