Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
aug. 22, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1613 vizualizari
Miercuri după amiază (22 august), reprezentanții Primăriei, ai Consiliului Local Oradea, ai Consiliului Județean Bihor, ai unor biserici și instituții de cultură s-au adunat pentru a pune bazele Comitetului Strategic pentru Coordonarea Programelor și Proiectelor Turistice din zona centrului istoric orădean. Denumirea pompoasă a acestui for ascunde, de altfel, o intenție simplă a autorităților locale și anume planificarea (pe cât posibil cu cap a) evenimentelor cultural-artistice cu ajutorul cărora ar putea fi atrași turiștii care să ne admire centrul istoric. De fapt, discuția de azi a avut loc în cadrul implemntării proiectului VITO (legat de dezvoltarea urbană integrată a centrelor istorice), depus în 2008 și finanțat din 2010. Este proiectul prin care Municipalitatea a realizat, spre exemplu, studiile de fezabilitate pentru reamenajarea zonei centrale (Piața Unirii și Piața Ferdinand), pentru marketingul stradal și pentru alte proiecte legate strict de centrul istoric.
Banii și fațadele
Managerul de proiect, Dumitru Sim, a explicat că scopul discuției de azi și al Comitetului este ca instituțiile să nu se mai faulteze între ele involuntar prin diverse paralelisme și nesincronizări privind proiecte, finanțare sau activități de promovare. Adică ideea este ca toți să colaboreze și să lucreze împreună pentru atragerea de turiști în centrul istoric al Oradiei, despre care viceprimarul Ovidiu Mureșan a declarat că are un potențial deosebit și că poate deveni „magnet pentru turiști români și străini”. Foarte în formă, directorul general al Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Bihor, Constantin Badea, a criticat politica din ultimii 22 de ani a Primăriei în materie de fațade ale clădirilor din centru. În opinia directorului CCI, cel puțin o parte a banilor rezultați din vânzarea acestor imobile (majoritatea fiind cumpărate, apartament cu apartament, de foștii chiriași din vremea comunismului) ar fi trebuit puși într-un fond special din care s-ar fi putut interveni deja la fațadele care strică imaginea centrului. Potențial punct de atracție pentru turiști. În replică, Sim a precizat că Municipalitatea nu poate investi în clădiri care nu îi aparțin. Arhitectul-șef al Oradiei, Adriana Lipoveanu, a aruncat pisica moartă în curtea Instituției Prefectului care, pe vremea lui Gavrilă Ghilea, a reușit să neutralizeze hotărârea Consiliului Local prin care urma ca fațadele clădirilor din centru să fie reabilitate. Constantin Badea a încercat să insiste, interesându-se dacă nu cumva există vreo „portiță” prin care Municipalitatea ar putea reabilita termic imobilele în cauză. Iar astfel, automat, s-ar umbla și la aspect. Ideea portiței, deși extrem de românească, nu pare una fezabilă, căci niciun fel de axă de finanțare nu permite includerea monumentelor istorice în asemenea proiecte.
Să nu mai vorbim discuții!
Directorul Muzeului Țării Crișurilor (MTC), Aurel Chiriac, s-a dovedit pragmatic și a cerut Municipalității să iasă la înaintare cu strategia concretă integrată în materie de promovare a centrului istoric, plan în care pot fi incluse și evenimente cultural-artistice. Chiriac a făcut referire și la unele promisiuni electorale ale primarului Ilie Bolojan, care vorbea înainte de alegerile din iunie de necesitatea organizării de evenimente care să atragă oamenii în centru. „Fără chestiuni concrete nu facem altceva decât să ne povestim intenții”, a declarat managerul MTC, așteptând, practic, o platformă pe care să își „insereze” propunerile de evenimente, acestea având nevoie de promovare și peste graniță. În opinia lui Aurel Chiriac, Oradea ar trebui să exploateze câteva manifestări devenite tradiționale precum Târgul Meșterilor Populari, Festivalul de teatru scurt sau Serbările Cetății, singurele care sunt bine înrădăcinate în peisaj. „Trebuie să se axăm pe evenimente mari, care pot aduce și bani”, consideră directorul muzeului, convins că, pentru ca promovarea centrului istoric al Oradiei să aibă efectele scontate, e nevoie de „ierarhia valorilor”. Cu alte cuvinte, să nu se investească în tot felul de manifestări mici și fără potențial de atragere de vizitatori. Această argumentație l-a incitat pe directorul general al CCI, care a explodat: „Bine că avem să dăm un milion de lei pentru fotbal (n.b.. referire la finanțarea de către autorități a FC Bihor), dar nu avem câteva zeci de mii de lei pentru diverse evenimente care pot aduce faimă orașului!”, s-a exteriorizat Constantin Badea.
Dacă intenția de coagulare a forțelor în scopul binelui centrului istoric orădean (care va avea în curând o altă înfățișare) este un lucru absolut lăudabil, vestea care ar putea fi îngrijorătoare este că acest Comitet Strategic ar fi doar unul consultativ. Și se știe bine că, cel puțin pe la noi, ceva ce nu e obligatoriu, chiar dacă e bun, nu e sigur că va fi implementat.
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 24, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0