Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mart. 23, 2018 Daniel Ardelean Actualitate 0 2772 vizualizari
Consiliul Județean Bihor, împreună cu Agenția de Dezvoltare Durabilă a județului, au găzduit o conferință internațională pe tema ,,Dezvoltarea infrastructurii rutiere transeuropene Via Carpatia în România”, cu scopul realizării unui cadru de colaborare pentru sprijinirea demersurilor necesare implementării acestui proiect, precum și pentru asigurarea unei asistențe profesionale și reprezentative în susținerea și implementarea unui coridor de transport rutier de importanță strategică. Via Carpatia reprezintă un traseu rutier, care va face legătura între Marea Baltică și Marea Neagră. Traseul începe în Lituania, la Kaunas, iar apoi continuă în Polonia, Slovacia și Ungaria. Pe teritoriul României traseul va avea două direcții, una spre portul Constanța, pe ruta Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Deva – Sibiu – Pitești – București – Constanța, și una spre frontiera româno-bulgară, la viitorul pod peste Dunăre de la Calafat-Vidin, pe ruta Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Drobeta Turnu Severin – Vînju Mare – Calafat.
Printre cei prezenți la conferința din Sala Mare a Consiliului Județean Bihor s-au numărat prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, cei trei șefi ai județului, Pásztor Sándor, Ioan Mang și Traian Bodea, Szabo Jozsef, manager al județului Bihor, europarlamentarul bihorean Emilian Pavel, directorii Andrei Caciora și Vitályos Barna de la ADD, dar și alți reprezentanți ai unor instituții importante din județ. Lor li s-au alăturat președinții Consiliilor Județene din Satu Mare, Pataki Csaba, Timiș, Dobra Călin – Ionel, și Bilcea Sergiu, vicepreședintele CJ Arad. De asemenea, Prefecturile din Satu Mare și Timiș au fost reprezentate de către prefecții Filip Darius și Andreaș Eva Georgeta, iar din partea Instituției Prefectului Județului Arad a venit Damian Vasilică, în calitate de subprefect. De dincolo de granițe și-au făcut prezența, printre alții, Toth Andor, secretar de stat adjunct la Ministerul Dezvoltării din Ungaria, Piotr Miaso, conducător la Administrearea Drumurilor Regiunea Podkarpatckie, Polonia, Barbara Kovacova, EGTC Via Carpatia din Kosice, Mateusz Gniazdowski, de la Centre for Eastern Studies din Polonia și Dubniczky Kitti, de la Institutul CESCI din Budapesta. Invitații străini au susținut prezentări complexe în care au arătat care este traseul Via Carpatia, avantajele pe care acest proiect le-ar aduce pentru fiecare din cele 7 țări, dar și dificultățile care pot fi întâmpinate.
Participantii au semnat un protocol de colaborare care are în vedere interesul reciproc de dezvoltare a infrastructurii rutiere în zona de Vest a țării. Durata parteneriatului este valabilă până în decembrie 2022 și a intra în vigoare vineri, când a fost semnat la Oradea.
feb. 23, 2025 0
ian. 09, 2025 0
dec. 09, 2024 0
dec. 01, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0