Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
ian. 10, 2022 Adrian Popa Actualitate 0 980 vizualizari
Sâmbătă, 8 ianuarie, la ora 12.58, pe D.N. 1, în localitatea bihoreană Gheghie, un bărbat de 51 de ani, din localitatea Sovata, județul Mureș, în timp ce conducea un autoturism pe direcția Cluj – Oradea, nu a adaptat viteza de deplasare la condițiile de drum.
Astfel, într-o curbă deosebit de periculoasă la stânga, marcată și semnalizată corespunzător, pe un carosabil umed, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a pătruns pe sensul opus de circulație și a acroșat un stâlp din beton de pe acostamentul din partea stângă a direcției sale de deplasare.
În urma accidentului rutier, conducătorul autoturismului a suferit leziuni care i-au provocat decesul.
Polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene – Serviciul Rutier continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor producerii accidentului rutier.
*
Ștei / Pieton accidentat
Vineri, 7 ianuarie, la ora 10.45, pe strada Andrei Mureșanu din localitatea bihoreană Ștei, un bărbat de 62 de ani, din Ștei, în timp ce traversa carosabilul prin loc nepermis şi nemarcat, a fost acroșat de o autoutilitară, condusă de un bărbat de 44 de ani.
În urma accidentului rutier, pietonul a suferit multiple leziuni, pentru îngrijirea cărora a fost transportat la spital.
În urma testării cu aparatul etilotest, s-a constatat că pietonul prezenta o concentrație alcoolică de 0,83 mg/l alcool pur în aerul pur expirat.
Polițiștii Biroului Rutier Beiuș continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor producerii accidentului rutier.
*
RECOMANDĂRI PREVENTIVE PENTRU O DEPLASARE ÎN SIGURANŢĂ,
ÎN CONDIȚII DE IARNĂ:
Polițiștii rutieri bihoreni recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă şi să respecte indicaţiile polițiștilor aflaţi în trafic.
– Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor și echipați-vă corespunzător autovehiculul pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, rezervă de combustibil, etc.). Este bine ca din autoturism să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apă potabilă și cel puțin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.
– Acordați o atenţie deosebită stării tehnice a autovehiculului şi nu porniți la drum dacă sesizați probleme la sistemele de direcţie şi de frânare, la instalaţia de semnalizare etc.
– Ștergeți parbrizul, luneta, geamurile laterale şi oglinzile retrovizoare exterioare de pelicula de gheaţă ce se formează pe timpul staţionării şi asigurați funcţionarea corectă a ştergătoarelor (de parbriz şi lunetă, după caz).
– Un carosabil alunecos din cauza ploii, poleiului sau a stratului de zăpadă are ca efect diminuarea aderenţei pneurilor la sol şi, implicit, triplarea distanţei de frînare. În astfel de condiţii, evitați manevrarea bruscă a frânei de serviciu şi folosiți frâna de motor.
– Adaptați permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei).
– Păstrați în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.
– Date fiind experienţa redusă şi riscul ridicat de implicare în evenimente rutiere nedorite, conducătorilor auto începători le este recomandat să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculelor în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari.
– Totodată, recomandăm pietonilor să se deplaseze numai pe trotuar sau pe acostament, să traverseze numai prin locurile maracate corespunzător, după o temeinică asigurare, şi să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.
*
În cazul în care nu vă mai puteţi continua deplasarea, din cauza unui accident, a blocării drumului, ori din alt motiv, vă recomandăm:
– Trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie;
– Anunţaţi evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112, indicând locul în care aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la dumneavoastră. Nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;
– Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcţiune, să deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon;
– Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;
– Mişcaţi-vă pentru a vă menţine organismul cald, evitând extenuarea;
– Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării organismului;
– Pe timp de noapte, porniţi lumina din interiorul autoturismului pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza cu uşurinţă.
nov. 19, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0