Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
apr. 23, 2012 Florin Coman Actualitate 1 1240 vizualizari
Astăzi, 23 aprilie, a avut loc conferinţa de încheiere a proiectului Strategii de dezvoltare locală în Zona Metropolitană Oradea”. Directorul Zonei Metropolitane Oradea, Ciprian Barna, alături de viceprimarul Florica Cherecheş şi Cristi Belei, reprezentantul firmei de consultanţă Addvances Iaşi au prezentat rezultatele proiectului.
Finanţat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Capacității Administrative, proiectul, aşa cum explică Ciprian Barna, a avut drept obiectiv îmbunătăţirea durabilă a capacităţii administraţiilor publice din ZMO. Pe parcursul celor 18 luni de implementare au fost organizate cursuri pentru reprezentanţii de management din cadrul primăriilor ZMO, cursuri pentru personalul de execuţie şi au fost actualizate cele 12 strategii de dezvoltare pentru Oradea şi comunele din ZMO, strategii corelate într-un document de referinţă cu impact metropolitan.
Printre punctele slabe identificate la nivelul Zonei Metropolitane Oradea, aşa cum spune Cristi Belei, se numără îmbătrânirea populaţiei. “În 10-15 ani, populaţia de vârsta a treia va pune mare presiune asupra populaţiei active şi nu vom avea forţă de muncă”, explică Belei.
Un alt aspect negativ ar fi lipsa drumurilor care să lege comunele între ele.
Tot la capitolul puncte slabe se încadrează şi promovarea insuficientă a zonei. Astfel, înafară de Băile Felixx, nu există o promovare autentică, care să indice că suntem poarta Europei.
Oradea pariază pe investiţii
La nivelul Oradei, strategia de dezvoltare pariază pe atragerea investitorilor. “Ne-am bucurat să remarcăm că strategia de dezvoltare elaborată pentru Oradea în urma proiectului corespunde cu cea gândită de primărie”, a spus viceprimarul Florica Cherecheş.
Aceasta a subliniat că se urmăreşte atragerea investitorilor şi crearea de locuri de muncă, prin cele trei Parcuri Industriale, dar şi asigurarea forţei de muncă pentru întreprinderile nou create, cerinţă cu care se confruntă tot mai des din partea investitorilor.
“Trebuie ca şi educaţia să fie adaptată la nevoile curente, prin reînfiinţarea şcolilor profesionale şi schimbarea mentalităţilor părinţilor şi copiilor”, spune viceprimarul.
Strategia de dezvoltare mai vizează şi infrastructura de calitate, de la extinderea aeroportului la drumul express de pe Ecaterina Teodoroiu, punerea în valoare a patrimoniului şi investiţiile în zone de recreere de la ştranduri şi grădini publice la parcuri în fiecare cartier.
Nu în ultimul rând strategia urmăreşte creşterea calităţii actului medical prin specializarea persoaneluilui sanitar şi noi centre medicale, reducerea poluării, creşterea calităţii serviciilor hoteliere şi creşterea calităţii vieţii prin investiţii publice, de la parcări la asfaltări şi la spaţii verzi nou create.
sept. 06, 2012 0
mart. 28, 2012 0
mart. 13, 2012 0
feb. 29, 2012 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0