Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
dec. 14, 2011 Florin Coman Actualitate 0 1369 vizualizari
Dezbaterea publică care a avut loc astăzi la Primăria Oradea a vizat atât stabilirea unui regulament de monitorizare a consumului din şcoli, cât şi a unui regulament de închiriere a spaţiilor din aceste instituţii.
Concret, reprezentanţii Administraţiei Imobiliare Oradea i-au informat pe directorii instituţiilor de învăţământ despre reducerile pe care ar trebui să le facă la consumul de apă, căldură şi curent şi dar şi despre faptul că este necesar ca fiecare închiriere de spaţii să fie făcută printr-un proces verbal şi justificată prin chitanţe.
“Se cheltuie foarte mulţi bani pe utilităţi. De la bugetul local se plătesc anual peste 110 de miliarde de lei vechi, adică aproximativ 5% din veniturile nete ale Primăriei. Este enorm”, a spus Cristian Beltechi, şeful AIO. “Numai încălzirea ne costă 92 de miliarde de lei vechi”, a continuat acesta.
“Dacă ar fi să facem o medie la Colegiul Gojdu spre eexemplu,l cheltuielile cu apa, căldura, curentul, salubritatea, reparaţii, pentru un elev este de 530 de lei. La Cantemir media este de 304 lei pe elev, iar la grădiniţa 52 iesi 506 lei pe copil”, susţine şeful AIO.
Soluţiile propuse de primărie sunt simple: să se închidă robinetul de căldură, măcar trei sferturi pe timpul nopţii, în weekenduri şi în vacanţe, să se facă economie la apă şi la electricitate. “Media în România la consumul de apă pentru un elev este e trei metri cubi. La noi, este de cinci metri cubi”, a mai spus Beltechi.
În răspuns, directorii au precizat că este dificil să închiri robinetul dacă spre exemplu şcoala e racordată direct la punctul termic, iar pe timpul vacanţei sunt activităţi în şcoli.
“Încă nu s-a inventat elevul care să închidă robinetul de apă. Dar s-au inventat robinete cu sistem automat de închidere. În plus, ar fi bine să se investească în ancorarea termică a şcolilor pentru a face economii la căldură”, a spus Mircea Gârba, directorul Şcolii Generale 16.
Chitanţe pentru închirieri
O altă problemă ridicată de AIO a fost închirierea spaţiilor din şcoli, care de multe ori se afce la negru, fără chitanţe sau procese verbale şi fără a se respecta un preţ orientativ. “Ar trebui să avem un regulament, să se stabilească un preţ pe metrul pătrat spre exemplu. Vreau să subliniez de asemenea că fac sport pe terenul a trei licee din oraş, de fiecare dată plătesc, dar nu primesc chitanţă”, a mai spus Beltechi. El a mai atras atenţia că 30% din veniturile obţinute astfel de şcoli trebuie să intre la bugetul local. În anul 2010 la buget au intrat 78.000 de lei, în timp ce 11 milioane de lei au fost cheltuiţi de la buget pentru utilităţi.
Directorii au fost rugaţi să citească regulamentele propuse de primărie şi afişate pe oradea.ro şi să facă liste cu propuneri pentru reducerile de cheltuieli şi închirieri.
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0