Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
oct. 07, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 1528 vizualizari
În prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Ionel Avrigeanu și a primarului de Tinca, Teodor Coste, prefectul Claudiu Pop a parafat azi, 7 octombrie, acordul local încheiat între Oficiul Francez pentru Migrație și Integrare (OFMI) de pe lângă Ambasada Franței la București și Guvernul României în privința cetățenilor români de etnie romă care revin din Hexagon. Partea franceză a fost reprezentată de directorul OFMI, Hossein Mokry, dar și de Max Vincent, consilier pe probleme sociale al lui Gerard Collomb, primar-senator de Lyon.
Practic noul acord completează și extinde cel încheiat în 2012, lărgindu-i acoperirea teritorială și facilitând mai pronunțat revenirea în România și reintegrarea în comunitate / societate a familiilor rome. Potrvit celor spuse de Mokry, politica în această chestiune este una prin care se încearcă integrarea acestor oameni pe teritoriul francez, dacă e posibil, iar dacă nu, atunci se merge pe ideea sprijinirii reintegrării în țara / localitatea de origine. Scopul celor două părți semnatare este ca familiile care revin în România (Bihor) să fie (re)integrate cu ajutorul administrației locale, în bună colaborare cu autoritățile de aici.
Noile prevederi ale protocolului semnat azi la Oradea prevăd, printre altele, un ajutor social de urgență pentru instalarea într-o locuință adecvată (sprijin pentru ameliorarea condițiilor de viață, acoperire a serviciilor medicale sau a celor necesare școlarizării copiilor), o contribuție de până la 50% în ceea ce privește salariul acordat de angajatorul care dă de lucru unor asemenea persoane, dar și sprijin pentru înființarea unui business propriu (microintreprindere).
Se pare că în comuna Tinca avem un exemplu de bună practică, lucru apreciat și subliniat de vizitatorii din Franța. Primarul Coste a reamintit că, prin colaborarea cu autoritățile franceze, localitatea bihoreană a putut accesa 300.000 de euro în beneficiul comunității rome; există acum un cămin cultural, dar au fost făcuți și pași importanți pentru oferirea de condiții de viață mai bune pentru romii din Tinca. Edilul bihorean speră ca exemplul acesta să fie preluat și implementat cât mai multe localități din județul nostru în care numărul cetățenilor romi este mare.
Directorul Hossein Mokry a declarat ulterior pentru bihorstiri.ro că situația cu romii care merg în Franța s-a mai stabilizat. Aparent, exodul nu mai e la fel de mare ca acum 5 – 6 ani. Totodată, referitor la integrarea romilor în țara adoptivă, Mokry spune că acest lucru se întâmplă în detul de multe cazuri, mai ales acolo unde există în mod real voință de integrare din partea celor în cauză. Astfel, o condiție obligatorie pe care Franța o impune și de la care nu abdică este școlarizarea celor mici. Altfel spus, că lucrează, că nu lucrează, adulții din familia respectivă nu primsc ajutor dacă copiii lor nu frecventează instituțiile de învățământ adecvate vârstei lor. O măsură care ar putea fi preluată, poate, și de autoritățile din România.
feb. 20, 2024 0
mai 17, 2023 0
mai 31, 2017 0
mai 26, 2017 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0