Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
nov. 26, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 4062 vizualizari
După 3 ani de la demararea proiectului transfrontalier și după 1,5 milioane de euro investiți, Sinagoga Zion de pe str. Indepedenței revine la strălucirea de odinioară. Joi, 26 noiembrie, oficialități și simpli cetățeni s-au bucurat de revenirea imobilului impozant în circutitul cultural și istoric al Oradiei, lucru posibil prin implementarea proiectului cu finanțare europeană prin care și comunitatea evreilor din Debrecen a beneficiat de peste 300.000 de euro.
Prefectul Claudiu Pop, viceprimarii Mircea Mălan și Huszar Istvan, deputații Florica Cherecheș și Ioan Cupșa, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, șeful Comunității Evreilor orădeni, Felix Koppelman, și omologul său din Debrecen, Horovitz Tamas, au fost prezenți la redarea Sinagogii Zion către comunitatea locală. Căci, așa cum a precizat Koppelman, potrivit legilor evreiești, atunci când un lăcaș de cult nu mai poate servi menirii sale inițiale, acesta trebuie să intre în zestrea urbei.
Lucru care se va și întâmpla de azi înainte, Municipalitatea gândind acest loc special drept cuib pentru diverse manifestări culturale și artistice. Sinagoga de pe malul stâng al Crișului Repede e privită și ca un magnet pentru turiști, indiferent de confesiune, mai ales că în urma lucrărilor de consolidare/conservare și restaurare, imobilul-monument are cu ce să atragă. Așa cum și viceprimarul Mălan a reamintit, grație unor economii făcute după licitația pentru atribuirea lucrărilor, s-a reușit introducerea în proiect a părții de picturi și a celei privind restaurarea mobilierului specific.
Un punct important de atracție în cadrul evenimentului de joi l-a constituit deschiderea sticlei cu mesajul evreilor din secolul 19 pentru posteritate. Cilindrul cu hârtia în interior au fost descoperite de constructor (n.b.: firma Abed Nego) sub zona de pardoseală centrală. Momentul s-a transformat într-un episod un pic jenant pentru că minute în șir nu s-a reușit deschiderea sticlei care adăpostea mesajul de demult. Persoana care ar fi trebuit să-i servească pe Mălan și pe arhitectul Cristian Pușcaș (responsabilul de proiect) cu un cuțit pentru desfacerea sigiliului a întârziat atât de mult încât nici nu a venit. După încercări disperate, în ciuda apariției unui ditamai cuțit de tăiat carne, cu girul lui Felix Koppelman, s-a mers pe varianta spargerii sticlei. Zis și făcut! Prețiosul conținut (din punct de vedere istoric) al recipientului nu a fost altceva decât un mesaj pentru împăratul habsurgilor, Franz Josef. Semnatarii au ținut să-i transmită acestuia informații despre ceea ce evreii din Oradea au decis să construiască, menționând donația rabinului de atunci, Rosenberg Sandor, care a și donat sumele necesare.
De menționat că toți vorbitorii au subliniat importanța punerii în valoare a clădirilor istorice de acest gen, un punct important subliniat fiind colaborarea dintre cele două administrații locale, dintre comunitățile evreiești din Oradea și Debrecen, respectiv dintre județele Bihor și Hajdu-Bihar. Evenimentul din 26 noiembrie s-a încheiat cu un recita al formației Budapest Klezmer Band, muzicienii inaugurând astfel locul în care ar trebui să fie organizate și alte concerte adecvate, respectiv expoziții și alte happening-uri cu tangență culturală. Evenimente de care orădenii au atâta nevoie!
Urmează ca, potrivit proiectului, în Sinagoga Zion să fie înființat un punct de informare turistică. De asemenea, așa cum a aprobat recent Consiliul Local, împrejurimile clădirii de pe str. Independenței vor servi drept zonă de agrement, firma care gestionează cofetăria din vecinătate urmând să amenajeze acolo 2 terase: una cu orientare spre liniile de tramvai și cealaltă spre malul Crișului (link).
ian. 03, 2025 0
aug. 06, 2024 0
apr. 26, 2024 0
apr. 09, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0