Actualizat aprilie 19th, 2025 1:43 PM
mart. 17, 2018 Andrei Şandor Actualitate, Cultură 0 1617 vizualizari
Copii şi adulţi de diferite vârste ar trebui să fie interesaţi de expoziţia „Invenţiile unui geniu. Maşinile lui Leonardo da Vinci”, care a fost vernisată ieri (16 martie), la sediul nou al Muzeului Ţării Crişurilor (MTC) din Oradea. Elevi, artişti, ingineri, pasionaţi de zbor, militari şi o serie de alte categorii de oameni care se consideră culţi trebuie să treacă pragul MTC în următoarea perioadă. În premieră, pot fi văzute pe viu, aici la Oradea, câteva creaţii ale marelui renascentist Leonardo Da Vinci. Sunt invenţii de acum peste 500 de ani, dar care pot fi considerate bază pentru extrem de multe dispozitive care au început să fie fabricate mult după moartea lui Da Vinci. Practic, aşa cum au remarcat şi principalii vorbitori de la vernisajul de vineri, acesată minte luminată a creat ceva ce nici nu putea fi construit în epoca respectivă.
Se ştie că lui Leonardo i se atribuie elaborarea schiţelor primelor aparate de zbor ceva mai sofisticate, dar şi că geniul creator italian a dat omenirii „proiectul” pentru ceea ce urma să devină tancul. Pod mobil, scară rulantă/mobilă, dispozitiv pentru luarea cu asalt a zidurilor înalte, planorul camera obscură, reflectorul – toate acestea au fost imaginate şi desenate cu o precizie demnă de invidie în perioada Renaşterii de către Leonardo Da Vinci. Acum, publicul bihorean are şansa de a vedea o mostră din zestrea muzeului ce-i este dedicat geniului din Evul Mediu. Graţie bunei înţelegeri dintre Consiliul Judeţean Bihor şi regiunea autonomă Trentino Alto Adige, expoziţia de la Oradea poate avea loc. La evenimentul de deschidere oficială de ieri au putut să îşi arate uimirea preşedintele Pasztor Sandor şi vicepreşedintele Ioan Mang, dar şi managerul Aurel Chiriac de la MTC. Ca gest lăudabil, oficialii l-au invitat la vernisaj şi pe episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo, gază (încă) a unei părţi a instituţiei muzeale din subordinea CJ. Despre geniul creator al lui Da Vinci a vorbit pe larg istoricul de artă Mirella Florian.
Expoziţia de la Oradea are loc în două încăperi în care „drăcoveniile” renascentiste sunt grupate pe 4 categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşini civile, maşini de război. De asemenea, e de atracţie că vizitatorii pot interacţiona cu 15 exponate făcute în mărime naturală. Cei ce vor să aprofundeze şi mai mult viaţa şi activitatea lui Leonardo da Vinci au la dispoziţie o sală cu mai multe computere. De asemenea, în cele două săli de expoziţie rulează filmuleţe de prezentare sumară a exponatelor. În acelaşi timp, într-o altă sală din vecinătatea exponatelor poate fi văzut un film cu creaţiile lui Da Vinci şi cu ce a însemnat (şi continuă să însemne) marele renascentis pentru omenire.
Expoziţia „Invenţiile unui geniu” va rămâne la Oradea până în 10 iunie. Un bilet de adult costă 12 lei, iar copiii cu vârsta de peste 4 ani vor plăti 6 lei. De menţionat, potrivit preşedintelui Pasztor, că se doreşte încurajarea şcolilor de a veni în vizită la această expoziţie. Motiv pentru care a fost stabilit un preţ unic pentru o clasă completă de copii: 100 lei. Adică, în caz de un efectiv de 25 de elevi, un bilet nu costă decât 4 lei. Merită cu prisosinţă!
apr. 19, 2025 0
apr. 18, 2025 0
apr. 18, 2025 0
apr. 17, 2025 0
apr. 19, 2025 0
apr. 18, 2025 0
apr. 18, 2025 0
apr. 17, 2025 0