Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
feb. 06, 2012 Florin Coman Actualitate 0 1656 vizualizari
Centrul de cercetare a istoriei evreilor „Eva Heyman” a fost înființat în cadrul Universității Oradea în noiembrie anul trecut și și-a inaugurat activitatea astăzi, în prezența a o parte din membri fondatori, a rectorului Cornel Antal, directorului Muzeului Țării Crișurilor Aurel Chiriac și Directorului Serviciului Județean Bihor al Arhivelor Naționale, Bujor Dulgău.
Inaugurarea a fost salutată și de președintele Comunității Evreilor din Oradea, Felix Koppelman, de Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie și de directorul Școlii de Înalte Studii Iudaice din Montpellier III, Franța, Carol Iancu, chiar dacă aceștia nu au putut fi prezenți astăzi la eveniment.
“Este un moment important. S-a creat o nouă instituție de cercetare. Mă simt dator cu o explicație despre nume. În România au existat centre în București, Cluj, Arad, Bacău sau Iași, care au fost denumite duoă filantropi, rabini sau întrerprinzători evrei, toți persoane de gen masculin”, a explicat în deschidere directorul centrului, Antonio Faur.
El a specificat că au decis să aleagă un nume de fată, un nume de martir. Eva Heyman este o fată care la 13 ani a scris un jurnal despre Holocaust așa cum a fost el în Oradea. Fata nu a supraviețuit și mama ei este cea care i-a publicat jurnalul. “Aceste jurnal este prima mărturie, cronologic vorbind, despre ghetoul din Oradea”, spune Faur. Publicat în limba română abia în anul 1991, jurnalul ar putea fi reeditat, acesta fiind unul dintre proiectele pe care și le-a propus noul centru.
Pagini de istorie
“Acest centru are rolul de a face investigații documentare, în condițiile în care istoria evreilor este prea puțin cunoscută”, a spus rectorul Cornel Antal. “În Oradea și în Bihor s-a afirmat o componentă importantă a acestei etnii, care și-a pus amprenta atât pe viața economică cât și pe viața culturală a orașului. Este datoria noastră să recuperăm pagini din istoria evreilor”, a mai spus Antal amintind că peste 30.000 de evrei din Oradea au fost deportați.
Importanța centrului a fost subliniat și de prorectorul Barbu Ștefănescu. “Aceste centru va asigura Universității vizibilitate națională și internațională. Un alt aspect important este că Oradea nu poate fi pe deplin înțeleasă doar prin dialogul româno-maghiar,ci trebuie privită și din perspectiva evreiască”, a spus Ștefănescu.
Muzeul Istoriei Evreilor
Directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac a subliniat că “centrul repune în drepturi o comunitate care a avut importanță în dezvoltarea orașului”. El a anunțat că în curând se va deschide și un Muzeul al Istoriei Evreilor.
Centrul va fi susținut cu documente importante și de Serviciul Arhivelor Naționale. “A existat o coleborare între Arhivele Naționale și Muzeul Holocaustului din SUA. România a pus la dispoziție inventare și documente iar noi am transmis peste 15.000 de documente în acest sens”, spune Bujor Dulgău. El a anunțat că va sprijini centru cu documente prețioase care atestă prezența evreilo ăn viața administrativă a orașului dar și 25 de registre de stare civilă și colecții de ziare.
Centrul Eva Heyman își propune pentru anul acesta să reediteze și să tipărească cea de a doua ediție în limba română a jurnalului, să oragnizeze cea de a III-a conferință internațională, să își creeze o siglă și o ștampilă sau să stabilească întâlniri cu alte astfel de centre din țară. Poate cea mai importantă activitate pe care și-au propus-o însă este să prezinte în școli momentele care au marcat tragic comunitatea evreiască din Oradea.
feb. 16, 2022 0
oct. 13, 2015 0
iul. 01, 2015 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0