Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
nov. 19, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 2473 vizualizari
Lucrările de reabilitare a Cetății Oradea conduc la noi descoperiri istorico-arheologice. Săpături arheologice au scos recent la iveală o piatră funerară în interiorul capelei gotice, loc aflat în curs de cercetare. Potrivit datelor oferite luni (19 noiembrie) de Biroul de Presă al Primăriei, piesa în chestiune a fost descoperită sub zidăria estică a intrării în subsolul Corpului A. Acolo va fi Muzeul Cetății. Piatra funerară a fost descoperită la 2,5 m adâncime față de nivelul actual de călcare și era așezată pe direcția Est – Vest. Conform informațiilor despre artefact, piatră acoperă un cavou construit din cărămizi, situat pe latura nordică a capelei fostei catedrale gotice, iar importanța acestei decoperiri constă în fapul că piatra funerară a fost găsită chiar în locul în care a fost așezată, potrivit specialiștilor, în urmă cu aproximativ 600 de ani. Un alt aspect care este de remarcat este că piatra respectivă se află într-o stare foarte bună de conservare. Lucrările la Cetatea Oradea sunt finanțate prin Programul Operațional Regional și ar trebui să se încheie în vara anului 2015.
Povestea artefactului
Managerul proiectului de reabilitare a Cetății, Dumitru Sim de la Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei orădene, a făcut o relatare despre piatra funerară găsită în timpul lucrărilor:
„Artefactul are 160 cm lungime, 80 cm lățime și 25 cm grosime, cântărind aproximativ 750 kg. Materialul din care este confecționat este calcarul. Un material relativ comun, care denotă, fără a generaliza însă că, în comparaţie cu celelalte pietre tombale descoperite în Cetatea Oradea, realizate fie din marmură, fie din calcar dar cu o mai bogată ornamentaţie sau simbolistică, deţinătorul avea o mai mică putere economică, dar suficient de serioasă pentru a se putea înmormânta în biserică şi, conform credinţei, de a-şi asigura un loc în ‘veşnicie’. Marginea lespedei conține textul funerar sculptat, el este compus din litere (minuscule) gotice de 10 cm lungime, 1,5 cm lățime cu adâncimi variabile. Deoarece piatra are lungimea redusă, iar literele sunt lungi, sculptorul a folosit frecvent prescurtări, fapt care îngreunează dezlegarea și citirea textului. După textul aflat în cercetare, reiese că mormântul era proprietatea unui burghez înstărit, cu origini germane, pe nume Conrad. Din păcate inscripția conține foarte puține informații, nici anul decesului sau a înhumării individului nu a fost sculptat în piatră. Pe suprafața mediană a pietrei sepulcrale se află un simbol funerar simplu, compus dintr-o cruce malteză, un coif și un scut, care, de asemenea are în interior o altă cruce, de mărime mai redusă. Lespedea are complementare două inele simple de fier, cu rolul de a ajuta la ridicarea pietrei. Importanța pietrei tombale constă în primul rând în descoperirea in situ, în locul, unde a fost așezată cu aproximativ șase secole în urmă. De asemenea, un atu în plus, în valoarea ei, este dat de starea de conservare foarte bună în care se află, pentru că de cel puţin 130 de ani nu s-au descoperit pietre tombale întregi în Cetatea Oradea. Trebuie să reamintim că în 1883 s-au descoperit pietrele tombale ale unor episcopi orădeni (Andreea Scolari, Sigismund Thurzo, Jackh de Coşeiu), înmormântați în catedrala episcopală gotică, aflată astăzi ca ruină sub curtea interioară a cetății. Aceste pietre sepulcrale pot fi văzute azi în sacristia Basilici Minor din Oradea. Cercetările datează întreaga capelă și cavoul din interior în a doua jumătate a secolului al XV-lea, clădirea fiind adosată ulterior la fațada nordică a turnului nord vestic al catedralei, spun specialiştii”.
[nggallery id=1360]
Urmează ca arheologii de la Muzeul Țării Crișurilor, în colaborare cu reprezentanții Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Județul Bihor, să efectueze documentarea grafică a artefactului. Abia după aceea se va proceda la ridicarea lespedei pentru a cerceta interiorul cavoului și pentru descoperi, pe cât posibil, date cât mai exacte privind anul concret din care datează piatra funerară, respectiv capela.
nov. 08, 2024 0
aug. 21, 2024 0
iul. 04, 2024 0
mai 30, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0