Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
dec. 20, 2016 Andrei Şandor Administrație 0 2621 vizualizari
Grupul liberal din Consiliul Local (CL) Oradea a aprobat propunerea administrației Bolojan privind taxele și impozitele aferente anului 2017. Înainte de ședința de plen, în conferința de presă susținută, primarul orădean a arătat că filozofia din ultimii ani, promovată de conducerea Municipalității va fi continuată, cele mai notabile modificări fiind la impozitele pe clădiri plătite de persoanele juridice și la amenzile pentru imobilele lăsate în paragină. Aici, creșterea e cu 400%! Rămân valabile bonificațiile pentru cetățenii care își plătesc întregul impozit anual până la 31 martie, dar și taxarea în plus pentru a doua și a treia proprietate imobiliară (cu +50%). Rațiunea: cei care au mai multe proprietăți realizează mai multe venituri și pot plăti mai mult.
Potrivit primarului Bolojan, e menținută diferențierea de bir între clădirile deținute de persoanele fizice și cele ale persoanelor juridice, atât în cazul construcțiilor rezidențiale, cât și în cazul celor nerezidențiale. „La clădirile folosite în scop nerezidențial – hale, birouri – persoanele juridice vor plăti 0,95%, iar cele fizice care au astfel de clădiri am păstrat valoarea de 0,6%”, a precizat edilul-șef cu mențiunea că persoanele juridice mai au modalități de a-și deduce anumite cheltuieli, spre deosebire de persoanele fizice.
Un subiect dureros este cel al supraimpozitării proprietăților neîngrijite. În 2017, creșterea va fi cu 400%, nivelul maximal fiind de 500%. Argumentul primarului de Oradea este că noua variantă a Legii Fațadelor permite ca și proprietarii care nu au clădiri monument-istoric pot primi împrumuturi de la administrația locală în vederea reabilitării. Cu alte cuvinte, cu o permisivitate mult mai mare a legislației, orădenii care stau în / dețin construcții degradate au la dispoziție pot face mai ușor și mai convenabil demersuri pentru renovările care se impun. În ședința de plen de azi, Consiliul Local (în ciuda opoziției PSD / UDMR) a aprobat toate cele 363 de puncte de pe ordinea de zi care se referă la supraimpozitarea cu 400% a terenurilor și clădirilor descoperite ca fiind lăsate în paragină.
Fostul viceprimar Huszar Istvan (UDMR) a cerut – ca în timpul dezbaterii publice pe subiectul taxelor și impozitelor – ca această suprataxare să fie de 200% în 2017, respectiv ca impozitarea pe a doua / a treia proprietate să fie eliminată, Codul Fiscal neprevăzând obligativitatea instituirii unei asemenea măsuri, ci doar dând dreptul Consiliului Local să facă așa ceva. De asemenea, Huszar (foto) a solicitat ca impozitul pe clădirile nerezidențiale deținute de persoanele fizice să fie de 0,5%, cu reducere graduală până la 0,2% (până în 2020). O altă propunere a udemeristului a fost egalizarea bonificațiilor oferite pentru plata integrală a impozitelor: 10% nu doar pentru persoanele fizice, ci și pentru firme. Toate propunerile ex-viceprimarului au căzut la vot, doar pesediștii susținându-le.
Grupul PSD, la rândul lui, a venit și el cu propuneri: scăderea la 0,2% a impozitului de clădirile nerezidențiale ale persoanelor fizice, taxă pe spectacole de 2% (față de 5% cât a fost propunerea Executivului) și stabilirea unui plafon de impozitare general în Oradea astfel încât el să nu depășească nivelul municipiilor de pe o rază de 250 km. Și în cazul propunerilor social-democrate, mașina de vot a PNL a respins totul. După care, supus la vot de președintele de ședință, materialul a fost adoptat de cei 16 consilieri liberali prezenți la ultima ședință de plen din acest an.
Pentru aprofundarea proiectului cu taxele și impozitele locale pentru anul 2017 accesați acest link.
iul. 03, 2021 0
ian. 08, 2021 0
nov. 23, 2020 0
sept. 23, 2020 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0