Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
feb. 23, 2012 Florin Coman Actualitate 0 1472 vizualizari
Pentru a preveni eventualele incidente cauzate de încălzirea vremii şi topirea zăpezilor, Administraţia Bazinală Ape Crişuri Oradea a efectuat cercetări în teren şi a făcut simulări pentru a vedea care sunt posibilele zone de risc din Bihor şi ce măsuri pot fi luate.
Vestea bună, aşa cum explică directorul Pasztor Sandor, este că în judeţul nostru şansele de inundaţii sunt foarte mici. “Debitele râurilor sunt sub valorile medii constante. Suntem după o perioadă secetoasă iar temperaturile din ultima lună au fost scăzute”, a spus Pasztor în cadrul unei conferinţe de presă susţinute astăzi.
Pe şes, în Oradea şi în împrejurimi, riscurile sunt minime, pentru că stratul de zăpadă este mic. În zonele de deal şi de munte însă, stratul de zăpadă este mai mare, apogeul atins fiind în zona Stâna de Vale-Leşu, unde zăpada este de aproape doi metri. “Echivalentul acestei zăpezi, dacă se topeşte, este de 300 de litri de apă pe metrul pătrat. Ploi care să aibă acest echivalent, noi nu am avut până acum la nivelul judeţului”, explică directorul. Cu toate astea însă, şansele de inundaţii rămân mici. Ar fi necesar să vină o încălzire bruscă a vremii, concomitent cu ploi calde pentru ca situaţia să fie mai dificilă dar şi atunci, majoritatea bihorenilor ar fi în siguranţă. “Judeţul nostru este cel mai bine echipat în ce priveşte acumulările permanente şi nepermanente”, susţine managerul ABA Crişuri.
Cele mai importante acumulări, cum sunt barajul de la Leşu, cel de la Suplacul de Barcău, acumulările de la Lugas, Tileagd sau polderul de la Tămaşda, sunt, în cel mai rău caz jumătate goale, şi în cel mai bun cu 12% din capacitatea de a stoca apă ocupata. Astfel, specialiştii au cum să facă faţă unor eventuale incidente.
Singurul risc rămâne pe cursurile de apă mici şi mijlocii, care se pot umfla şi pot provoca probleme de scurtă durată. “Unul dintre cursurile de apă care poate provoca probleme este Crişul Pietros, care este atipic, din pricina pietrelor n care se pot opri sloiuri de gheaţă. Din fericire Crişul Pietros nu trece prin localităţi, o singură zonă necesitând monitorizare”, a mai spus Pasztor Sandor.
În comunele unde afluenţii ar putea provoca mici probleme, primarii deja au fost informaţi să fie pregătiţi să degajeze şanţurile, rigolele sau canalele, pentru a evita inundaţii. Practic, aşa cum explică directorul în zone ca Topa, sau Valea Roşia, apele ar putea duce la băltiri, care, dacă nu sunt tratate corespunzător, pot avea efecte mai grave.
“Nu întrevedem nicio posibilitate de viitură care să ne creeze probleme. Conform prognozei meteo în următoarele 7-10 zile nu există pericol de inundaţii”, a încheiat Pasztor.
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0