Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 01, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 2657 vizualizari
Pentru ca oficialitățile să nu se simtă ofensate de bannerele anti-parlamentari / anti-politicieni lăsate de tineretul care a protestat la Oradea după tragedia de la Club Colectiv, organizatorii ceremoniei de azi, 1 decembrie, au avut grijă ca zona statuii Ostașului Român să nu mai poarte semnele „rebeliunii”. În premieră, evenimentul dedicat Românei s-a derulat în Parcul 1 Decembrie, având în vedere că Piața Unirii se află în continuare în șantier.
În prezența prefectului Claudiu Pop, a primarului Ilie Bolojan, a episcopilor ortodox și greco – catolic de Oradea (Sofronie Drincec și Virgil Bercea), a parlamentarilor Florica Cherecheș, Lucia Varga și Găvrilă Ghilea, a vicepreședinților CJ (Ionel Avrigeanu și Kiss Alexandru), sutele de orădeni prezenți în Parcul 1 Decembrie au avut parte de un desfășurător clasic: intonare de Imn Național (versiune instrumentală și una cântată de un copil), Te Deum, luări de cuvânt, cântece patriotice și depuneri de coroane.
Istoricul Viorel Faur a vorbit despre geneza zilei de 1 decembrie ca sărbătoare națională. Acesta a evocat momentele din Parlamentul anului 1990, când Senatul a decis ca prima zi din decembrie, ziua Marii Uniri, să înlocuiască data de 23 august drept zi națională. Lui Faur i se pare că a fost ceva firesc ca românii să celebreze ziua națională în acel moment din an în care Ardealul s-a alăturat României în 1918. În alocuțiunea rostită, prefectul Claudiu Pop a omagiat înaintașii care au făcut posibilă România de azi și le-a cerut tuturor cetățenilor, indiferent de etnie și de ocupație, să facă cum pot ei mai bine pentru a servi interesele țării noastre.
Un punct aparte în program l-a constituit momentul înmânării de către prefect a unei diplome de excelență și a unui tricolor pentru 7 persoane care s-au remarcat în ultima perioadă prin dăruirea cu care își desfășoară activitatea. În 2015, „premiații” Instituției Prefectului sunt: generalul Ioan Baș (șeful ISU „Crișana”), comisarul-șef Marin Bondar (șeful ITPF Oradea), colonelul Ioan Huluban (șeful Jandarmeriei Bihor), colonelul Grigore Morar (fost șef al Garnizoanei Oradea), chestorul de Poliție dr. Liviu Popa (șeful IPJ Bihor, care a făcut un gest aproape teatral când a preluat distincția: a îngenuncheat și a sărutat drapelul), colonelul Eduard Simion (directorul Centrului HUMINT de la Oradea) și comisarul-șef Ovidiu Stanciu (șeful Școlii de Poliție de Frontieră „Avram Iancu”). De asemenea, pentru implicarea în activitățile cultural-patriotice, prefectul Pop a oferit diplomă și steag tricolor Corului „Gen. Traian Moșoiu”, care a și susținut apoi un recital.
Ceremonia de depunere de coroane și flori a adus la soclul statuii Ostașului Român toate instituțiile deconcentrate din subordinea Prefecturii, reprezentanții Primăriei Oradea, ai CJ Bihor, ai Universității din Oradea și a unei serii de unități de învățământ, dar și câte o mare de membri PNL și PSD. De asemenea, au venit să omagieze înaintașii cei de la ALDE, Mișcarea Populară, Partidul România Mare și Partidul România Unită. Nelipsit de la asemenea evenimente, Sandu de la Pericei a depus și el o coroană de flori.
iun. 13, 2017 0
mai 25, 2017 0
dec. 01, 2016 0
dec. 01, 2016 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0