Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 10, 2012 Florin Coman Actualitate 0 1868 vizualizari
Orădenii sunt sfătuiți să fie atenție ce ouă achiziționează în perioada sărbătorilor pascale. În primul rând, pentru a avea siguranța produsului proaspăt oul trebuie să fie ștampilat cu date vizibilă și lizibilă și trebuie specificat dacă face parte din categoria A sau B. În al doilea rând trebuie să existe un marcaj prin care să se specifice metoda de creștere a păsărilor respective.
Pentru ambalaje: ouă de găini crescute în aer liber; ouă de găini crescute în hale la sol; ouă de găini crescute în baterii.
Pentru ouă: aer liber; sol; baterii
Nu în ultimul rând, est foarte important aspectul oului. Ouăle proaspete sunt acelea care au coaja aspră, porii fiind vizibili. Cele vechi au coaja lucioasă, uneori cu pete, iar porii nu sunt vizibili. Culoarea cojii poate să fie albă, galben-deschis, galben-închis sau cafenie.
De asemenea, oul proaspăt are albuşul alb spre roz-deschis, iar gălbenuşul de culoare galben-deschis până spre roşiatic, sferic, aşezat central şi separat de albuş.
a ouăle vechi, gălbenuşul nu mai este separat de albuş, gălbenuşul devine mobil cu formă neregulată, uneori fixându-se de partea internă a cojii. Pe partea internă a cojii pot fi observate pete de culoare închisă care sunt produse de diferite mucegaiuri sau bacterii.
Ouăle proaspete sunt şi acelea care dacă sunt puse în apa de la robinet, rămân pe fundul vasului, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau înclinate la maxim 30-45 grade.
apr. 29, 2024 0
apr. 26, 2024 0
apr. 01, 2024 0
mart. 27, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0