Actualizat aprilie 10th, 2025 12:02 PM
ian. 14, 2017 Florin Coman Actualitate 0 1987 vizualizari
Atunci când nu ne avertizează cu privire la pericolele privind intrarea pe gheața formată pe luciul apelor sau la cele generate de necurățarea corespunzătoare a coșurilor de fum, pompierii ne reamintesc de monoxidul de carbon. Acest gaz incolor, inodor și insipid care rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol). ISU „Crișana” precizează că inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar deces! Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibili la acţiunea patogenă a acestui gaz, spun specialiștii. În vederea evitării intoxicării cu monoxid de carbon (CO), pompierii recomandă:
– coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător
– încăperile trebuie aerisite frecvent
– sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens
– nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă
– nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins.
De asemenea, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.
Persoanele care au fost puțin expuse la monoxidul de carbon pot avea dureri de cap și ameţeli. La expunere medie apar dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite. De asemenea, conform datelor oferite de ISU, la expunere ridicată, cei afectați prezintă convulsii, pot intra în comă sau pot muri. „În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer omoară într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat”, transmit pompierii.
foto – bodygeek.ro
apr. 09, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 04, 2025 0
mart. 27, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0