ATENȚIE : toate produsele identificate în sistemul European de alertă au un grad de risc direct pentru fiecare dintre noi , iar produsele pot fi găsite pe teritoriul Uniunii Europene direct în magazine sau pe platforme electronice de vânzare sau site-uri de prezentare .
În ultimele 3 luni ( 26 Aprilie – 26 Iulie ) au fost înregistrate un numar de 22 de Alerte Europene privind bijuteriile pe categoria de risc chimic .
Ce se întâmplă dacă achizitionam o bijuterie cu RISC CHIMIC ? InfoCons Protecția Consumatorului te ajută !
Produs : Brățară
Denumire : Essaco
Descrierea produsului : Elemente decorative încorporate (mărgele, frunze) într-un lanț metalic.
Tip de risc : Risc chimic
Rata de eliberare a nichelului este prea mare (valoare măsurată până la 0,19 μg/cm²/săptămână). Nichelul este un sensibilizant puternic și poate provoca reacții alergice dacă este prezent în articole care intră în contact direct și prelungit cu pielea. Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.
Produs : Set de bijuterii
Denumire : Necunoscut
Marca :
Descrierea produsului : Set de bijuterii constând dintr-un lanț de argint cu un pandantiv bufniță, o brățară cu cinci bufnițe și ornamente rotunde cu o piatră neagră în centrul fiecăruia și cercei bufniță. Toate bufnițele sunt de culoare argintie, cu ochi din pietre negre și corpuri din caboconi de culoare turcoaz. Produs vândut online.
Tip de risc : Risc chimic
Produsul are o concentrație excesivă de cadmiu (valoare măsurată: 84 % din greutate). Cadmiul este dăunător sănătății umane, deoarece se acumulează în organism, poate deteriora rinichii și oasele și poate provoca cancer.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.
Produs : Broșă
Denumire : Necunoscut
Descrierea produsului : Broșă de culoare bronz cu pietre albastre, structură deschisă în formă de floare, diametru de aproximativ 3,3 cm. Produs vândut online.
Tip de risc : Risc chimic
Produsul are o concentrație excesivă de cadmiu (valoare măsurată: 83 % din greutate). Cadmiul este dăunător sănătății umane, deoarece se acumulează în organism, poate deteriora rinichii și oasele și poate provoca cancer. Produsul are o concentrație excesivă de plumb (valoare măsurată: 68 % din greutate). Plumbul este dăunător sănătății umane, se acumulează în organism și poate afecta copiii alăptați sau nenăscuți.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.
În acest context, InfoCons vine cu câteva sfaturi utile în sprijinul celor care doresc să achiziționeze bijuterii , respectiv :
Asigurați-vă că primiți factura fiscală sau bonul fiscal care să ateste cumpărarea produsului de la operatorul economic în cauză .
Solicitați informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualelor probleme de service care pot să apară .
Verificați politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare ce nu țin de cauze mecanice care pot interveni în momentul purtării .
Asigurați-vă că locul de unde cumpărați beneficiază de o autorizație pentru vânzarea de obiecte din metale prețioase și pietre prețioase .
Prețurile de vânzare ale metalelor prețioase și a pietrelor prețioase nu sunt impuse de nici o instituție de stat .
Evitați să cumpărați bijuterii de la persoane care „vă acosteaza” pe stradă sub diverse pretexte !
Nu cumpărați obiecte din metale prețioase cu greutate suspectă !
Feriți-vă de oferte de vânzări nesolicitate și de la persoane neautorizate .
Pe piață există trei categorii de pietre utilizate pentru bijuterii: pietre naturale, pietre sintetice și pietre artificiale. Pentru a putea identifica categoria pietrei pe care ne dorim să o achiziționăm , trebuie să fim atenți la următoarele caracteristici:
Pietre naturale: aceste pietre pot avea în compoziție un singur element, așa cum este în cazul diamantului ce este compus integral din carbon pur sau mai multe elemente, precum în cazul turcoazului;
Pietre sintetice: aceste pietre sunt create în laborator, fiind reproduceri ale pietrelor naturale (vedem cazurile rubinelor sintetice sau safirelor sintetice);
Pietre artificiale: aceste pietre sunt produse în laborator, fiind, însă, diferite de orice alte pietre existente în natură, de exemplu cristalele sau cubic zirconia.
Pentru perle, trebuie avute în vedere două mari categorii, după cum urmează:
Perle naturale: vorbim aici despre perlele marine (găsite în scoicile din apa sărată) sau perlele de apă dulce (găsite în scoicile din apa dulce);
Perle de cultură: acestea se formează într-un mediu special amenajat și controlat, de exemplu bazine. Pe piața mondială, aceste perle sunt cel mai des întâlnite.
Ai grijă să nu achiziționezi produse contrafăcute !
Pentru a vizualiza toate produsele tip BIJUTERII ce au facut obiectul ALERTELOR , puteți accesa secțiunea disponibilă în Aplicația Europeană InfoCons.
Atenție ! Înainte de achiziționare , accesați secțiunea Alerte din cadrul Aplicației Europene InfoConspentru a vă asigura ca produsele pe care doriți să le achiziționați nu fac sau nu au făcut obiectul alertelor emise de Uniunea Europeană , doar printr-o simplă căutare în bara de meniu din aceast secțiune – “căutare” .