Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mai 16, 2024 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 775 vizualizari
Asociația Pro Bambini din Oradea organizează o serie de ateliere de lectură pentru elevi. Acestea au loc în cadrul Târgului de Carte „Gaudeamus Radio România”.
Oradea. Primul atelier de lectură: „Citim cu Gaudeamus”, organizat de Asociația Pro Bambini din Oradea în cadrul Târgului de Carte „Gaudeamus”, a avut loc joi, de la ora 12, în cortul special amenajat din Piața Unirii. La acesta au participat elevii clasei a II-a de la Liceul de Arte, însoțiți de învățătoarea lor, prof. Valeria Bunica, și de bibliotecara școlii, Cătălina Marta.
Micuții s-au întâlnit cu poetul Lucian Scurtu și cu scriitorul Ioan F. Pop, care le-au vorbit despre carte și le-au explicat diferența dintre un poet și un scriitor și le-au spus cum au apărut primele cărți și procesul prin care trece o carte până vede lumina tiparului. Totodată, Lucian Scurtu și Ioan F. Pop le-au vorbit despre importanța lecturii în viața lor. Întâlnirea a fost una interactivă, micuții reușind să afle răspuns la multe dintre întrebările pe care le au. Pe urmă, micuții au citit din volumul „Conni la școala de muzică”.
„Am văzut că e bine să citim. Eu am învățat că mereu cartea este prietena noastră, pentru că ea ne dezvoltă și ne ajută să creștem”, a spus unul dintre copiii participanți.
„Mă bucur să afirm că suntem prietenii cărții. Toate aceste activități de promovare a cărții și întâlnirile cu scriitorii îndeosebi îi motivează foarte mult și îi aproapie de lectură”, a spus prof. Valeria Bunica.
„Sunt foarte mândră de ei, în special de această clasă. Doamna Valeria Bunica este un exemplu de cadru didactic care îi ajută să iubească lectura și cartea. Copiii aceștia sunt prietenii mei cei mai buni, în fiecare dimineață la ora 7.30, când ajung la serviciu, ei mă așteaptă la ușa bibliotecii”, a spus Cătălina Marta.
Atelierele de lectură „Citim cu Gaudeamus” vor continua vineri, de la ora 12.00, cu clasele de liceu ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, însoțiți de profesoara lor Emilia Haș.
Tinerii se vor întâlni cu scriitorul și traducătorul Mircea Pricăjan, redactorul-șef al Revistei „Familia”. Acesta va face o paralelă între scriitorii contemporani și scriitorii de altădată și va aborda tema iubirii/călătoriei/timpului în operele literare. De asemenea, va discuta pe tema „Literatura ca abilitate de viață” și despre „Cum integrăm lectura în viața noastră”. Astfel de ateliere vor avea loc și sâmbătă, 18 mai 2024. Tot sâmbătă, Pro Bambini, împreună cu specialistul de marketing Carmen David Alexa, creatorul AND de Femeie, și Cabinetul Individual de Psihologie Sofia Laza Augusta, va organiza sâmbătă, de la ora 13.00, atelierul „Sunt bine uc mine”, pe tema „Cu «trendul» la psiholog – #5pașidebine”. Prin discuții ghidate, participanții vor afla cât de tare ne influențează viața trendul din social media și ce materiale se ascund în spatele # 5pașidebine.
Asociația Pro Bambini a organizat, joi seara, și lansarea volumului „Ce nu a scris tata în condică”, de Elvira Istrate Groza, apărut la Editura Eikon.
„«Ce nu a scris tata în condică» nu este o carte de memorii despre viața într-un sătuc de munte la granița dintre Transilvania și Bucovina, dar nici o autobiografie scrisă prea devreme, la mijloc de viață – este o carte despre căutări de sensuri, umpleri de goluri, în încercarea de a-ți apropia unul dintre părinți, chiar și în pofida morții”, a spus Vianu Mureșan despre volumul profesoarei Elvira Groza.
nov. 04, 2024 0
oct. 31, 2024 0
oct. 21, 2024 0
oct. 17, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0