Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 19, 2012 Andrei Şandor Actualitate 1 1235 vizualizari
Cerut și primit în administrare pentru o perioadă de 15 ani (parafarea înțelegerii având loc în 2009, la cererea Municipalității orădene), Parcul Baroc, care înconjoară fostul sediu al Muzeului Țării Crișurilor, arată jalnic, cu toate că Primăria s-a obligat să întrețină zona. Situația nu mai este tolerată de episcopul Bocskei Laszlo, cel care a adresat în acest sens o scrisoare deschisă „către opinia publică”, dar cu o țintă precisă: primarul Ilie Bolojan. Acestuia i se arată obrazul, printre altele, pentru că, în timp ce parcul în cauză arată cum arată, administrația locală se tot laudă cu „condiţii tot mai optime asigurate cetăţenilor din partea municipalităţii” și „insistă asupra conservării patrimoniului deţinut de municipiul Oradea, faţă de care şi în cazul Parcului Baroc, municipalitatea nu se achită de obligaţiile ce-i revin”.
Declarația de război
„După ce în repetate rânduri ne-am adresat Primăriei Municipiului Oradea pentru a interveni cu lucrările necesare întreţinerii parcului din jurul Palatului Baroc, spaţiu preluat de Municipiul Oradea în administrare şi folosinţă gratuită pe baza protocolului nr. 51775/2009 de la Episcopia Romano-Catolică de Oradea, constatându-se neglijarea acestui perimetru şi neefectuarea operaţiunilor asumate prin amintitul protocol, ascultând şi nenumărate sesizări îndreptăţite ale cetăţenilor care vizitează regulat acest parc, ne adresăm prin această scrisoare deschisă Primăriei Municipiului Oradea, Domnului Primar Ilie Bolojan şi tuturor celor competenţi în rezolvarea problemelor oraşului, solicitând intervenţia necesară conservării şi întreţinerii acestui spaţiu destinat folosinţei cetăţenilor din municipiul Oradea.
1. După cum este cunoscut, la solicitarea Primăriei Municipiului Oradea, în anul 2009 a fost semnat un protocol prin care Primăria Municipiului Oradea preia de la Episcopia Romano-Catolică de Oradea în folosinţă gratuită şi în administrare parcul din jurul Palatului Baroc pentru ca acesta să servească şi în continuare ca spaţiu verde şi de recreere la dispoziţia locuitorilor din Oradea. În protocolul încheiat, folosinţa gratuită a fost stabilită pentru15 ani, fiind formulate şi obligaţiile asumate de către municipalitate referitor la întreţinerea şi conservarea parcului. Conform celor convenite, primitorul (Primăria Oradea) are următoarele obligaţii:
Să se îngrijească de conservarea atât a terenului cât şi a teatrului de vară amplasat pe terenul care face obiectul protocolului semnat;
Să efectueze toate lucrările necesare amenajării zonei ca parc public(amenajare şi irigare spaţii verzi, iluminat public, alei şi zonă de recreere, etc.). În perioada în care parcul este deschis publicului – zilnic între orele 6.00 – 22.00 – paza parcului va fi asigurată de către Primăria Municipiului Oradea.
2. Faţă de cele consemnate şi asumate în amintitul protocol, până la data prezentei, din partea municipalităţii, cu unele excepţii, nu au fost efectuate amenajările angajate, constatându-se şi în prezent o stare deteriorată a dotărilor din acest parc, dar şi o neglijare a intervenţiilor necesare amenajării şi întreţinerii spaţiilor verzi din acest perimetru.
3. Cu toate, că în sensul protocolului semnat cu municipalitatea, proprietarului nu-i revin obligaţii de efectuare a lucrărilor de întreţinere pe teritoriul parcului având destinaţia spaţiu public, în cursul anilor 2010-2011, pentru a stopa degradarea acestui perimetru, precum şi pentru a oferi siguranţa vizitatorilor, Episcopia Romano-Catolică de Oradea, prin personal propriu şi cu cheltuieli proprii a intervenit prin executarea unor lucrări, care de fapt revin municipalităţii: îngrijirea permanentă a parcului pe latura străzii Şirul Canonicilor, colectarea regulată a deşeurilor aruncate de vizitatori, activităţi de cosire şi tundere a vegetaţiei, igienizarea periodică a parcului, readucerea iluminatului public la parametri normali în zona dinspre Bulevardul Dacia, etc..
4. În ciuda intervenţiilor făcute de către proprietar, se constată şi în prezent deficienţe majore, care necesită intervenţia imediată a municipalităţii după cum urmează:
Schimarea coşurilor de gunoi vandalizate şi distruse;
Întreţinerea luminatului public şi a instalaţiilor aferente, acestea funcţionând din nou doar parţial;
Colectarea frunzelor uscate, acumulate din toamna anului trecut;
Întreţinerea aleilor, a spaţiilor verzi, a rondourilor de flori, a mobilierului urban şi arborilor;
Întreţinerea dotărilor din perimetrul parcului, a elementelor clădite şi a decoraţiunilor din acest perimetru;
Asigurarea supravegherii şi a pazei pe teritoriul parcului, constatându-se numeroase acte de vandalism şi distrugeri;
5. Parcul fiind un loc de recreere şi odihnă pentru locuitorii oraşului dar şi un punct de atracţie pentru numeroşi turişti, se impune reglemntarea accesului câinilor în acest perimetru, aceştia reprezentând un pericol pentru copii dar şi adulţii, care îşi petrec perioadele de linişte în acest parc. Este de datoria municipalităţii să aplice şi în acest perimetru regulile referitoare la accesul câinilor în spaţiile publice, asigurând astfel siguranţa cetăţenilor”.
Risc de închidere parțială a Parcului Baroc
Potrivit celor redactate de epsicopul Bocskei și de referentul patrimonial Horvath Laszlo, toate cele trecute în scrisoarea deschisă au fost prezentate deja în adrese oficiale şi înregistrate la Primăria Municipiului Oradea. Totuși, administrația locală se pare că nu s-a obosit nici măcar să răspundă într-un fel sau altul. Conducerea Episcopiei Romano-Catolice de Oradea cere „reconsiderarea poziţiei Primăriei Municipiului Oradea faţă de acest parc şi faţă de cele asumate în protocolul de preluare în folosinţă gratuită şi administrare a Parcului Baroc”. Biserica proprietară susține că dorește „să fie un partener în asigurarea condiţiilor decente de odihnă şi recreere pentru vizitatorii acestui parc, dar aşteaptă intervenţia promptă a municipalităţii, în vederea remedierii lipsurilor semnalate”. Potrivit epistolei transmise joi (19 aprilie) opiniei publice, Episcopia Romano-Catolică de Oradea nu a constatat până acum „disponibilitatea municipalităţii spre o colaborare eficientă, constantă şi echitabilă ambelor părţi”. Semnatarii scrisorii avertizează că în caz că nu se va da curs solicitărilor, Episcopia „va considera necesară renunţarea la protocol, aceasta având urmare administrarea parcului din resurse proprii, dar şi limitarea acesului vizitatorilor în acest perimetru”.
La solicitarea bihorstiri.ro, secretarul Episcopiei Romano-Catolice, Vakon Zsolt, a precizat că problema îngrijirii parcului este o temă de corespondență permanentă cu Primăria Oradea încă din anul 2010. „În cursul anului 2011, din partea Primăriei s-a făcut promisiunea verbală că din toamna anului 2011 se vor intensifica lucrările în cadrul parcului. În lunile anterioare (februarie, martie) am purtat din nou corespondență cu Primăria pe tema parcului la care până în prezent nu a venit nici un răspuns”, spune Vakon.
Între timp, unii angajați ai Episcopiei încearcă să facă ceea ce ar fi sarcina administrației locale. Ei îngrijesc spațiile verzi, arborii și fac intervențiile necesare în acest anotimp.
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0