Actualizat aprilie 2nd, 2025 10:21 PM
feb. 19, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1541 vizualizari
„Bine ați venit acasă!” – au fost cuvintele cu care reprezentantul Casei Regale a României, Alteța Sa Regală (ASR) Radu de România, a fost primit de managerul Teatrului Regina Maria din Oradea, Daniel Vulcu. Fără să ascundă acest lucru, directorul s-a referit la trecutul de actor al celui care a devenit partener al Principesei Margareta și unul dintre cei mai prezenți ambasadori ai Monarhiei românești în ultimii ani. Un om care se simte bine la Oradea, mai ales de când teatrul a fost rebotezat cu numele Reginei Maria și de când în Piața Ferdinand (altă denumire regală) a apărut statuia Reginei Maria. De altfel miercuri, 19 februarie, ASR Radu a și menționat că există o relație specială între Casa Regală și Municipiul Oradea.
Cărțile lansate azi la Oradea (și apoi la Arad) au apărut grație Editurii Curtea Veche și întregesc colecția regală deja binecunoscută din care fac parte alte volume precum „Mașinile Regelui”. În fața unui auditoriu de aproximativ 100 de persoane, în foaierul Teatrului Regina Maria, poetul orădean Ioan Moldovan a avut ocazia să vorbească despre cartea „Margareta. Portretul Principesei moștenitoare”, scrisă de Sanda Gătejeanu Gheorghe. Emoționat de subiect – poetul Moldovan fiind laureat al Fundației Principesa Margareta pentru poezie în anul 2011 – omul de cultură orădean a precizat că volumul este cu atât mai important cu cât prezintă „destinul primei femei care va moșteni Coroana României). În opinia lui Moldovan, această carte, dar și celelalte din colecția regală, ilustrează „istoria adevărată a poporului nostru”, fiind ustensile foarte bune pentru „recuperarea adevărului despre istoria noastră”.
Directorul general al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, Ligia Mirișan, a analizat volumul „Trei poduri peste lume”, scris de ASR Radu, motiv pentru care, având în vedere că autorul era de față, vorbitoarea a descris momentul ca fiind unul foarte special. Mirișan a subliniat caracterul autobiografic al scrierii prezentate azi la Oradea, o carte în care Principele „se dezvăluie și ne dezvăluie evenimentele și oamenii care i-au marcat existența”. Și se pare că ASR Radu se poate mândri, dincolo de o viață trăită în apropiere de Regele Mihai I, care a rămas în istorie ca acel șef de stat care a scurtat cu câteva luni bune al Doilea Război Mondial, cu faptul că a cunoscut persoaje extrem de mărețe din multe domenii de activitate. Dintre ele, șefa Bibliotecii Județene a amintit, printre altele, numele lui Frederic Mitterrand și al lui Peter O’Toole. Dar dincolo de toate, potrivit percepției Ligiei Mirișan, din cartea semnată de Radu de România reies în special dragostea și admirația la adresa Casei Regale și mai ales în ceea ce-i privește pe Regele Mihai și pe Principesa Margareta. Cât despre sloganul „Nihil Sine Deo” de pe blazonul regal, acesta pare să fie principiul călăuzitor în viață pentru ASR Radu. Interesant de remarcat, conform celor relatate azi de Mirișan, este că volumul „Trei poduri peste lume” conține și elemente vizând posibilul mod de dezvoltare a României, elaborate pentru următorii 30 de ani. Adică există viziune și în această direcție. Doar că nimeni nu prea îi întreabă pe cei de la Casa Regală.
„Crăciunul Regal” este o creație comună a Principesei Margareta și a Principelui Radu. Acesta din urmă, poftit la microfonul din foaier, a descris-o drept o lucrare extrem de sentimentale care „pune împreună 3 segmente ale societății”. ASR Radu se referă la familie, la societatea civilă și la Statul „reprezentat generos de suveran”. Toate aceste trei componente capătă valențe speciale cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Iar, în funcție de perioada politico-istorică în care se întâmplă Crăciunul, momentul poate fi analizat din mai multe puncte de vedere și nu doar din cel al bucuriei, căldurii, belșugului și cadourilor de sub pomul de iarnă. Remarcând că sunt deja 150 de Crăciunuri pe care familia regală le-a sărbătorit cu românii, Principele Radu le-a cerut celor prezenți să își imagineze cum a putut fi seara nașterii Mântuitorului în ani precum 1943 sau 1944. Atunci când, cu gândul la război, la cei decedați și la toți cei care nu își permit să sărbătorească, familia regală a decis să nu împodobească bradul și s-a rugat pentru nație. De asemenea, Radu de România s-a referit la Crăciunurile zbuciumate din anii ’30, când Carol al II-lea a trebuit să ia decizii într-o perioadă în care se nășteau mișcări precum fascismul.
În cele din urmă, co-autorul „Crăciunului Regal” a precizat că această sărbătoare de iarnă ocupă un loc special în calendarul Regelui Mihai și al întregii familii. De asemenea, Radu de România s-a arătat încântat de interesul pe care orădenii îl manifestă pentru aceste apariții editoriale și a mulțumit pentru prezență celor veniți azi la Teatrul Regina Maria.
Participanții la tripla lansare de la Oradea au putut profita de disponibilitatea oaspetelui și au putut cere autografe și dedicații pe cărțile scoase la vânzare. La eveniment au putut fi văzuți, printre alții, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, directorul Direcției de Cultură a județului, Lucian Silaghi, președintele Federației Patronilor Bihor, Ioan Lucian și omul de afaceri Constantin Jurcă (fost viceprimar țărănist al Oradiei).
Înainte de momentul de la Teatrul Regina Maria, ASR Principele Radu a participat la o întâlnire cu elevi bihoreni, la sediul Inspectoratului Școlar Județean. De la Oradea, reprezentantul Casei Regale a plecat spre Arad, acolo unde, de la ora 17, a fost programat un moment de lansare similar.
aug. 04, 2017 0
iul. 06, 2017 0
iun. 08, 2017 0
iun. 08, 2017 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0