Actualizat aprilie 10th, 2025 12:02 PM
feb. 25, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 2053 vizualizari
Eveniment demn de trecutul multietnic al Oradiei. Luni, 25 februarie, în plin scandal al simbolurilor etnice și al conflictelor diplomatice mocnite între România și Ungaria și la câteva ore după ce acuze de anti-maghiarism au fost lansate de Tokes Laszlo, vreo 200 de cetățeni orădeni le-au arătat politicienilor că etnia nu contează atunci când la mijloc este o cauză importantă pentru toți. După ce Poliția Locală a dispus suspendarea activității localului Moszkva, cei care își petrec de regulă acolo timpul liber au ieșit la un flashmob cultural.
În jurul orei 18, în urma apelului propagat pe Internet (și prin presă), oamenii se adunau pe str. Moscovei, în fața Palatului Sonnenfeld. La fața locului a sosit și un echipaj de Poliție, însă manifestația a fost mult mai pașnică decât și-ar fi putut închipui oricine. Mai tineri sau mai în floarea vârstei, români și maghiari au decis să iasă în stradă pentru a protesta împotriva unei decizii pe care o consideră exagerată din parte autorităților locale. Printre manifestanți s-au numărat și consilierii locali udemeriști Pasztor Sandor, Szabo Jozsef și Sarkozi Zoltan. După doar câteva minute de organizare, oamenii au pornit spre Piața Unirii, ținând la vedere un banner uriaș inscripționat cu textele: „A kulturat vissza – Vrem cultura înapoi – Support Moszkva”. De pe multe telefoane mobile ale participanților a răsunat piesa „They Don’t Care About Us” a lui Michael Jackson, sugerând că administrației locale nu i-ar păsa de evenimentele culturale și de cei care și-au făcut din Moszkva un prieten cultural. Organizatorul flashmob-ului, Andrei Marcu, consideră că localul închis temporar este un important centru cultural în care au loc nu doar concerte, ci și expoziții și alte asemenea evenimente. De asemenea, suspendarea activității a pus în încurcătură patronii, aceștia semnând deja contracte cu diverși artiști (chiar și de peste hotare) în vederea unor evenimente în cursul lunii martie. Lună moartă! Întregul flashmob de luni (25 februarie) a durat aproximativ 30 de minute, cu drum cu tot. În Piața Unirii, pe trotuarul de lângă malul stâng al Crișului Repede, participanții la acțiune s-au oprit și s-au fotografiat având în față banner-ul și în spate clădirea Primăriei Oradea (n.b.: în fața căreia era postat un echipaj de Poliție). Cea pe care o consideră vinovată de închiderea abuzivă a localului Moszkva, așezământ care a ținut sus steagul culturii orădene (sub diversele ei forme) de acum zeci de ani, pe când era cunoscut drept Clubul Tipografilor.
[nggallery id=1471]
Ce spune Municipalitatea
În cursul zilei, în așteptarea protestului, Biroul de Presă al Primăriei orădene a transmis mass-media locale un comunicat în care este prezentată povestea închiderii localului de pe str. Moscovei prin prisma Poliției Locale, cu precizarea că nu se va ezita în luarea aceleiași măsuri în cazul oricărui local care va tulbura în mod repetat liniștea publică. Redăm integral poziția Municipalității:
„…pe parcursul anului 2012, au fost primite la Dispeceratul Poliţiei Locale Oradea 14 sesizări telefonice referitor la tulburarea ordinii şi liniştii publice de către localul “Moszkva”. În urma acestor sesizări repetate, în luna martie, a avut loc o acţiune de determinare a nivelului de zgomot, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Bihor, la localul în cauză. Deoarece s-au înregistrat depăşiri ale limitei maxime admise de lege, societatea care deţine clubul a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 500 lei. În anul 2013, ca urmare a celor 4 sesizări telefonice şi a 2 reclamaţii scrise, înregistrate la instituţia noastră, societatea Gulas Exotic a fost din nou sancţionată cu amenda minimă de 500 lei, pentru tulburarea liniştii publice, în luna februarie a acestui an. Ca urmare a aplicării acestor sancţiuni repetate, a fost dispusă suspendarea pe o perioadă de 30 de zile a activităţii clubului Moszkva, începând cu data de 23.02.2013. În această perioadă, reprezentanţii localului vor trebui să ia măsurile pe care le consideră necesare pentru a elimina disconfortul fonic. Menţionăm că, de la începutul anului 2012 şi până în prezent, administratorii localului au fost atenţionaţi de 17 ori în legătură cu deranjul provocat vecinilor, înainte de a fi sancţionaţi contravenţional”.
mart. 09, 2016 0
apr. 21, 2014 0
apr. 03, 2014 0
feb. 07, 2014 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0
apr. 10, 2025 0