Actualizat aprilie 12th, 2025 4:48 PM
iun. 05, 2014 Andrei Şandor Sănătate 0 1205 vizualizari
Conferința Națională „Soluții pentru îmbunătățirea sănătății copiilor”, inițiată de senatorul Biro Rozalia în calitate de președinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități, a adunat aproape 200 de persoane la Palatul Parlamentului. Reprezentanți de la 4 ministere, trimiși ai principalelor spitale din București, dar și soli de la diverse ONG-uri și asociații care se ocupă cu copiii au dezbătut un subiect foarte sensibil și, pe alocuri, rușinos pentru România, parte a Uniunii Europene.
Aceleași vechi probleme
Practic, după cum a prezentat azi senatorul Biro (foto), au fost prezentate din nou principalele minusuri și neajunsuri ale unui sistem medical care nu are suficientă grijă de copii și care pare să nu fie în stare să iasă din impas. Printre vorbitorii care au confirmat problemele se numără însuși secretarul de stat Raed Arafat, care a pledat pentru o strategie națională care să fie respectată indiferent de tipul și de culoarea politică a Guvernului țării. Îngrijorător este că, din câte rezultă din discuțiile de la conferință, nu există nicio comunicare serioasă între instituțiile implicate în bunul mers al Sănătății și care, implicit, ar trebui să colaboreze și pentru ca cei mai tineri cetățeni ai țării să aibă parte de acces la servicii de sănătate. O foarte scurtă listă cu problemele principale indentificate conține următoarele aspecte: rată ridicată a mortalității infantile, condiții inumane în nenumărate unități medicale din zonele rurale, acces inegal la serviciile medicale pentru diversele categorii sociale, grad ridicat de abandon al copilului, neglijențe și abuzuri comise asupra acestora, acces scăzut al copiilor și tinerilor la tratament gratuit și la tratamente inovatice, dar și neinformarea minorilor și mamelor cu privire la procedurile medicale la care sunt supuși, respectiv nesolicitarea acceptului acestor pacienți cu privire la diverse intervenții medicale. Nu sunt puține nici lispurile legate de dotări și condiții în unitățile sanitare. În cadrul conferinței de la București au fost abordate și probleme legate de lispa personalului de specialitate, de migrarea personalului medical și de scăderea numărului de copii vaccinați potrivit schemei de vaccinare recomandată de Ministerul Sănătății.
Propuneri de modificări ale legislației
Senatorul Biro Rozalia spune că finalitatea momentană a evenimentului pe care l-a inițiat este înființare de comisii mixte de lucru, pe mai multe domenii. Acestea vor avea la dispoziție 6 luni pentru a inventaria problemele și pentru a elabora propuneri concrete de modificare a legislației. Domeniie avute în vedere sunt: prevenția, sănătatea mamei (de la perioada de sarcină, trecând prin naștere și perioada imediat următoare), medicina școlară, educația sexuală, adopția, incluziunea copiilor cu dizabilități, respectiv monitorizarea modului de respectare a drepturilor copiilor privind sănătatea.
Practica ne…îmbolnăvește
În opinia fostului viceprimar al Oradiei, punerea în practică a celor ce urmează a fi propuse va fi dificilă, dar Biro se arată hotărâtă să-i așeze la aceeași masă pe toți factorii decidenți. Senatorul UDMR consideră că e timpul pentru a porni în mod real pe un drum al reformei (și) în materie de sănătate a copiilor, chiar dacă nu vor putea fi făcuți pași de uriaș. Însă, consideră Biro Rozalia, dacă în sfârșit se va înțelege că sunt domenii precum Sănătatea (copiilor) în care nu e voie să se tot schimbe abordările în funcție de rezultatul unor alegeri, avem șanse ca situația să se schimbe în bine.
mart. 22, 2017 0
ian. 25, 2017 0
dec. 19, 2016 0
nov. 10, 2016 0
apr. 11, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 01, 2025 0