Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
oct. 02, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1738 vizualizari
Timp de aproape 6 luni, Asociația „Aqua Crisius” din Oradea, custode al sitului Natura 2000 cunoscut drept Valea Iadei, a dus la bun sfârșit un proiect destinat redescoperirii valorilor naturale ale zonei cu pricina. Principalele activități derulate s-au axat pe conștientizarea oamenilor din acea parte a județului Bihor și în special a tinerilor. Un total de 1.000 de persoane auluat parte la cele peste 20 de prezentări ce au avut loc la Oradea, Beiuș, Curățele, Budureasa și Bulz.
În cadrul proiectului au fost realizate și împărțite 1.500 de pliante informative, 250 de broșuri, 800 de pliante pentru turiști, 3 bannere, 2 indicatoare și 8 panouri pentru Centrul de Vizitare cunoscut drept Cantonul Murgașu. Acesta se află la 5 km în aval de Stâna de Vale (pe drumul spre Coada Lacului), este proprietate a Bisericii Greco-Catolice și a fost renovat tot grație implicării „Aqua Crisius”, după semnarea unui protocol care dă drept de folosință timp de 15 ani celor de la asociația orădeană condusă de Mihai Togor. Cantonul va avea permanență cu rangeri în perioada aprilie – octombrie, fiind dotat cu doup camere, generator de curent și pliante/broșuri de informare pentru turiști. Din 2014, cei care ajung în zonă vor putea campa în curtea cantonului.
Togor spune că proiectul finanțat de Mol și Fundația pentru Parteneriat a însemnat și o tabără de Junior Ranger, la care au putut participa acei tineri care s-au dovedit cei mai buni în urma testului pe care l-au dat și care a scos în evidență cunoștințele dobândite referitoare la protejarea speciilor și habitatelor din zona Văii Iadului. În tabără (5 – 10 august), cei 15 tineri au făcut trasee zilnice, au vizitat cascadele și au profitat din plin de viața la cort. În completarea activităților, în 28 septembrie, cei de la „Aqua Crisius” i-au făcut rangeri pentru o zi pe cei 10 copii selectați de la Centrul de Plasament nr. 2 Oradea.
În situl vizat de proiect există o serie de arbuști, habitate și specii evidențiate de Asociația „Aqua Crisius” prin pliantele elaborate. Astfel, se atrage atenția asupra pădurilor aluviale, a pădurilor dacice de fag, dar și asupra grohotișurilor medio-europene calcaroase ale etajelor colinar și montan. De asemenea, conform datelor trecute în materialele informative, tot în zona Văii Iadului se găsesc acvila, liliacul transilvănean, capra neagră, pisica sălbatică sau păstrăvul indigen. Potrivit lui Mihai Togor, turiștii se pot întâlni și cu vietăți mai clasice: urs, lup, cerb și mistreț. Încheierea proiectului nu înseamnă finalul interesului pentru această zonă protejată. Se va merge mai departe cu informarea tuturor celor interesați că și în asemenea locuri sensibile pot fi derulate activități turistice responsabile. De asemenea, se intenționează continuarea demersurilor pentru siguranța turiștilor prin montarea de noi indicatoare, refacerea marcajelor și fixarea de panouri informative. Totodată, cei de la „Aqua Crisius” își propun amenajarea de trasee pentru amatorii de mountain bike.
Proiectul încheiat recent de Asociația orădeană a avut un buget total de 25.020 lei, din care finanțarea nerambursabilă acordată de Mol și Fundația pentru Parteneriat s-a ridicat la aproape 20.000 lei.
feb. 13, 2025 0
feb. 10, 2025 0
ian. 30, 2024 0
iun. 29, 2023 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0