Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 10, 2015 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ 0 3250 vizualizari
Unul dintre proiectele cu finanțare europeană pe care Universitatea din Oradea (UO) le încheie cu succes la acest final de an este cel de 1,2 milioane de euro realizat de Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică intitulat „Platforma de cercetare Româno – Maghiară pentru realizarea proiectelor de cercetare în domeniul materialelor avansate”. Derulat în parteneriat cu Universitatea din Debrecen, ambele entități primind, în mare, aceeași sumă de bani prin Programul HU – RO, proiectul a fost coordonat (în privința Universității din Oradea) de prof. univ. dr. Vesselenyi Tiberiu și aduce în premieră absolută la Oradea aparatură de înaltă performanță pentru studiul în profunzime a materialelor avansate. Nici în țară nu sunt foarte multe asemenea dotări la această oră, ceea ce face ca UO să înceapă să devină interesantă și în acest domeniu de activitate.
O vedetă incontestabilă a părții de dotări achiziționate pentru noul laborator de cercetare de la Universitatea orădeană este fără îndoială performantul microscop cu forță atomică. De asemenea, aparatura pentru scanarea cu nanotehnologie a diverselor materiale (brute sau finisate) este un alt punct forte al proiectului finalizat în aceste zile. Practic, atât la Oradea, cât și la Debrecen au fost amenajate / dotate laboratoare specializate în investigațiile materialelor la nivel macro și micro. În timp ce UO a pus pe picioare un asemenea laborator (într-o clădire renovată și reabilitată din temelii, situată în campusul principal al instituției de învățământ superior), la Debrecen au luat naștere 2 laboratoare. Platforma comună transfrontalieră urmează să fie exploatată în conformitate cu un plan organizatoric și educațional ce va fi elaborat în scurt timp. Managerul de proiect, profesorul Vesselenyi a prezentat în detaliu, joi (10 decembrie) importanța aparaturii și modul de funcționare, respectiv primele rezultate obținute de cei care lucrează cu ele.
Prezent la conferința de încheiere a proiectului, rectorul Constantin Bungău (care a contribuit, la început, la scrierea proiectului pe vremea când încă nu era rector, în 2011) a precizat că laboratorul cel nou este unul destinat Universității (deci nu doar facultății de profil), dar că și companii / entități din exterior vor putea apela la serviciile fizicienilor specialiști de aici în vederea analizelor ce se impun în cazum anumitor materiale / produse.
nov. 19, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0