Actualizat aprilie 12th, 2025 4:48 PM
apr. 10, 2025 Adrian Popa Actualitate, Frontpage 0 708 vizualizari
Miercuri, 9 aprilie, în intervalul orar 00.00 – 24.00, poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au acționat pe şoselele bihorene în cadrul operațiunii Speed Marathon, pentru combaterea încălcării normelor legale privind viteza de deplasare.
Operațiunea a fost derulată în cadrul acțiunii Speed, desfășurată în perioada 7 – 13 aprilie a.c., conform Programului Operațiunilor Europene 2025 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), destinată verificării respectării regimului legal de viteză și prevenirii evenimentelor rutiere cauzate de viteza excesivă.
Polițiștii rutieri din Bihor, implicați în cadrul amplei acțiuni europene, acționează cu prioritate pentru depistarea celor care depășesc viteza legală, folosind toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier și măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotare.
În cadrul operațiunii Speed Marathon, în județul Bihor, au fost utilizate 15 aparate radar, dispuse în cascadă.
În cadrul acțiunii, 227 de participanți la trafic care au periclitat siguranța pe drumurile publice au fost sancționați contravenţional, cu amenzi în valoare totală de 115.130 de lei.
160 de conducători auto au fost depistați în timp ce conduceau cu viteză peste limita legală, 24 în timp ce conduceau fără a purta centura de siguranță, unul în timp ce depășea neregulamentar, 2 în timp ce nu acordau prioritate de trecere vehiculelor sau pietonilor, 6 sancțiuni au fost pentru lipsa ITP, iar 34 de participanți la trafic în timp ce săvârșeau alte diverse abateri de la regimul circulației rutiere, toți fiind sancționați pentru abaterile săvârșite.
Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 10 conducători auto. Acestora le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de timp, conform legii.
De asemenea, au fost oprite din a circula 14 autovehicule care nu prezentau siguranță pe drumurile publice. Astfel, certificatele de înmatriculare ale vehiculelor au fost retrase, până la remedierea problemelor constatate.
Exemple:
Trei bărbați au rămas fără permis, pentru 3 luni, după ce au fost depistați în timp ce conduceau cu viteză excesivă.
La data de 9 aprilie, la ora 23.44, pe strada Ovid Densușianu din municipiul Oradea, județul Bihor, a fost depistat în trafic un bărbat de 27 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 123 de km/h, înregistrată radar, în zona de limitare a vitezei de deplasare la 70 de km/h.
Tot la data de 9 aprilie, la ora 15.23, pe strada Calea Borșului din municipiul Oradea, județul Bihor, a fost depistat în trafic un bărbat de 55 de ani, din comuna Iancești, județul Dâmbovița, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 121 de km/h, înregistrată radar, în zona de limitare a vitezei de deplasare la 70 de km/h.
De asemenea, la data de 9 aprilie, la ora 10.25, pe raza comunei Hidișelu de Sus, județul Bihor a fost depistat în trafic un bărbat de 53 de ani, din municipiul București, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 101 km/h, înregistrată radar, în zona de limitare a vitezei de deplasare la 50 de km/h.
Cei trei conducători auto au fost sancționați contravențional, fiecare, cu 9 puncte amendă, în valoare de 1.822,5 lei. De asemenea, le-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pe o perioadă de 90 de zile.
*
În atenția participanților la traficul rutier!
Precizăm că, în România, viteza maximă admisă în localități este de 50 sau 70 km/h, cu acordul administratorului drumului public, respectiv 90/100 km/h în afara localităților, 120 km/h pe drumurile expres și 130 km/h pe autostrăzi.
Recomandăm conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză aplicabil pe tronsonul de drum pe care circulă, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere, să circule cu prudență și să respecte semnalele polițiștilor rutieri.
Pietonilor le recomandăm să respecte regulile de circulație aplicabile lor: aceștia trebuie să traverseze strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor „Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, să evite să pună conducătorii de autovehicule in situația de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate și să constituie prin comportamentul lor un exemplu pozitiv pentru cei mici.
Reamintim faptul că sistemul E-SIGUR este operațional și în județul Bihor. Radarele sunt amplasate în zonele cu risc rutier, înregistrările fiind ulterior analizate. Abaterile sunt sancționate potrivit legii, după identificarea conducătorului auto. Procesul-verbal este comunicat la domiciliul acestuia, fără a fi necesară oprirea în trafic.
Acest sistem presupune monitorizarea traficului rutier prin colectarea de date cu ajutorul dispozitivele radar, tip pistol, din dotarea structurilor de Poliție Rutieră. Radarele de tip TruCAM II sunt amplasate în afara părții carosabile, montate pe trepied, la loc vizibil.
Sistemul E-SIGUR reprezintă un pas major pentru creșterea siguranței pe drumurile publice și reducerea numărului de accidente rutiere.
apr. 11, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0