Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
dec. 22, 2023 Adrian Popa Actualitate 0 1221 vizualizari
Aproape 1.300 de kilograme de petarde, baterii de artificii și rachete, toate interzise la deținere și comercializare în România, de către persoane neautorizate, confiscate de polițiștii bihoreni de la arme, de la trei societăți din Slovacia.
La data de 5 decembrie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor s-au sesizat din oficiu și au demarat cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, față de trei societăți comerciale, cu sediul în Slovacia.
Din cercetările polițiștilor bihoreni de la arme rezultă că, trei societăți comerciale cu sediul în Slovacia, care nu au ca obiect de activitate în țara de proveniență comercializarea obiectelor pirotehnice, ar fi comercializat, prin intermediul internetului, către cetățeni români, articole pirotehnice care sunt destinate, potrivit legislației române, a fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni, pe care le-ar fi expediat în România prin intermediul unei societăți de curierat din Slovacia.
La data de 21 decembrie, pentru documentarea și probarea activității infracționale, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au pus în executare un mandat de autorizare a reținerii, predării și percheziționării trimiterilor poștale, emis de Judecătoria Oradea.
Astfel, în depozitul unei societăți comerciale de curierat din România, cu punct de lucru în municipiul Oradea, unde au fost expediate și transportate coletele provenind de la societățile din Slovacia, polițiștii bihoreni de la arme au descoperit 122 de colete, care conțineau aproximativ 1.000 de kilograme de articole pirotehnice, respectiv petarde, baterii de artificii și rachete din categoriile F1, F2, F3, destinate utilizării de către pirotehniști, care urmau să fie comercializate către persoane fizice neautorizate din întreaga țară (anexăm foto).
De asemenea, în depozitul altei societăți de curierat, cu punct de lucru în municipiul Oradea, au fost descoperite alte 28 de colete, care conțineau 280 de kg. de articole pirotehnice din categoriile F1, F2 și F3.
Întreaga cantitate de obiecte pirotehnice a fost ridicată în vederea confiscării.
Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, sub aspectul comiterii infracțiunii de comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
*
ARTICOLELE PIROTEHNICE – PREVEDERI LEGALE ȘI RECOMANDĂRI PREVENTIVE:
Reamintim faptul că orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă!
Articolele pirotehnice de divertisment din categoriile F1 (de exemplu: steluțe; lumânari scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți) pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani, iar cele din categoriile articolelor pirotehnice F2, F3 și F4, precum și a celor din categoriile articolelor pirotehnice de scenă ( T2) și P2 sunt interzise în ceea ce privește deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg.
Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.
SE INTERZICE folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:
– Între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
– La o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
– La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
– La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
– În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
– Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
– La o distanță mai mică de 500 m de păduri.
Constituie INFRACȚIUNE și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
– Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept;
– Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele care nu au împlinit varsta de 18 ani;
– Comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
nov. 14, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 04, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0