Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
mart. 07, 2017 Andrei Şandor Actualitate, business 0 4084 vizualizari
Full te tineri (studenţi, mai ales) în Aula Magna de la Universitatea din Oradea (UO). Deşi nu e clar câte business plan-uri vor fi transmise de aici către Ministerul de resort în vederea finanţării de mici afaceri prin intermediul Programului Start-Up Nation al Guvernului României, evenimentul a avut succes. Poate pentru că studenţii s-au văzut nevoiţi să participe, chioar dacă nu i-a interesat subiectul. Poate pentru că multe tinere au avut ocazia să îl vadă pe viu pe simpaticul secretar de stat Ylan Laufer, cunoscut (şi) prin desele apariţii la Antena 3 (înainte de alegerile din decembrie anul trecut). Cert este că detaliile despre programul guvernamental pot suscita interesul pentru pornirea unei afaceri. Că, vorba aia, cine nu ar vrea să acceseze 100.000 de lei sau 200.000 de lei pentru finanţarea unui business propriu care poate creşte şi pentru care, potrivit secretarului de stat de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, nu e nevoie de bani aduşi de acasă? În prezidiu, alături de reprezentanţii Guvernului, au stat prefectul Claudiu Pop, rectorul Constantin Bungău, liderul CNIPMM, Ioan Mintaş, şi şeful Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, Constantin Badea. De menţionat că la prezentarea de marţi, 7 martie, în sală au fost prezenţi, pe lângă cadre didactice, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, administratorul public al CJ, Szabo Jozsef, city managerul Municipiului Oradea, Dacian Palladi şi consilierii judeţeni Sergiu David şi Gheorghe Ţară. Cu toţii şi-au luat notiţe. Poate vor să pornească un business?
Partea cea mai aşteptată a evenimentului a fost însăşi detalierea modului în care se desfăşoară Start-Up Nation. Este un program prin care Guvernul României ar încerca să limiteze efectele negative ale plecării masive din ţară a tinerilor specializaţi. Scopul este înlesnirea demarării de mici business-uri care să ajute la înzdrăvenirea clasei de mijloc. Iar pentru că „Guvernul încurajează ideile”, potrivit vorbitorilor de azi, există o plajă destul de largă de tipuri de afaceri care pot profita de programul Start-Up Nation. Mai mult decât atât, un alt avantaj al acestuia ar fi că este vorba despre afaceri în care oamenii au şansa de a lucra ceea ce le place, de a face bani împreună cu prieteni.
Conform celor expuse de secretarul de stat Laufer, prima condiţie pentru eligibilitate este ca firma în cauză să fie înfiinţată după 1 ianuarie 2017. Urmează apoi decizia aplicantului în privinţa numărului de locuri de muncă create: pentru un loc (garantat timp de 3 ani), grantul este de 100.000 de lei, iar pentru două locuri (tot timp de 3 ani de zile) Statul dă 200.000 de lei. Oficialul venit de la Bucureşti a precizat că se poate aplica doar în caz de locuri de muncă cu contract pe durată nedeterminată şi pentru full time. Înscrierea proiectelor de afaceri va putea fi făcută şi la un ghişeu, dar se preferă aplicaţii online. Pentru acestea, Ministerul de resort va crea o platformă electronică. Va fi, spune Ylan Laufer, un portal foarte prietenos şi uşor de utilizat, care va ajuta persoanele interesate pe tot parcursul completării rubricilor / căsuţelor.
De interes pentru potenţialii oameni de afaceri care ar adera la Start-Up Nation este şi partea de cheltuieli eligibile. Secretarul de stat le-a expus, în linii mari. Tot ce ţine de activitatea directă a micii firme se include în zona de cheltuieli eligibile: chiria pentru spaţiul în care funcţionează sediul firmei, achiziţia de aparatură / utilaje, site-ul web şi programe de calculator speciale etc. Referitor la cumpărarea de aparatură / dotare necesară, avantajul programului guvernamental este că, dacă un proiect a fost acceptat pentru finanţare, chiar şi investiţia iniţială pentru demararaea efectivă a activităţii este eligibilă. Pe baza business plan-ului, în funcţie de solicitări / necesităţi, Ministerul face o plată în chip de avans către furnizor, iar după livrarea echipamentelor şi verificările aferente din partea Guvernului se face şi plata finală către acel furnizor. În filmul de mai jos puteţi asculta explicaţiile date de secretarul de stat în cadrul întâlnirii de la Oradea.
Potrivit secretarului de stat Ylan Laufer, este foarte important modul de elaborare a planului de afaceri, punctajul pentru acesta putând conta foarte mult în eligibilitatea proiectului. Printre criteriile după care se acordă punctaje se numără domeniul de activitate al firmei, dar şi modul de gestionare a cheltuielilor. Spre exemplu, domeniul IT este cel mai bine cotat (45 de puncte din 100 posibile); urmează producţia (40 de puncte), activităţile creative (35 de puncte), serviciile (30 de puncte) şi comerţul (25 de puncte). Importante sunt şi aspectele privind selecţia angajaţilor. Pentru un absolvent de facultate din perioada 2012 – 2016, se dau 10 puncte. La fel de apreciată este şi încadrarea în muncă a unor persoane provenind din medii defavorizate. De asemenea, 10 puncte primeşte proiectul în cadrul căruia se intenţionează ca minimum 50% din bani să fie investiţii.
Bugetul total alocat pentru Start-Up Nation este astfel conceput încât el să poată acoperi, anual (până în 2020) pornirea unui număr de 10.000 de business-uri cu doi angajaţi. Ministerul manifestă, însă, flexibilitate şi lucurile vor mai putea fi ajustate în funcţie de cum se raportează întreprinzătorii la program. Acordarea de finanţări nu se va face după principiul `primul venit, primul servit`, ci după clasamentul punctajelor obţinute la înscriere. De aceea va fi foarte important modul în care sunt elaborate planurile de business şi completate rubricile de pe portalul online care urmează să fie definitivat. Detalii veţi putea găsi şi pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 25, 2025 0
mart. 25, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0