Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
dec. 03, 2015 Andrei Şandor Învăţământ 0 2668 vizualizari
Rodul unui proiect cu finanțare europeană, Centrul de Cercetare în Domeniul Ingineriei Electrice este funcțional în Campusul B al Universității din Oradea. În valoare de peste 8 milioane de lei, proiectul a primit bani pe axa numită „Creșterea capacității de cercetare – dezvoltare a laboratoarelor interdisciplinare pentru tehnologii în inginerie electrică” și vine în sprijinul studenților (inclusiv al doctoranzilor) care doresc să se dezvolte pe această latură. Managerul de proiect (și totodată director al Departamentului de specialitate) Ioan Hathazi a explicat azi, la deschiderea festivă a Centrului de Cercetare, că proiectul a demarat în august 2014 și că s-a vrut din start realizarea acestui centru la standarde europene.
Pentru ca el să poată fi găzduit în condiții de asemenea europene a fost nevoie și de refacerea aproape de la zero a clădirii aferente. Hathazi a lăudat constructorul (firma Deniflor) și furnizorul de echipamente, care, ambii, au înțeles că e nevoie de rapiditate și de calitate. „Ne-am gândit să dezvoltăm școala doctorală în domeniul ingineriei electrice și să realizăm un laborator pentru a ajuta studenții masteranzi să-și găsească mai ușor un job”, a spus managerul de proiect. Practic, având în vedere că Centrul are aparatură de ultimă generație, studenții pot să se perfecționeze ținând pasul cu dotările cele mai actuale de la firme care caută angajați. În acest sens, pentru a sublinia buna relație cu mediul de afaceri din Parcul Industrial Eurobusiness, la evenimentul festiv de azi au fost invitați și reprezentanți ai companiilor implantate acolo. Mai mult decât atât, pentru ca tinerii de la Universitatea din Oradea, care studiază în domeniul ingineriei electrice, să nu plece cu un handicap în străinătate atunci când devin bursieri Erasmus, ei pot să se „antreneze” pe aceste noi echipamente aduse prin implementarea proiectului ce a fost finalizat.
Centrul de Cercetare cuprinde 4 laboratoare: unul destinat materialelor supraconductoare și supraconductorilor, unul pentru cercetarea microundelor, unul pentru domeniul frigului și al patrulea, care leagă celelalte trei, este laboratorul de modelare-simulare tehnici CAD. Noul Centru specializat de la Universitate va beneficia de cunoștințele cadrelor didactice de la Departamentul de Inginerie Electrică. Merită precizat că numai aparatura comandată pentru acest Centru de Cercetare se ridică la peste 5 milioane de lei (fără TVA). „Sunt echipamente de ultimă generație. Când le-am comandat ne-am gândit la viitorul acestui Centru, la a ne autofinanța”, a mai precizat Ioan Hathazi.
La prezentarea și inaugurarea oficială a Centrului a participat, pe lângă cadre didactice și studenți, și rectorul Constantin Bungău. Foarte mulțumit de cele văzute, acesta a evidențiat dăruirea cu care s-a lucrat la scrierea proiectului și a lăudat rapiditatea și calitatea lucrărilor. De asemenea, Bungău a subliniat importanța accesării de fonduri europene prin care Universitatea se și dotează cu aparatură, dar își și reabilitează și refuncționalizează clădirile din campus.
iul. 29, 2024 0
mai 28, 2024 0
mai 14, 2024 0
ian. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 13, 2024 0