Actualizat noiembrie 24th, 2024 10:54 PM
sept. 08, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1538 vizualizari
Protestul orădean pentru salvarea Roșiei Montane a adunat destul de mulți oameni pentru cât spirit civic este în orașul nostru, dar prea puțini pentru miza „jocului”. Prea puțini pentru ca, eventual, Guvernul să dea înapoi sau pentru ca aleșii bihorenilor din Parlament să fie dispuși să nesocotească „porunca” de la Palatul Victoria. Asta dacă e să mergem pe ideea că proiectul va trece automat prin legislativ datorită promovării acestuia de Guvernul USL. Oricum, după o schimbare de loc de desfășurare, mitingul de duminică, 8 septembrie, a adus în Parcul Traian (în fața Instituției Prefectului) în jur de 300 de cetățeni, români și maghiari, uniți de dorința de stopare a proiectului considerat păgubos și demn de acuzele de „vânzare de țară”.
Cu afișe, pancarde, baloane și bannere inscripționate cu mesaje anti-exploatare minieră cu cianuri la Roșia Montană și cu texte pro-Mediu și pro-apă curată, orădenii protestatari au ascultat, printre altele, cuvintele ecologistei Ioana Lucaciu, aleasă de organizatorii evenimentului pentru a enumera nemulțumirile cu privire la intenția firmei Gold Corporation și la decizia Guvernului condus de Victor Ponta. Executivul a fost „lăudat” ca fiind primul (și singurul) de până acum care a cutezat să dea undă verde exploatării aurifere și argintifere din Alba, în ciuda controverselor și amplelor critici și nemulțumiri. Lucaciu a comparat situația cu cea a unei broscuțe dintr-o fabulă, batracianul reușind în cele din urmă să iasă singur din mocirlă de teama roții unui camion imens care urma să treacă pe acolo și care risca să îl facă una cu pământul. În opinia reprezentantei ecologiștilor, România este precum broscuța și trebuie să facă orice îi stă cu putință pentru a-și rezolva problemele fără sprijin de tipul Gold Corporation. Leit-motivul întrunirii de azi a fost „Uniți, salvăm Roșia Montană!”, cu referire la toate mișcările de protest care au avut loc în ultima perioadă și care vor mai avea loc. Practic, contestatarii au și o listă cu revendicări concrete, printre care se numără demisia mai multor miniștri din Guvernul USL: a Rovanei Plumb (Mediu), a lui Dan Șova (Mari Proiecte de Infrastructură), a lui Varujan Vosganian (Economie) și a lui Daniel Barbu (Cultură). Totodată, protestatarii solicită retragerea proiectului sau nevotarea lui de către Parlament. În acest sens, oamenii sunt rugați să trimită mesaje și/sau să îi contacteze pe deputații și senatorii din colegiile în care au fost aleși pentru a le spune ferm să nu cumva să aprobe prin votul lor acest proiect, atâta timp cât nu și-au consultat electoratul pe această temă. De altfel, merită remarcat faptul că nicio personalitate politică de etnie română nu a fost prezentă la mitingul din fața Prefecturii. O altă solicitare a celor care critică exploatarea minieră este ca autoritățile competente să facă totul pentru ca Roșia Montană să facă parte din patrimoniul UNESCO, zona conformându-se, spun ecologiștii, tuturor cerințelor în acest sens. Se mai dorește înființarea unei Comisii de anchetă care să elucideze circumstanțele în care s-a putut ajunge la situația în care Guvernul să lucreze la un proiect de lege în beneficiul unei firme străine.
httpvhd://youtu.be/Px4NynhM6HY
„Un om valorează mai mult decât aurul pe care îl poartă. La fel și o țară”, „Nu putem bea bani!”, „Natură fără cianură” și „Roșia Montană fără cianură” sunt doar câteva dintre lozincile afișate de protestatarii din Parcul Traian. Au fost prezenți și reprezentanți ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, care au venit pregătiți cu un imens banner în limba maghiară: „Să salvăm Roșia Montană. Proiect de lege pentru distrugerea Roșiei Montane? NU în numele meu!”. Mitingul de duminică a fost autorizat și s-a desfășurat, ca de obicei în astfel de cazuri, sub privirile forțelor de ordine, dar nu a fost nevoie de intervenția lor, căci manifestația a fost pașnică.
[nggallery id=1822]
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0