Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
sept. 30, 2013 Andrei Şandor Învăţământ 0 1927 vizualizari
„Dragostea” a fost unul dintre cuvintele de ordine de la deschiderea festivă a anului universitar 2013/2014, la Oradea. În mai multe rânduri, de parcă ar fi fost o manifestare de Valentine’s Day, prorectorul Simona Trip, amfitrioana evenimentului, a pomenit de dragoste, de modul în care Universitatea din Oradea (UO) oferă dragoste. Sute de studenți și oficialități s-au alăturat luni, 30 septembrie, conducerii UO, decanilor și celorlalți invitați care au onorat cu prezența pornirea în noul an educațional. Întâmpinarea oficialităților a fost una mai aparte, căci studenții au afișat pe gardul interior de la sala de jocuri sportive a UO un banner pe care și-au trecut doleanța: 6% din PIB pentru Învățământ. Astfel, tinerii le cer diriguitorilor țării să aloce acest procent pentru a respecta prevederile Legii Educației. Doi parlamentari PSD, Sonia Drăghici și Ioan Roman, ar putea duce la București mesajul, fiind prezenți la deschiderea anului universitar de la Oradea.
Conform scenariului în vigoare de ani de zile, după Imnul de Stat și cel al studenților, „Gaudeamus”, membrii prezidiului evenimentului au avut ocazia să se adreseze auditoriului. Primul vorbitor a fost rectorul Constantin Bungău, care a legat momentul de luni de celebrare a 50 de ani de învățământ superior la Oradea, dar și de cei 900 de ani de la prima atestare documentară a orașului. „Universitatea din Oradea face istorie”, a spus rectorul subliniind importanța acestui așezământ educațional și transmițând studenților că au făcut bine că au decis să studieze aici. „UO este tot mai performantă”, a precizat rectorul care le-a transmis tinerilor că universitatea îi ajută, însă succesul depinde doar de ei. „Fii student bun și profesorii tăi vor fi mândri de tine”, le-a mai spus Bungău studenților, adăugând că la UO „se crează specialiști care vor transforma economia României”. Pentru cadrele didactice, mesajul rectorului a fost mai degrabă unul de punere în gardă: optimizarea organigramei va continua. În traducere liberă, după reducerea numărului de posturi va urma, probabil și o altă reducere, iar UO mai trebuie să se pregătească și pentru auditul care va viza modul în care instituția se încadrează în parametrii stabiliți. De asemenea, Constantin Bungău a precizat că UO și-a fixat drept țel obținerea gradului ridicat de încredere din partea ARACIS. În acest moment, la UO există 105 programe de licență acreditate, mai puține decât în anii trecuți, diferența fiind reprezentată de acele programe care, nefiind solicitate, au fost abandonate. Rectorul Bungău a subliniat înmulțirea specializărilor în engleză, acest lucră atrăgând studenți din alte țări. Totodată, în materie de cercetare, UO are în vizor programul-cadru Orizont 2020 al Uniunii Europene, aspectele principale urmărite fiind excelența și consolidarea capacității. Au fost menționați și partenerii instituției, rectorul precizând că, în ciuda dificultăților evidente, Universitatea din Oradea „știe că are un rol determinant în regiune”. Constantin Bungău a adresat mulțumiri publice tuturor politicienilor și persoanelor publice care s-au implicat în sprijinirea instituției pe care o conduce și a dat glas speranței că „viitoarele acțiuni comune vor duce la dezvoltarea UO”.
Președintele Senatului, Sorin Curilă, a fost singurul care, la un an de la moartea primului rector al UO, și-a amintit cu voce tare de Teodor Maghiar, despre care a spus că numele acestuia nu se va șterge niciodată din mintea celor care au lucrat în utlimii 20 de ani la universitate. De asemenea, ca șef al forului decizional, Curilă a revenit la ideea desființării programelor neperformante și a vorbit despre necesitatea acreditării celor care sunt cerute pe piața muncii.
„Avem datoria să stăm alături de dumneavoastră”, a declarat președintele Consiliului Județean Bihor, Cornel Popa. Acesta s-a arătat conștient de faptul că și de performanțele UO depinde clasificarea județului și a Municipiului Oradea. Scurt, ca de obicei, primarul Ilie Bolojan s-a rezumat la a spune că reconfirmă parteneriatul pe care administrația locală îl are cu UO, relația ducând la prosperitate în oraș. Șeful studenților din Senat, Răzvan Tau, a apreciat investițiile făcute pentru condițiile hoteliere din căminele universitare și a profitat de ocazie pentru a-i cere primarului sprijin în menținerea subvențiilor la abonamentele OTL. De asemenea, tânărul Tau a ridicat problema continuării finanțării construcției căminelor rămase în stand-by și a atins și chestiunea Casei de Cultură a Studenților, un vechi of al acestora. La manifestarea de deschidere a anului universitar au mai vorbit o boboacă de la Medicină și un profesor vizitator din Statele Unite ale Americii. De asemenea, participanții la eveniment au avut parte de un moment muzical.
[nggallery id=1906]
Cât despre „protestul” pentru respectarea Legii Educației, reprezentanții asociațiilor studențești spun că urmează diverse mișcări la nivel national în vederea sensibilizării decidenților politic cu privire la necesitatea alocării unor sume mai consistente acestui domeniu subfinanțat de ani de zile.
nov. 21, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 18, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 12, 2024 0