Actualizat noiembrie 22nd, 2024 3:12 PM
oct. 03, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ 0 2415 vizualizari
Studenți boboci și cu mai vechi state de plată, oficialități locale și județene, șefi de culte religioase și dascălii de la Universitatea din Oradea (UO) s-au adunat luni, 3 octombrie, pentru deschiderea festivă a noului an educațional. Ceremonia s-a bazat pe cuvântările principalilor invitați, pe premierea mai multor cadre didactice, dar și pe un mini-recital al naistei Oana Lianu. În mod tradițional, alocuțiunea rectorului a fost cea care a pornit avalanșa de (auto)aprecieri, laude și intenții. Cornel Antal a reamintit tuturor celor de locul foarte bun pe care UO l-a ocupat în urma evaluării a 100 de școli superioare din România. De asemenea, rectorul a promis că reforma locală va continua și după restrângerea la 15 facultăți (în loc de 18), respectiv la 47 de Departamente, urmărindu-se dezvoltarea competențelor profesionale. Antal a ales să sublinieze importanța activității dedicate a cadrelor didactice de la UO, acestea reușind să facă performanță în ciuda unor aspecte care țin de dotare și care mai lasă de dorit. Pentru a accentua importanța existenței învățământului superior de stat la Oradea, pe lângă liderii municipali și județeni, rectorul Antal s-a adresat și unei alte categorii de oameni importanți: „Onorați parlamentari…”. Niciunul dintre cei 13 senatori și deputați bihoreni nu au luat parte la deschiderea anului universitar. Nici măcar parlamentarii de Oradea, dintre care doi senatori (democrat-liberalul Petru Filip și social-democratul Ioan Mang) sunt profesori universitari. Evident, aceștia vor motiva că luni e zi de lucru în Parlament, însă nu ar fi prima (și nici ultima) zi în care aleșii neamului ar absenta de la Casa Poporului. Rectorul Cornel Antal le-a cerut celor aproximativ 22.000 de studenți să dea dovadă de responsabilitate față de dascăli și față de părinții care se sacrifică permanent pentru a le asigura lor toate cele necesare în vederea desăvârșirii studiilor.
Prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea a avut un speech scurt în care a menționat că UO a avut parte de greutăți, dar a reușit să-și arate „adevăratul potențial” (referire la clasificarea universităților din țară). De asemenea, Ghilea a fost singurul care nu s-a ferit să amintească de dezvoltarea instituției pe vremea primului ei rector, controversatul Theodor Maghiar. Radu Țîrle, președintele Consiliului Județean (CJ) Bihor, și-a axat cuvântarea pe ideea de competiție și pe cea de calitate. Totodată, fostul senator le-a cerut celor implicați în activitatea academică orădeană să nu privească UO doar ca pe o simplă oportunitate de a termina o facultate. Liderul CJ consideră că unitatea de învățământ superior de stat este un „vector de imagine” pentru Bihor și că forul județean încearcă mereu să ajute cum poate dezvoltarea UO. Țîrle le-a cerut celor de la universitate să continue să elaboreze proiecte pe fonduri europene și să profite de ultimul an în care ele pot fi accesate cu cofinanțare minimă. „A venit vremea ca studenți din alte țări să se bată pentru a veni la Oradea!”, a precizat președintele județului, ca semn al aprecierii modului în care UO a crescut în ultima perioadă. Viceprimarul Oradiei, Gheorghe Carp, a venit la debutul festiv al anului universitar 2011/2012 și în calitate de cadru didactic la Facultatea de Medicină și Farmacie. Medicul liberal spune că, în opinia lui, UO ar trebui să se afle printre primele 15 universități românești și a lăudat modul în care instituția a făcut față „curentului de denigrare” din ultimii ani. „Niciun oraș nu a ajuns mare fără o universitate puternică”, a declarat Carp, menționând că se așteaptă, printre altele, ca UO să producă specialiști pentru viitorul Centru de Oncologie.
Momentul festiv a oferit șansa și unei studente din anul I, Laura Sabău, să adreseze un cuvânt din partea bobocilor. Tânăra este una dintre cele două absolvente de liceu care au luat reușit cele mai mari medii în Bihor la Bacalaureat (9,95), ambele fiind acum studente la UO. Laura provine de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Cei prezenți l-au putut asculta și pe președintele studenților din Senat, Răducu Șerbănescu, cel care le-a promis colegeilor săi deschidere maximă. Directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Bihor, Constantin Badea, s-a arătat convins că UO este pe un trend ascendent și a precizat că, acum, la Oradea, accentul este pe calitate și nu pe cantitate. Cât despre trecutul în care momentele rele au dominat, Badea spune că acea perioadă „se datorează nouă, tuturor” și aste pentru că au fost preferate cârcotelile și bârfirea pe la colț de stradă, dar puțini au fost cei care au crezut pe față în profesionismul mediului academic orădean. La deschiderea de luni, 3 octombrie, a participat și președintele Federației Patronilor Bihor (FPB), Ioan Lucian, care a mulțumit UO pentru sprijinul în ceea ce privește supraviețuirea „unui tsunami economic” (referire la criza mondială). Liderul FPB a vorbit despre parteneriatele cu Facultatea de Științe Socio-Umane căreia i-a pocit numele de două ori în timpul aceluiași discurs. Nimeni nu s-a supărat iremediabil. Anul nou universitar a beneficiat și de binecuvântarea celor doi episcopi invitați: ortodoxul Sofronie Drincec și greco-catolicul Virgil Bercea. PS Sofronie a salutat cei 20 de ani de existență a Facultății de Teologie Ortodoxă și le-a prezentat în câteva cuvinte celor de față evenimentul de săptămâna viitoare, când Oradea va găzdui toți decanii facultăților de profil din România.
Sala de Jocuri Sportive a Universității din Oradea a fost scenă și pentru premierea unui număr de 36 de cadre didactice de la toate facultățile. Este vorba despre un demers organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Educației (5 octombrie). De remarcat că aproape jumătate dintre laureați nu au fost prezenți, dovedind că de diplome de merit și de felicitări le e cam plin podul. Toți cei prezenți la festivitatea de azi au primit în dar un recital al Oanei Lianu, supranumită „Prințesa naiului”. Artista (cadru didactic la Facultatea de Muzică) a ținut să menționeze că oriunde ar concerta, numele ei este și va fi mereu asociat cu cel al Universității din Oradea. Muzica Oanei a servit și ca suport pentru prestația de gimnastică ritmică a andradei Anton, campioană națională la gimnastică ritmică și studentă la Facultatea de Educație Fizică și Sport.
La evenimentul de azi au mai fost prezenți șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor – comisar-șef Adrian Bucur, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor – dr. Marius Pîrcioagă, directorul executiv al Casei Județene de Pensii – Leontin Țârlea, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” – generalul de brigadă Ioan Baș și șeful Comunității Evreilor din Oradea – Felix Koppelmann.
[nggallery id=470]
nov. 19, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0