Actualizat mai 19th, 2025 10:48 PM
ian. 31, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1367 vizualizari
Deși se confruntă cu constrângeri financiare, cu număr insuficient de personal și cu alte probleme caracteristice sectorului bugetar, trendul pozitiv al activității Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bihor a rămas în picioare și în anul 2012. Miercuri, conducerea Inspectoratului a prezentat bilanțul pe anul trecut, cifrele fiind edificatoare în privința activității. Sutele de misiuni diverse, multitudinea de cazuri investigate, acțiunile preventive pe linie rutieră și pe alte domenii au fost scoase în evidență de chestorul Liviu Popa (foto), șeful IPJ, cel care a revenit la cârmă în 2012 după o perioadă petrecută în capitală (ca șef al Direcției Generale Anticorupție și apoi ca șef al IGPR).
Mai mult mică infracționalitate…
Potrivit statisticilor, spre deosebire de alte județe (și mai ales de București), în Bihor, locul fruntaș este al micii infracționalități (furturi). Unul dintre cele mai active departamente ale IPJ Bihor a fost Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF), care a avut de lucru mai ales cu evaziunea fiscală. Polițiștii anti-faudă au confiscat bunuri de aproape 640.000 lei, au aplicat sancțiuni de aproape 392.000 lei și au soluționat 615 dosare penale din totalul de puțin peste 700.
…dar și capturi semnificative
Tot în cursul anului trecut, oamenii de la IPJ au reușit să destructureze 13 grupări infracționale, arestând/reținând 18 persoane. Prejudiciul total descoperit de angajații de la SIF este de circa 89,33 milioane lei, partea recuperată deja fiind de 15,21 milioane lei. Conform datelor prezentate de chestorul Popa, anul 2012 s-a remarcat și printr-o creștere a fenomenului de trafic de influență, a cheltuirii frauduloase a banilor publici și a achizițiilor de bunuri/servicii la prețuri supraevaluate sau în mod fictiv.
Omoruri soluționate și ploaie de furturi de biciclete
La capitolul Investigații criminale, polițiștii bihoreni se pot lăuda nu doar că județul este liniștit și că nu au fost multe cazuri de omor, dar și prin identificarea autorilor tuturor acestor evenimente tragice. Alte caracteristici ale fărădelegilor de care IPJ Bihor a trebuit să se ocupe mult în cursul anului 2012 sunt tâlhăriile (mai ales în Oradea) și furturile de biciclete din scările de bloc. Pentru a contracara acest din urmă fenomen, polițiștii au luat măsuri precum: campanii preventive, patrule, filtre nocturne, întocmirea unei baze de date cu bicicletele furate, dar și verificări la casele de amanet care ar putea accepta și asemenea gajuri. Angajații de la IPJ Bihor au mai reușit să găsească în străinătate un număr de 42 de persoane urmărite, dintre care 28 au fost deja extrădate în România.
Încredere destul de mare
În materie de Control Intern, statistica pe 2012 arată că 25 de cazuri sesizate, în care polițiști erau arătați cu degetul pentru diverse nereguli, s-au confirmat. Numărul petițiilor a fost de 173. Ar mai merita specificat că Poliția se bucură de o încredere peste medie în rândul populației. Un grafic prezentat de șeful IPJ Bihor că, la nivel general și pe o scară de la 1 la 4, Poliția se află la cota 2,60. Mai mult decât primarul (2,52), dar mult mai puțin decât membrii familiilor celor chestionați (3,70).
Înainte de a prezenta bilanțul pe 2012, șeful IPJ a felicitat mai mulți polițiști care s-au pensionat recent, înmânându-le plachete care să le aducă aminte de anii de muncă petrecuți în colectivul Inspectoratului. La evenimentul din sala festivă de la sediul IPJ au participat și oficialități precum prefectul Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan și președintele Consiliului Județean, Cornel Popa.
mart. 11, 2025 0
sept. 25, 2024 0
sept. 05, 2024 0
aug. 01, 2024 0
mai 19, 2025 0
mai 19, 2025 0
mai 19, 2025 0
mai 19, 2025 0