Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
mart. 30, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1596 vizualizari
Președintele ANRSC, Mircea Matei (fost consilier local, fost președinte PDL Oradea și fost secretar general al PDL Bihor), a venit la Oradea pentru a clarifica în fața presei chestiunile aparent neînțelese legate de retragerea licenței Electrocentrale Oradea SA. În marea cronologie a evenimentelor care au condus la decizia contestată de societatea de termoficare și de pe Primăria Oradea, Matei (foto) a introdus și aspectele legate de neregulile constatate de seria de controale derulate de echipa de specialiști de la ANRSC. Interesant este că, pe lângă chestiuni legate de modul de facturare către populație și dublul preț practicat în contradicție cu rigorile legii (care spune clar că prețul trebuie să fie același pe întreg teritoriul municipiului), CET-ului orădean i se impută și bube care datează încă de pe vremea când Primăria era condusă de Petru Filip și apoi de interimarul Mihai Groza (ambii de la PDL). Este vorba, spre exemplu, despre gradul contorizării de branșament din oraș.
Prea multe debitmetre
Șeful ANRSC spune că, la ședința de licențiere din data de 14 martie, managerul Dragoș Gligor a recunoscut că astfel de contoare nu au fost montate în Oradea decât în proporție de vreo 20% și că, în rest, facturarea se bazează pe debimetre. Practic, Electrocentrale Oradea a raportat date false încă din 2007, când a transmis către același ANRSC că nivelul contorizării de branșament este de 100%. „Problema nu e că nu sunt peste tot contoare de branșament”, a declarta Matei, „ci că CET-ul a furnizat date false”. Legat de suspiciunea că, prin neutilizarea de contoare calorice în tot municipiul, până și facturile oamenilor prezintă consumuri nereale și, prin urmare, pot fi cerute spre achitare sume exorbitante și nefundamentate corect, președintele ANRSC a explicat cum stă treaba cu debitmetrele: „Există niște coeficienți care nu sunt introduși corect și care produc, din punctul nostru de vedere (al ANRSC) generarea unor facturi mai mari decât ar trebui în realitate”. Mircea Matei mai spune că și despre acești coeficienți incorecți a aflat doar la ședința de licențiere de acum două săptămâni. Referitor la modul de contorizare din Oradea (debitmetre vs. contoare calorice, acestea din urmă fiind mult mai scumpe decât celelalte), fostul consilier local municipal consideră că administrația locală ar fi trebuit să facă demersurile pentru a accesa bani de la București în vederea acoperirii unei astfel de investiții. „De-a lungul timpului, au fost bani alocați de Ministerul Administrației și Internelor pentru aceste programe de contorizare. Unii le-au accesat și și-au montat (contoare calorice), alții nu”, a declarat vineri Mircea Matei. În mod evident, nu putem să nu ne gândim că această problemă nu este una care datează doar de 2 – 3 ani, ci ea poate fi pusă și în cârca fostelor conduceri ale urbei. Dar mai cu seamă în cea a managementului Electrocentrale Oradea, care îl are în frunte pe Dragoș Gligor încă de la preluarea societății sub umbrela Consiliului Local, în urmă cu 10 ani.
Discontinuitate, contracte neconforme…
Dar problema datelor false raportate de CET Oradea este doar o parte din multitudinea de reguli încălcate. Pe lângă practicarea a două prețuri de facturare, ceea ce a supărat ANRSC încă din decembrie 2011 este faptul că, deși obligați să asigure continuitate, cei de la CET au întrerupt de mai multe ori (și pentru perioade lungi) furnizarea apei calde de la asociațiile de proprietari care refuzau să semneze noile contracte, după preluarea de către Electrocentrale a celor 3 puncte termice geotermale din Ioșia. Conform celor spuse de Mircea Matei, chiar și fără contract valabil semnat, societatea de pe Șoseaua Borșului nu avea dreptul să întrerupă serviciile, asta chiar dacă furnizorul se ascunde în spatele prevederilor cum că niciun serviciu nu poate fi oferit fără un contract între părți. Iar contraexemplul președintelui ANRSC vine din zona energiei electrice: „Atunci când un furnizor de curent electric a fost preluat de E-On, clienții au beneficiat în continuare de serviciul respectiv”, a menționat pedelistul și a adăugat că se putea face foarte bine un act adițional la contract. Document care, din nou, nu este conform cu contractul-cadru agreat de și afișat pe portalul online al ANRSC. Așa cum și bihorstiri.ro a scris, echipa de control a mai constatat că niciun contract pe baza căruia Electrocentrale Oradea furnizează servicii clienților nu este în regulă și toate ar trebui refăcute. Președintele Matei a dat un exemplu de neconcordanță: în timp ce contractul-cadru stipulează că apa caldă trebuie livrată la o temperatură de 50 grade C, orădenii semnează că acceptă apă caldă menajeră de 45 grade C. Ceea ce, spune șeful ANRSC, este periculos deoarece, conform Ministerului Sănătății, la o temperatură de sub 50 grade C există o bacterie care se dezvoltă în acea apă și care dăunează omului.
Nu am nimic cu Bolojan!
În cadrul conferinței de presă de vineri, Mircea Matei a încercat să convingă (mai ales presa apropiată actualei Puteri locale de la Oradea) că acțiunea ANRSC nu este una politică și cu atât mai puțin este una orientată împotriva primarului Ilie Bolojan, chiar dacă totul se întâmplă cu puțin timp înainte de campania electorală. Președintele forului care a retras licența Electrocentrale consideră, din contră, că a dat dovadă de destul de multă înțelegere față de situația de la Oradea, atâta timp cât sesizările și corespondența pe tema neregulilor au început în noiembrie. Iar primul control a fost dispus doar la final de decembrie, după ce a fost clar că, în ciuda recomandărilor și solicitărilor scrise de la București, societatea de termoficare de la Oradea nici măcar nu s-a prefăcut că ar fi dispusă să lucreze 100% corect (preț unic, proceduri clare de facturare, nesistarea furnizării serviciului etc.). În opinia fostului lider al PDL Oradea, faptul că în niciuna dintre ședințele de Consiliu Local din perioada decembrie – martie (inclusiv cele extraordinare, care au avut loc lună de lună) nu au fost abordate subiectele reclamate de ANRSC a fost dovada clară că Electrocentrale Oradea nu vrea sub nicio formă să se conformeze. „Nicăieri în țară, niciun operator de servicii publice nu își permite să sfideze în acest hal instituția care îi reglementează activitatea!”, a mai declarat Mircea Matei. Acesta spune că l-a invitat personal pe primarul Ilie Bolojan la ședința de licențiere și că a fixat data acesteia în funcție de cele discutate cu edilul. În cele din urmă, așa cum se știe, Bolojan nu a participat la acea ședință pentru că, în aceeași zi, a avut loc la Oradea prezentarea studiului de fezabilitate actualizat al proiectului de modernizare a CET. „Nu am nimic cu domnul primar. Vă reamintesc că am fost primul, în 2008, care l-a felicitat pentru victoria din alegeri, înainte de apariția datelor oficiale”, menționează Matei.
Proiectul pe POS nu e în pericol
Una peste alta, orice ar fi – mai puțin dacă Electrocentrale va câștiga procesul împotriva deciziei ANRSC -, societatea de pe Șoseaua Borșului nu va mai primi licență. Conform legii, aceasta nu se poate prezenta la nicio licitație timp de doi ani. Administrația locală ar trebui să scoată la mezat serviciul de termoficare pentru ca orădenii să poată beneficia de apă caldă și după data de 1 iunie, respectiv de încălzire în viitorul sezon rece și până la punerea în funcțiune a noului CET. Căci, după cum precizează președintele ANRSC, retragerea licenței nu afectează cu nimic proiectul pe POS Mediu accesat de Primăria Oradea. O situație aproape similară se întâlnește la Iași: „Municipalitatea a reziliat contractul cu CET-ul local, a oferit serviciile în cauză unui departament din cadrul Primăriei, timp în care demarează procedura de licitație, iar acum negociază direct cu Dalkia (n.b.: concern originar din Franța, activ deja în mai multe orașe din România), singura firmă care s-a prezentat”, a relatat Mircea Matei, subliniind că și Iașiul era pe POS Mediu și că proiectul merge mai departe. Așa și la Oradea, mai ales că titularul de contract pe proiectul de modernizare a sistemului de termoficare nu este Electrocentrale SA, ci Primăria.
Conform unor surse apropiate Ministerului Administrației și Internelor, se pare că piața de termoficare de la Oradea a intrat deja în vizorul unor nume mari, imediat ce s-a aflat de retragerea de către ANRSC a licenței Electrocentrale SA. Printre firmele de renume care se interesează de municipiu în materie de termoficare s-ar număra Dalkia și E-star (Ungaria).
ian. 22, 2025 0
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0