Actualizat noiembrie 28th, 2024 1:18 PM
apr. 03, 2012 Florin Coman Actualitate 1 2448 vizualizari
Aproape 50 de vatmani au ieșit în stradă astăzi pentru a protesta împotriva deciziei Curții de Apel Oradea, decizie prin care vatmanița Schuster Ane Marie este condamnată la închisoare cu suspendare, despăgubiri, alături de OTL, de 45.000 de euro și i se suspendă dreptul de a mai conduce un tramvai.
Decizia Curții de Apel Oradea vine la 4 ani după ce adolescentul Patrick Miklos, de 13 ani, a murit sub roțile tramvaiului. Patrick ieșise la plimbare cu bicicleta, a încercat să prindă un prieten din urmă și la a colţul străzii Cantemir cu Sextil Puşcariu, a virat brusc dreapta fără să se asigure. Din păcate pentru el, tramvaiul , care avea verde, se pusese în mișcare.
Deși vătmănița care a condus tramvaiul a fost declarată nevinovată în instanță, părinții au ajuns cu recursul la Curtea de Apel Oradea, unde s-a dat în martie 2012, o nouă sentință, de această dată irevocabilă. Conform Curții de Apel, vătmănița este vinovată de accident în proporție de 30%.
Cea mai grea parte a sentinței este faptul că femeia nu mai are dreptul de a profesa ca vatman. La 26 de ani, cu un copil de 6 ani pe care-l crește singură, Ane Marie s-a trezit fără pâinea de toate zilele.
Revoltați pe decizia instanței, colegii vatmani au decis să iasă în stradă. Primul protest a avut loc astăzi, între orele 13.00 și 15.00, în Parcul Traian. “Suntem alături de familia lui Patrick, dar nu înțeleg de ce vor să nenorocească un alt copil. Părinții chiar cred că a vrut să-l omoare? Este o întâmplare nefericită pe care o puteam păți oricare dintre noi”, spune Virgil Mînz, liderul sindicatului Transloc OTL SA.
“Trebuie să-i trezim pe judecătorl, să stea strâmb și să judece drept. Vom face demersuri la președintele României, la procurorul general al României, la CEDO dacă e cazul”, mai spune Mînz, care crede că pentru judecători ar fi contat și faptul că familia băiatului este înstărită.
Mînz a mai spus că OTL îi va oferi un alt loc de muncă femeii, dar aceasta nu va putea fi angajată decât pe o funcție de necalficat, cu salariul minim.
La proteste a fost prezentă și Ane Marie Schuster, care a recunoscut că și-a revenit foarte greu după accident. “Sunt mamă și știu prin ce trece familia. Mi-am revenit foarte greu după accident, nici nu știu câte nopți nedormite au trecut. Chiar dacă nu am fost de vină, o să-l am pe conștiință toată viața”, a spus femeia.
Ea susține că a încercat să ia legătura cu familia băiatului, dar aceștia nu au vrut să audă de ea. “Ce mi s-a întâmplat mie i se putea întâmpla oricărui coleg de al meu. Nu aveam cum să-l văd, a venit din spate, din partea stângă și a virat brusc în fața tramvaiului”, mai spune femeia.
Colegii ei susțin că vatmanii sunt des înjurați și sunt considerați de vină pentru tot ce se întâmplă, deși nu au nicio vină când un copil sare în fața tramvaiului.
“Și eu am pățit ceva asemănător, dar din fericire acel copil nu a murit”, spune una din colegele Anei Marie.
Vatmanii mai spun că băiatul nu avea ce căuta pe stradă la o oră târzie, minor fiind, pe bicicletă, fără echipament de protecție și vestă reflectorizantă. Ei cred că instanța trebuia să comande și o anchetă socială asupra părinților care l-au lăsat nesupravegheat.
Protestele vatmanilor vor continua mâine și poimâine dar și săptămâna viitoare, în zilele de 10, 11 și 12 aprilie.
[nggallery id=812]
nov. 02, 2024 0
oct. 30, 2024 0
oct. 14, 2024 0
oct. 11, 2024 0
nov. 28, 2024 0
nov. 28, 2024 0
nov. 28, 2024 0
nov. 28, 2024 0