Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
nov. 03, 2024 Daniel Ardelean Actualitate, Cele mai citite stiri, Frontpage 0 700 vizualizari
Conform datelor statistice, natalitatea în România a scăzut în anul 2023 la 7,1 nou născuți vii la mia de locuitori, cea mai scăzută valoare din 1930 încoace. În același timp, 1 din 6 cupluri se confruntă cu probleme de fertilitate iar prognosticul pe următorii 10 ani este sumbru.
”Declinul demografic al națiunii noastre nu este doar o problemă statistică, ci o realitate dureroasă care reflectă povestea fiecărei familii ce amână aducerea pe lume a unui copil. Realitatea este că România are tot mai puțini copii și, în același timp, mulți tineri aleg să plece în străinătate, ceea ce duce la o populație îmbătrânită și în scădere. Aceste tendințe afectează echilibrul demografic, dar și piața muncii, sistemele de pensii și sănătate și, implicit, stabilitatea economică”, a declarat Anca Huniadi cu ocazia unei conferințe de presă susținută la sediul PSD Bihor.
”O soluție imediată este să investim în politici care să sprijine familiile și să încurajeze creșterea natalității. Trebuie să facem acest lucru prin încurajarea programelor de sănătate pentru reproducerea umană asistată, dar și prin stimulente financiare, cum ar fi reducerea pentru fiecare nou născut, îmbunătățirea nivelului de educație, dar mai ales prin creșterea nivelului de trai, astfel încât familiile să aibă siguranța economică necesară pentru a crește copii într-un mediu sănătos și stabil”, a adăugat Huniadi.
La ora actuală, în România, funcționează, două programe naționale care vin în ajutorul cuplurilor infertile: unul derulat prin Ministerul Sănătății și unul prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, ambele ministere conduse de specialiști PSD. Programul Ministerului Sănătății oferă cuplurilor infertile un ajutor de 10.000 lei, iar cel al Ministerului Familiei un ajutor de 15.000 lei, constând în vouchere pentru proceduri de reproducere umană asistată (FIV – fertilizare in vitro) și medicamentele aferente.
”Pe termen lung, este esențial să creăm un mediu propice pentru dezvoltarea tinerilor noștri, astfel încât aceștia să își dorească să rămână în țară. Am început deja acest lucru prin îmbunătățirea accesului la educație și prin crearea de locuri de muncă atractive, prin facilități acordate tinerilor, dar și celor în vârstă, pentru a-i putea sprijini pe tinerii părinți”, a adăugat candidata PSD Bihor.
Programul de guvernare recent lansat de Partidul Social Democrat prevede mai multe măsuri menite a contribui la rezolvarea problemei demografice a României:
Anca Huniadi (41 de ani) este medic primar în specialitatea obstetrică-ginecologie, cu competență în reproducerea umană asistată și conferențiar universitar în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea. Ea candidează pe lista PSD Bihor pentru Senatul României la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Articol susținut de PSD Bihor – CMF 11240017
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0