Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
apr. 20, 2019 Adrian Popa Actualitate, Administrație, Cultură 0 2163 vizualizari
Sâmbătă, 20 aprilie, la împlinirea a 100 de ani de administraţie românească, centrul municipiului Oradea a găzduit ample manifestări prin care s-a sărbătorit un eveniment istoric deosebit de important pentru orădeni.
Evenimentele dedicate Centenarului Oradiei au fost organizate de Primăria Oradea prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, de Consiliul Judeţean Bihor, Prefectura Bihor, Muzeul Oraşului Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, Universitatea din Oradea, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Bihor, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Garnizoana Oradea, Jandarmeria Bihor, Inspectoratul de Poliţie Bihor, Poliţia Municipiului Oradea, Poliţia Locală, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor Regina Maria – Filiala Bihor.
Primăria Oradea a fost reprezentată de primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan și viceprimarul Florin Birta.
Cu ocazia acestei zile deosebite, la manifestările organizate la Oradea a fost prezent Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Beniamin Leş.
Manifestările au cuprins o amplă desfăşurare militară din care a făcut parte, ca un moment culminant, survolarea Oradiei de către elicoptere Puma şi avioane de luptă MIG Lancer.
100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea
Sărbătorirea zilei a început la Biserica cu Lună cu oficierea slujbei de pomenire pentru toţi înaintaşii acestei ţări şi cu o rugăciune pentru întreg neamul românesc, urmând apoi un deosebit moment alegoric, constând în reconstituirea istorică a întâmpinării Generalului Traian Moşoiu de către primarul Rimler Károly.
Astfel, cu ajutorul actorilor de la Teatrul de Stat Regina Maria, în fața Bisericii cu Lună, exact în același loc și la aceeași oră ca acum 100 de ani, s-a reconstituit un moment istoric plin de semnificații pentru orașul nostru. În fața unui numeros public, a avut loc reconstituirea momentului în care pe 20 aprilie 1919 primarul Rimler Karoly i-a înmânat generalului Moşoiu cheia oraşului.
Publicul a putut asculta pasaje din discursurile rostite la acel moment de episcopul ortodox Roman Ciorogariu, de dr. Aurel Lazăr, unul dintre artizanii proclamării Marii Uniri, şi de generalul eliberator Traian Moșoiu.
Episcopul Roman Ciorogariu spunea la acea vreme: „Nicio parte a românismului n-a fost aşa mult expusă pieirii ca Ţara Bihorului. Armata Română vine în numele civilizaţiunii ca să împlinească marea misiune a areopagului de la Versailles”, iar Aurel Lazăr îl completa: „Mă face fericit gândul că Armata Română a sosit ca armată eliberatoare, nu ca armată de ocupare”.
Publicul prezent în Piața Unirii a primit din partea organizatorilor evenimentului un steag tricolor și un ziar de epocă.
Ca un moment solemn de comemorare a unei zile istorice unice, în intervalul orar 12:00 – 12:03 la toate bisericile de pe raza orașului Oradea şi din tot județul Bihor s-au tras clopotele.
Manifestările au continuat cu deplasarea detaşamentelor militare şi a oficialităţilor spre Statuia Generalului Traian Moşoiu, unde generalul de brigadă Nicolae Tonu, locţiitorul comandantului Diviziei a IV-a Gemina, a evocat personalitatea generalului Moşoiu, punctând cele mai importante repere biografice ale activității acestuia.
După acest moment, alaiul s-a întors din nou în Piața Unirii, unde a avut loc dezvelirea și sfințirea Statuii Episcopului Ortodox Roman Ciorogariu şi a Statuii Episcopului Greco-Catolic Demetriu Radu.
Alocuţiuni privind semnificaţia istorică a acestei zile pentru Oradea, dar și pentru România au fost rostite de col. (r.) Grigore Bartoş.
Apoi a luat cuvântul Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Beniamin Leş.
În discursul său, primarul Ilie Bolojan și-a manifestat recunoștința față de generația care a dat României personalități marcante care au făcut România Mare. Acesta i-a amintit pe Regele Ferdinand și Reginei Maria, pe primul ministru Ionel Brătianu, personalități cărora România le datorează foarte multe, respectiv democratizarea accelerată a României de la acea vreme, caracterul universal al votului și, cel mai important, declanșarea procesului de modernizare a României. Acesta i-a amintit în discursul său pe toți cei care au știut să ia decizii în momentele cheie ale istoriei noastre de la acea vreme: marele om politic Iuliu Maniu, generalul Constantin Prezan, generalul Traian Moșoiu, ierarhii bisericilor Ortodoxă și Greco-Catolică care au organizat Adunarea de la Alba Iulia, hotărând Unirea, martirii Nicolae Bolcaș și Ioan Ciordaș și celor care s-au sacrificat pentru idealul național.
Primăria Oradea respectă Centenarul și prin cele 100 de proiecte de investiții care se realizează în oraș în acești ani. Memoria marilor personalități este cinstită și prin denumirile atribuite unor piețe, poduri, dar și prin construcția de noi monumente.
Ca exemplu stau statuile lui Iuliu Maniu, ale episcopilor Roman Ciorogariu și Radu Demetriu, dezvelite astăzi, dar și statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, care urmează să fie amplasată în Oradea și care toate constituie niște repere istorice importante pentru actuala generație.
Evenimentul a continuat în Piața Unirii cu expoziţie de tehnică militară din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi demonstraţii de reconstituire istorico-militară. Între orele 16:30 -18:30 are loc pe scena amplasată în Piața Unirii un concert de muzică folclorică susţinut de către Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, iar apoi de la ora 19:00 pe scenă va urca cunoscuta și îndrăgita cântăreață Andra.
Ziua s-a încheiat cu retragerea cu torțe, care a avut loc pe următorul traseu: Parcul Traian (Prefectură) – Podul Dacia – Turbogiraţie – strada Independenţei – Piaţa Unirii (statuie Mihai Viteazul, unde se va intona Imnul de Stat al României) – strada Avram Iancu. Apoi au putut fi admirate şi focurile de artificii.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0