Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
iul. 18, 2013 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 2219 vizualizari
Având în vedere că, în ultimul an, peste 400 de cazuri de conjunctivită au fost raportate de către furnizorii de servicii medicale către autoritățile sanitare din județ, Direcția de Sănătate Publică (DSP) atrage atenția că această boală, se poate transmite de la o persoana la alta. În schimb, dacă e depistată în timp util, ea „nu determină complicaţii serioase”. DSP Bihor transmite care sunt simptomele conjunctivitei, subliniind că ele diferă in funcţie de gradul inflamaţiei:
– hiperemia conjunctivala (înroşirea mucoasei conjunctivale)
– hiperlacrimaţie (cantitate excesivă de lacrimi)
– secreţie alb-gălbuie, care se depozitează la rădăcina genelor si colţul ochiului, in special după somn
– secreţie verzuie, densă, apărută la nivelul ochiului
– prurit conjunctival (mâncărime, apărută la nivelul mucoasei conjunctivale, care prin grataj – scărpinare – poate accentua hiperemia)
– arsuri oculare, vedere înceţoşată, fotofobie (sensibilitate crescuta la lumina).
Specialiștii recomandă consult urgent la Oftalmologie în cazul apariției oricărui semn de mai sus. De asemenea, pentru prevenirea conjunctivitei, DSP Bihor sugerează respectarea mai multor măsuri:
– protejarea ochilor atunci când mergem pe strada sau desfăşurăm anumite activităţi şi este foarte mult praf sau substanţe poluante
– evitarea scăldatului în locuri care nu sunt amenajate corespunzător şi/sau bazine/piscine care nu respectă normele sanitare în vigoare
– evitarea folosirii produselor cosmetice în exces sau a celor expirate, care pot deveni extrem de periculoase
– când simţim mâncărime, durere sau avem senzaţia unui corp străin în ochi, trebuie să evităm frecatul zonei oculare cu mâinile, deoarece se poate răspândi infecţia în zonă
– spălarea mâinilor, cât mai des, cu apă şi săpun, pentru a fi siguri ca nu transportăm bacterii si virusuri la ochi
– daca cineva din familie are conjunctivita, nu trebuie folosite aceleaşi aşternuturi şi prosoape ca persoana respectivă.
O atenție specială trebuie să manifeste cetățenii care poartă lentile de contact. Autoritățile sanitare spun că acești oameni „trebuie să asigure curăţarea cu atenţie lentilelor de contact înainte si după folosire pentru a fi sigur ca nu rămân bacterii ataşate de ele, iar atunci când infecţia deja a apărut, pentru a evita complicarea acesteia, este mai bine să poarte ochelari decât lentile de contact”.
apr. 04, 2025 0
nov. 26, 2024 0
sept. 17, 2024 0
sept. 16, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0