Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
ian. 09, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 1498 vizualizari
În timp ce Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a reacționat la criticile/temerile șefului SMURD Bihor și al UPU Oradea (dr. Hadrian Borcea), asigurând printr-un comunicat că toate cazurile prezentate la camerele de gardă vor trebui rezolvate în mod obligatoriu, și subsecretarul de stat Raed Arafat (foto) de la Ministerul Sănătății (MS) a criticat dur proiectul de lege menit să privatizeze cât mai mult domeniul sanitar. Duminică, 8 ianuarie, în urma unei ședințe lungi în care a fost dezbătut impactul propunerii legislative asupra medicinei de urgență, dr. Arafat a ieșit în fața presei centrale și a rezumat concluziile principale: „Sistemul integrat de urgenţă va fi distrus prin proiectul noii Legi a sănătăţii, din care dispar noţiunile de public şi privat, conceptul de lucru în cazurile foarte grave fiind competiţia comercială, adică bătălia pentru bani, în locul misiunii de până acum, cea de salvare de vieţi”.
Liberalizarea urgențelor, cu cine?
Potrivit fondatorului sistemului SMURD în țara noastră, pe lângă chestiunea legată strict de asigurarea asistenței medicale de urgență, un alt pericol mare va fi reacţia la calamităţi în urma „împrăștierii” angajaților din sistem (aceștia fiind practic obligați să se reorienteze și spre instituții medicale private). Această reacție, în cazul apariției Legii noi în forma postată acum pe site-ul MS, „va fi necontrolată, nestandardizată şi ineficientă”, a precizat Raed Arafat citat de agențiile cemtrale de presă. „Doar la un accident, dacă o să apară dintr-o dată trei furnizori concurenţi şi în final au de dus un singur bolnav pentru că doi nu vor să meargă la spital, firmele se bat între ele cine ia bolnavul. Pentru că va deconta numai cine va lua bolnavul”, arată cel care încă mai deține un post de secretar de stat în MS. Precum colegul său de la Oradea, dr. Borcea, medicul Raed Arafat a precizat că cei care fac parte din Comisia de Urgență a MS vor face tot posibilul pentru a menține în stare de funcționare sistemul actual de gestionare a ugențelor, unul dintre puținele care funcționează bine pe întreg teritoriul României.
UPU, R.I.P.?
În opinia întemeietorului SMURD, proiectul actual de modificare a legii pune în pericol și Unitățile de Primire a Urgențelor (UPU). Intenția guvernanților este ca, periodic, MS să hotărască asupra acelor UPU care vor primi finanaţare. „Dacă apar patru-cinci UPU-uri noi, de unde vor fi luaţi medici de urgenţă, pentru că nu sunt mulţi?”, se întreabă medicul de la minister. Acesta mai arată că, dacă vor fi luaţi medici din public şi din privat, se destabilizează ambele sisteme şi nu vor mai fi medici pentru SMURD şi nici pentru elicoptere. De ce? Pentru că ei vor prefera să lucreze în UPU. Iar de aici va rezulta, potrivit calculelor lui Raed Arafat, „oprirea echipajelor SMURD de Terapie intensivă, scăderea calităţii, punerea în pericol a vieţii pacienţilor, plimbarea pacienţilor între UPU-uri private şi publice…Cade UPU, cade tot sistemul integrat”, spune doctorul, confirmând și chiar amplificând „panica” manifestată zilele trecute coordonatorul SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea (vezi articolul).
DSP Bihor: Liniștiți-vă! Veți fi tratați…
Pentru a răspunde criticilor și pentru a încerca să calmeze spiritele, șeful DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, a transmis un comunicat în care rezumă principalele noutăți prevăzute în proiectul noii legi a Sănătății. Referitor la urgențe, se specifică faptul că „spitalele private vor fi obligate să accepte şi să trateze toate cazurile sosite la Camera de Gardă” în regim de urgență, indiferent că pacientul este sau nu „client al spitalului”. Apoi, cei în cauză vor fi transferați „la unul dintre spitalele cu care are contract casa de asigurări de sănătate privată de care pacientul aparţine”. În schimb, nu se spune nimic despre situația în care omul va fi depistat că nu are niciun fel de astfel de asigurare privată. Teoretic, acestea vor fi obligatorii, însă se știe că în România aceste lucruri nu funcționează mereu conform planurilor.
iun. 07, 2024 0
apr. 01, 2024 0
dec. 22, 2023 0
aug. 11, 2023 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0