Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
ian. 07, 2016 Andrei Şandor Învăţământ 0 2655 vizualizari
Un amendament important la Legea Educației Naționale e pe calea de a fi promulgat, spune deputatul bihorean Szabo Odon. Este vorba despre prevederi privind sprijinirea copiilor dislexici, care, în opinia parlamentarului și a partidului din care face parte (UDMR), trebuie integrați în sistemul public de învățământ. După cum se știe, dislexia este, de fapt, o boală care face în așa fel încât persoana care suferă de ea, deși are inteligența necesară, nu poate citi. Și nu pentru că nu ar reuși să învețe să citească.
Potrivit deputatului Szabo, un amendament propus de UDMR ar urma să schimbe soarta copiilor dislexici care, momentan, în lipsa unor persoane specializate care să îi ajute în timpul orelor de curs, riscă să fie marginalizați până la punctul în care să nu reușească să promoveze anumite examene. Deci să fie pierduți cel puțin în ceea ce privește învățământul liceal.
Joi, 7 ianuarie, într-o conferință de presă susținută la Oradea, Szabo a declarat că acești copii nu POT citi, situația lor nefiind ceva imputabil lipsei de inteligență. Demnitarul udemerist spune că acești copii, din contră, pot da dovadă de o minte sclipitoare, doar că au nevoie de ajutor: cineva trebuie să le citească textele din manuale, respectiv enunțurile exercițiilor și alte indicații în vederea rezolvării problemelor și învățării cum se cuvine a lecțiilor din programa școlară.
Amendamentul depus de UDMR (și votat de majoritatea deputaților) prevede acceptarea ca atare a existenței problemei copiilor care suferă de dislexie, dar și necesitatea implicării specialiștilor pentru sprijinirea copiilor în interiorul sistemului public de învățământ din România. De asemenea, potrivit amendamentului ce ar urma să fie promulgat, elevii care se bat cu această boală vor fi tratați diferențiat la diverse concursuri / examene, astfel încât ei să poată face față cerințelor, dar fără a fi avantajați. Mai pe înțelesul tuturor, copiii cu dislexie vor putea fi asistați în sensul în care le vor fi citite textele / indicațiile de muncă astfel încât ei să poată rezolva problemele cerute.
„Acești copii trebuie integrați în sistemul public de școlarizare. Ei înțeleg tot și știu rezolva probleme sau alte solicitări, dar nu pot citi. E o problemă medicală de care, deseori, nici părinții nu își dau seama decât după mai mult timp. Ar fi păcat ca acești copii să fie pierduți”, spune deputatul Szabo Odon.
În România, din 2002, există Asociația pentru Copii Dislexici. Pentru a contacta asociația și pentru alte informații accesați acest link.
mart. 15, 2018 0
mai 25, 2017 0
apr. 28, 2017 0
apr. 27, 2017 0
nov. 19, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 13, 2024 0