Actualizat noiembrie 23rd, 2024 1:47 PM
iul. 03, 2018 Andrei Şandor Actualitate 0 1444 vizualizari
Camera Deputaților a adoptat noua variantă a Legii 230 care reglementează funcționarea asociațiilor de proprietari. Municipalitatea orădeană a transmis 20 de propuneri de modificare a versiunii Senatului, pachet rezultat în urma discuțiilor cu șefii asociațiilor de proprietari din oraș. Azi, 3 iulie, viceprimarul Mircea Mălan, care coordonează și această latură a activității administrației locale, a apărut în fața presei pentru a arăta că noua formă a Legii 230 este una mai degrabă acceptabilă. Mălan nu a ezitat să-i mulțumească deputatului PNL Ioan Cupșa care, în calitate de membru al Comisiei Juridice, a susținut propunerile trimise de Oradea. Idem primarul Ilie Bolojan, ca președinte executiv al Asociației Municipiilor din România, a susținut solicitările locale. Și, aparent, inclusiv această susținere a condus la adoptarea unei forme lăudate a Legii 230.
Chiar și unii șefi / administratori de asociații de proprietari se arată foarte mulțumiți de forma actuală a actului normativ, cea mai bună noutate fiind considerată cea prin care datornicii la întreținere nu vor mai putea ocoli stingerea datoriilor. Nici măcar prin înstrăinarea locuinței, căci potențialii cumpărători vor ști că vânzătorul are restanțe. De acum înainte, orice debit de minimum un salariu minim pe economie garantat în plată (n.b.: 1.900 lei) va apărea ca mențiune în Cartea Funciară. Așa că un eventual cumpărător va putea vedea clar că apartamentul pe care îl vrea e cu datorii la întreținere. Viceprimarul Mircea Mălan a explicat cum reușeau unii rău platnici să fenteze plata debitelor restante, fie încheind precontracte de vânzare / cumpărare, fie forțând vânzarea prin sentință judecătorească. Iar asociația rămânea cu paguba.
O altă prevedere importantă a noii versiuni a Legii 230 se leagă de faptul că toate condominiile cu cel puțin 3 proprietari vor trebui în mod obligatoriu să se constituie în asociație. Cu toată birocrația aferentă, cu alegerea conducerii etc. Însă, Primăria Oradea promite sprijin în întocmirea actelor necesare, chiar și relația cu Judecătoria (pentru înregistrare) fiind gestionată de administrația locală.
Legea 230 mai trebuie promulgată de președintele Klaus Iohanni, dar va intra în vigoare doar după 2 luni de la acest moment. De asemenea, după intrarea în vigoare, lucrurile vor trebui să intre în normal în decurs de 12 luni.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0