Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 21, 2024 Daniel Ardelean Actualitate 0 834 vizualizari
În contextul în care nevoia de alimente pentru consum e tot mai mare, iar solul se deteriorează, pe lângă o creștere a suprafețelor agricole pe glob s-au prezentat și alte soluții. Cea care are cel mai mare succes este agricultura pe verticală, numită și agricultură urbană, datorită posibilității de a eficientiza spațiul, a diversifica producția și a coloniza, în viitor, plante în orice climat, chiar și în spațiu.
Un hobby potrivit pentru orice spațiu
Mulți au o pasiune pentru grădinărit, dar nu toți dispun de spațiul necesar, mai ales dacă vorbim despre mediul urban. Agricultura pe verticală reprezintă o soluție inovatoare, adaptată perfect spațiilor limitate. Prin cultivarea plantelor în straturi verticale, acest tip de agricultură devine o modalitate distractivă de a explora tehnologii agricole, de a testa diverse specii de plante și de a crea propriul colț verde, o oază de relaxare în care se poate lectura, servi un ceai sau se poate accesa o platformă de gambling, cum este sloturi NetBet, (primul site licențiat în România, L1160651W000195, ONJN, +18), departe de aglomerația urbană.
Aceste sisteme pot fi implementate în clădiri înalte, facilitând producția locală de alimente proaspete în inima orașelor.
Ferma pe verticală – multe avantaje, puține dezavantaje
Pe lângă avantajul spațiului limitat și al cultivării diversificate, un alt atu este cel al consumului redus de apă. Se estimează că acest tip de sistem folosește cu 95% mai
puțină apă decât cea tradițională. De asemenea, agricultura verticală nu necesită nici folosirea pesticidelor sau îngrășămintelor, iar faptul că poate fi practicată și în mediul urban duce la scăderea costurilor (pentru că transportul este drastic redus) și protejează mediul prin reducerea emisiilor de carbon. Implementarea agriculturii pe verticală poate avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra comunităților locale. Crearea de locuri de muncă în industria tehnologică agricolă și facilitarea accesului la alimente proaspete în zonele urbane aduce beneficii economice și sociale. Ca dezavantaje, principalele sunt consumul ridicat de energie electrică și faptul că acest sistem permite, momentan, doar cultivarea de salate și fructe sau legume de dimensiuni mici.
Tehnici de agricultură pe verticală
Există trei tipuri de tehnici folosite în agricultura pe verticală : hidroponie, acvaponia
și aeroponia. Hidroponia reprezintă o tehnică modernă și inovatoare de cultivare a plantelor, în care acestea cresc fără să fie plantate în sol tradițional. În schimb, plantele sunt susținute de un mediu inert, cum ar fi nisip, perlite sau lână de rocă, iar nutrienții
necesari pentru creștere sunt furnizați direct în apă, în soluții nutritive bine echilibrate. Acvaponia este o metodă integrată de cultivare care combină acvacultura (creșterea
peștilor) cu hidroponia (cultivarea plantelor în apă fără sol). Apa din rezervorul în care
sunt crescuți peștii este utilizată pentru irigarea plantelor, iar plantele, la rândul lor, acționează ca un filtru natural, eliminând substanțele nutritive din apă care ar putea
deveni toxice pentru pești. Procesul se bazează pe un ciclu natural al azotului. Aeroponia implică creșterea plantelor într-un mediu aerian, fără a utiliza sol sau substanțe de susținere tradiționale. În camera de creștere sunt dispersați aerosoli, iar rădăcinile, expuse la acești aerosoli, absorb direct nutrienții necesari. Această metodă oferă mai mult oxigen rădăcinilor și promovează o absorbție mai eficientă a nutrienților, ceea ce poate duce la o creștere mai rapidă și mai sănătoasă a plantelor.
Space farming
În acest an, NASA își propune să ducă din nou oameni pe Lună, iar în viitor conturează prima misiune cu echipaj uman pe Marte. Pentru acest gen de misiuni, agricultura pe verticală este soluția ideală pentru ca viitorii astronauți să aibă parte de fructe și legume proaspete. Agricultura pe verticală este deja testată de NASA, iar oamenii de știință se gândesc la crearea unei capsule spațiale în care plantele sunt cultivate în cadrul unui mediu complet controlat.
Sursa foto: pixabay
nov. 01, 2024 0
mart. 21, 2024 0
feb. 08, 2024 0
nov. 17, 2023 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0